SEO gericht op vacatures is een vak apart. De markt wordt gedomineerd door grote spelers zoals Indeed, Glasdoor, Nationale vacaturebank of Linkedin Jobs wat het zo goed als onmogelijk maakt om op functietitels mee te doen. Hoe pak jij het aan als je recruiment doet voor je eigen bedrijf? En dan is er nog een probleem en dat is dat recruiment in de kern haaks staat op hoe SEO werkt. Hoe zit dat?

Let op! Dit artikel is met name bedoeld voor bedrijven die vacatures voor eigen medewerkers op hun website hebben staan en daar graag meer uit willen halen.

Liever luisteren?

Vacatures: online, offline, online, offline

De markt van vacatures kenmerkt zich door het telkens korte tijd online zetten van vacatures. Is een vacature vervuld dan wordt hij offline gehaald en geeft de URL een 404 af. Een vacature staat dus doorgaans niet heel lang online en dat maakt SEO bijzonder gecompliceerd. De kern van SEO is namelijk om een URL geïndexeerd te krijgen en zo lang mogelijk in de index van Google te laten. Tijdelijke content en SEO gaan dus per definitie niet hand in hand.

Vacatures op een subdomein en veel duplicate content

Een ander probleem is dat vacatures vaak vanuit een ATS komen (Applicant Tracking System) en vaak worden gepubliceerd op een subdomein: jobs.domeinnaam.nl. Dit is een issue omdat Google een subdomein ziet als een aparte website.

En nog een complicerende factor is dat het kan het gebeuren dat er meerdere vacatures uitstaan die erg op elkaar lijken en dus in grote mate duplicate content zijn. Dit is een probleem omdat Google op zo’n moment moet beslissen welke van de vacatures getoond wordt op een zoekopdracht waar ze mogelijk allemaal wel relevant voor kunnen zijn.

vacatures op subdomein of in folder?

Eerst de basis op orde, dan pas de geijkte tips opvolgen!

Wat je vaak ziet is dat veel partijen de SEO-tips opvolgen die je online leest (doe keyword onderzoek, optimaliseer je title tag, je h1 en voeg structured data toe) zonder dat de basis staat. Met basis bedoel ik: de pagina’s die je hebt en waar je de strijd mee aangaat. Als jij enkel leunt op individuele vacaturepagina’s die maar korte tijd online staan op een subdomein, dan gaat het je (in mijn ervaring) nooit lukken om mee te doen op de felbegeerde zoektermen: functietitels.

6 nooit eerder gedeelde tips rondom vacatures/recruitment

In dit artikel geef ik je dan ook 6 tips die ik niet eerder deelde maar die ik ook niet tegen kwam tijdens een zoekopdracht naar ‘tips seo vacatures’.

Tip 1: vaste pagina’s voor veelvoorkomende vacatures

Wil je mee doen op de zoektermen rondom functietitels dan zul je vaste pagina’s hiervoor moeten hebben die altijd blijven bestaan. Vergelijk het met een webshop: je vacaturepagina’s zijn net als productpagina’s. Maar de backbone voor webshops zijn de listerpagina’s: de categoriepagina’s. Als het gaat om recruitment of vacatures zie je deze pagina’s bijna nooit. Vreemd hè?

Basisvoorwaarde is dus om vaste pagina’s te hebben voor veelvoorkomende functietitels en ervoor te zorgen dat die getoond worden. Deze vaste pagina moet je minimaal regelmatig updaten, onderhouden, uitbreiden en natuurlijk altijd zorgen dat de nieuwste vacatures erop staan, op dezelfde manier zoals een webshop de producten toont.

De kunst is om zorgvuldig te kiezen voor welke vacatures/functietitels je vaste pagina’s nodig hebt. Dit is te allen tijde maatwerk.

leun niet op enkel individuele vacatures

 

Tip 2: de juiste kansen inschatten voor deze vaste pagina’s

Zelfs met deze vaste pagina’s moet ik je alsnog teleurstellen: waarschijnlijk kun je nog steeds niet concurreren met de grote jongens als het gaat om de functietitels. Het gaat er dus om te kijken waarop je wél mee kunt doen. Denk aan wat meer longtail of nichezoektermen die passen bij jouw ideale kandidaat of kandidaatreis. Denk aan een combinatie van functietitels met lokaal, regionaal, fulltime, parttime, opleidingsniveau, opleiding of secundaire arbeidsvoorwaarden.

Als je niet mee kunt doen op: “online marketeer Den Haag” dan wellicht wel op “online marketeer Den Haag traineeship”.

De vaste pagina’s moeten dus voorzien zijn van relevante content over alles wat belangrijk is voor je ideale kandidaat; opleiding, salaris, arbeidsvoorwaarden, doorgroeimogelijkheden, werkzaamheden, training, locatie, branche, industrie etc.

Tip 3: inspiratiepagina’s rondom werk

Zoals gezegd: maar al te vaak leunen bedrijven op enkel de individuele vacaturepagina’s. Een belangrijke kans ligt wat mij betreft ook op inspirationele pagina’s: pagina’s waarmee je de ideale kandidaat kunt aantrekken. Om te bekijken wat voor soort onderwerpen relevant zijn, is het nodig om je ideale kandidaat goed te kennen. Als je een aantal zaken weet, bedenk je redelijk eenvoudig welke onderwerpen je kandidaat interessant vindt. Uit mijn ervaring kan ik wel zeggen dat een onderwerp als ‘een dag uit het leven van een online marketeer’ of ‘een dag uit het leven van een bagegemedewerker’ altijd veel verkeer uit Google weten aan te trekken.

Andere onderwerpen kunnen zijn: creatieve baan in (regio/provincie), welke baan na opleiding X, wat doet een HR-medewerker etc.

Er is een kans dat je ook bezoekers aantrekt die ‘waste’ zijn (die bijvoorbeeld niet in de buurt wonen of nog een opleiding moeten kiezen), maar dat mag wat mij betreft geen reden zijn om deze pagina’s niet te maken.

Tip 4: always on vacatures

Een andere optie kan zijn om met always on vacatures te werken: deze vacatures staan altijd online en worden nooit offline gehaald. Het nadeel is wat mij betreft dat je alsnog duplicate content kunt krijgen als je meerdere vacatures hebt die op elkaar lijken. Op het moment dat je met vaste pagina’s gaat werken en daar je vacatures op toont (zie tip 1) dan snapt Google over het algemeen wel hoe de hiërarchie in elkaar steekt en dat de categorie-achtige pagina de voorkeur heeft boven de vacature.

Tip 5: structured data & Google Jobs

Natuurlijk moet de individuele vacaturepagina structured data bevatten. Dit is een stukje code waarmee je Google duidelijk maakt dat het om een vacature gaat, wat de functietitel is, wat het salaris is, om hoeveel uren het gaat etc. Wil je kans maken om je vacature in Google Jobs getoond te krijgen, dan is structured data een basisvoorwaarde.

 

vacatures getoond in Google Jobs

Tip 6: vacatures niet op een subdomein

Zorg ervoor dat vacatures niet gepubliceerd worden op een subdomein (jobs.domeinnaam.nl) maar in een folder op de site (domeinnaam.nl/jobs). Zoals gezegd: Google ziet een subdomein als een aparte website. Je subdomein moet dus apart autoriteit opbouwen. Door je vacatures en andere relevante content in een folder te plaatsen, kunnen ze profiteren van de waarde van jouw website en hebben ze het net wat makkelijker.

Is dit jouw uitdaging?

Ben jij bezig met het beter vindbaar maken van je vacatures in SEO en wil je hier graag met mij over sparren, dat kan! Via de SEO-vraagbaak kun je direct een sessie in mijn agenda boeken. Geef aan om welke website het gaat en wat je wil bespreken. Dan gaan we samen aan de slag om concrete verbeterpunten en actiepunten in kaart te brengen die jij direct kunt oppakken.

SEO-vraagbaak

You liked this article?

Select the number of start you'd like to give to me

Average score 0 / 5. Vote count: 0

I have no rating yet, what do you think of this article?

Tof dat je dit artikel interessant vond....

Volg mij op Facebook en mis niets!

Een reactie op “6 unieke SEO-tips voor recruitment en vacatures

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.