Liever luisteren?
SEO gericht op vacatures is een vak apart. De markt wordt gedomineerd door grote spelers zoals Indeed, Glasdoor, Nationale vacaturebank of Linkedin Jobs wat het zo goed als onmogelijk maakt om op functietitels mee te doen. Hoe pak jij het aan als je recruiment doet voor je eigen bedrijf? En dan is er nog een probleem en dat is dat recruitment in de kern haaks staat op hoe SEO werkt. Hoe zit dat?
Let op! Dit artikel is met name bedoeld voor bedrijven die vacatures voor eigen medewerkers op hun website hebben staan en daar graag meer uit willen halen.
Oorspronkelijke publicatiedatum: 23 mei 2022, Compleet herzien op 25 januari 2023
Uitdaging 1: een aparte werken bij- website
Een eerste probleem is dat vacatures vaak vanuit een ATS komen (Applicant Tracking System) en worden gepubliceerd op een subdomein: jobs.domeinnaam.nl of een aparte werken bij-website. Dit is een issue omdat Google een subdomein ziet als een aparte website, net als een aparte werken bij-site. Dat betekent dat beide sites helemaal vanaf 0 moeten rijpen en autoriteit moeten opbouwen. Zou je vacatures op je centrale website integreren, dan hebben ze net even een voorsprong.

Uitdaging 2: veel duplicate content
Een andere complicerende factor is dat er vacatures online staan die wel erg op elkaar lijken. Dit kan binnen je website het geval zijn, maar ook tussen jouw websites en job boards. Dit is een probleem omdat Google op zo’n moment moet beslissen welke van de vacatures getoond wordt op een zoekopdracht waar ze mogelijk allemaal wel relevant voor kunnen zijn. Als het tussen jou en de job boards gaat, is er grote kans dat die job boards de voorkeur krijgen en dus hoger ranken.
Uitdaging 3: de jobboards
De derde uitdaging is dat je vacatures waarschijnlijk nooit goed vindbaar zullen worden, buiten Google for Jobs om. Hoe zit dat?
Google kijkt voor elke zoekopdracht waar de kans het grootste is dat de bezoeker vindt wat hij zoekt. Een job board waar enkele tientallen tot honderden relevante vacatures op staan, zal al snel winnen van een werken bij- site waar slechts een of twee van dat soort vacatures staan.
Deze job boards zijn enorm lastig te verslaan, daarom zeg ik altijd: if you can’t beat them, join them.
Toch zijn er wel kansen voor jou, er zijn namelijk dingen waar job boards niet op in kunnen springen. In de tips vertel ik je hier zo meer over.
Eerst de basis op orde, dan pas de geijkte tips opvolgen!
Wat je vaak ziet is dat veel partijen de SEO-tips opvolgen die je online leest (doe keyword onderzoek, optimaliseer je title tag, je h1 en voeg structured data toe) zonder dat de basis staat. Met basis bedoel ik: deze 3 uitdagingen gefixed hebben.
Als jij enkel leunt op individuele vacaturepagina’s die maar korte tijd online staan op een subdomein, dan gaat het je (in mijn ervaring) nooit lukken om mee te doen op de felbegeerde zoektermen: functietitels. De beste tip: verschillende soorten pagina’s voor verschillende soorten zoekopdrachten.
Alles weten over SEO & vacatures?
Dan is dit e-magazine iets voor jou.
Reguliere prijs: € 17,95
Pre-order nu voor de speciale pre-order prijs van € 9,95 (incl. BTW).
6 vernieuwende tips rondom vacatures/recruitment
In dit artikel geef ik je dan ook 5 tips die ik niet eerder deelde maar die ik ook niet tegen kwam tijdens een zoekopdracht naar ‘tips seo vacatures’.
Tip 1: vacatures niet op een subdomein
Zorg ervoor dat vacatures niet gepubliceerd worden op een subdomein (jobs.domeinnaam.nl) maar in een folder op de site (domeinnaam.nl/jobs). Zoals gezegd: Google ziet een subdomein als een aparte website. Je subdomein moet dus apart autoriteit opbouwen. Door je vacatures en andere relevante content in een folder te plaatsen, kunnen ze profiteren van de waarde van jouw website en hebben ze het net wat makkelijker.
Tip 2: vaste pagina's voor veelvoorkomende vacatures
Wil je mee doen op de zoektermen rondom functietitels dan zul je vaste pagina’s hiervoor moeten hebben die altijd blijven bestaan. Vergelijk het met een webshop: je vacaturepagina’s zijn net als productpagina’s. Maar de backbone voor webshops zijn de listerpagina’s: de categoriepagina’s. Als het gaat om recruitment of vacatures zie je deze pagina’s bijna nooit. Vreemd hè?
Basisvoorwaarde is dus om vaste pagina’s te hebben voor veelvoorkomende functietitels en ervoor te zorgen dat die getoond worden. Deze vaste pagina moet je minimaal regelmatig updaten, onderhouden, uitbreiden en natuurlijk altijd zorgen dat de nieuwste vacatures erop staan, op dezelfde manier zoals een webshop de producten toont.
De kunst is om zorgvuldig te kiezen voor welke vacatures/functietitels je vaste pagina’s nodig hebt. Dit is te allen tijde maatwerk.

Tip 3: haal verlopen vacatures offline
Wat je vaak ziet gebeuren is dat bedrijven verlopen vacatures online laten staan voor SEO. Dat is niet de bedoeling en kan zelfs nadelig werken. Hoe zit dat?
Google is in de guidelines van Google for Jobs vrij duidelijk: verlopen vacatures moet je in ieder geval niet aanbieden via Google for Jobs. Dat wil zeggen dat de datum (validThrough) in het verleden moet liggen, de structured data verwijderd moet zijn of de pagina verwijderd moet zijn.
Toch laten veel bedrijven ‘m online staan, wellicht voor “gewone” SEO? Het lijkt slim, maar neigt naar content spam. Google begrijpt de betekenis van het woord ‘vervuld’ prima. Grote kans dat Google ‘m dus zal markeren als irrelevant. Heb je in verhouding teveel irrelevante content? Dan kan het zijn dat Google je goede pagina’s minder waarde toekent of wellicht zelfs minder vaak je site bezoekt.
Tip 4: de juiste kansen inschatten voor deze vaste pagina's
Zelfs met deze vaste pagina’s moet ik je alsnog teleurstellen: waarschijnlijk kun je nog steeds niet concurreren met de grote jongens als het gaat om de functietitels. Het gaat er dus om te kijken waarop je wél mee kunt doen. Denk aan wat meer longtail of nichezoektermen die passen bij jouw ideale kandidaat of kandidaatreis. Denk aan een combinatie van functietitels met lokaal, regionaal, fulltime, parttime, opleidingsniveau, opleiding of secundaire arbeidsvoorwaarden.
Als je niet mee kunt doen op: “online marketeer Den Haag” dan wellicht wel op “online marketeer Den Haag traineeship”.
De vaste pagina’s moeten dus voorzien zijn van relevante content over alles wat belangrijk is voor je ideale kandidaat; opleiding, salaris, arbeidsvoorwaarden, doorgroeimogelijkheden, werkzaamheden, training, locatie, branche, industrie etc.
Tip 5: inspiratiepagina's rondom werk
Zoals gezegd: maar al te vaak leunen bedrijven op enkel de individuele vacaturepagina’s. Een belangrijke kans ligt wat mij betreft ook op inspirationele pagina’s: pagina’s waarmee je de ideale kandidaat kunt aantrekken. Dit is iets waar de job boards vaak weinig mee kunnen. Zij hebben vaak de inhoudelijke kennis niet en de tijd niet om goede content te maken. Als jij erin slaagt je als expert te positioneren op een bepaald vakgebied, kun je ze op relevante zoektermen wellicht voorbij streven.
Om te bekijken wat voor soort onderwerpen relevant zijn, is het nodig om je ideale kandidaat goed te kennen. Als je een aantal zaken weet, bedenk je redelijk eenvoudig welke onderwerpen je kandidaat interessant vindt. Uit mijn ervaring kan ik wel zeggen dat een onderwerp als ‘een dag uit het leven van een online marketeer’ of ‘een dag uit het leven van een bagegemedewerker’ altijd veel verkeer uit Google weten aan te trekken.
Andere onderwerpen kunnen zijn: creatieve baan in (regio/provincie), welke baan na opleiding X, wat doet een HR-medewerker etc.
Er is een kans dat je ook bezoekers aantrekt die ‘waste’ zijn (die bijvoorbeeld niet in de buurt wonen of nog een opleiding moeten kiezen), maar dat mag wat mij betreft geen reden zijn om deze pagina’s niet te maken.
Tip 6: structured data & Google Jobs
Natuurlijk moet de individuele vacaturepagina structured data bevatten. Dit is een stukje code waarmee je Google duidelijk maakt dat het om een vacature gaat, wat de functietitel is, wat het salaris is, om hoeveel uren het gaat etc. Wil je kans maken om je vacature in Google Jobs getoond te krijgen, dan is structured data een basisvoorwaarde.

Meer tips over SEO & recruitment
Wil jij als recruiter of HR-medewerker meer uit SEO halen maar weet je niet goed waar te beginnen of waar je op moet letten? In het SEO e-magazine (editie vacatures) vertel ik je alles wat je moeten weten over recruitment, vacatures en SEO.
In het magazine vind je ook tips van professionals op het gebied van content, SEO en vacatures: Nicol Tadema, Ramon Gulikers en Bastiaan Vercouteren.
