6x de kriebels van “De Luizenmoeder”

Misschien heb je erover gelezen, misschien heb je alle afleveringen gezien. Ik heb het over de nieuwe (satirische) serie die op zondagavond uitgezonden wordt op NPO 3: De Luizenmoeder. Voor wie het niet kent een korte introductie: Hannah is de jonge en alleenstaande moeder van Floor. Floor is net nieuw op school en zit in groep 3. Voor de klas staat de enigszins spastische juffrouw Ank. Aan het roer van de basisschool staat de onnozele en ruggengraatloze directeur Anton die in elke aflevering kan terugvallen op de wanhopige moeder Nancy. Op het schoolplein staat de moeder-maffia en of het nog niet genoeg is, zijn er ook nog wat vaders die de rol van vader-maffia op zich nemen. Als zorgeloze, fladderende, kinderloze en egocentrische vrijgezel ging er een wereld voor me open. 6 Redenen waarom ik denk dat deze serie de perfecte anticonceptie is. In ieder geval voor mij.

 • Het gezang van Juffrouw Ank
  Het is niet om aan te horen en ook nog eens ontzettend denigrerend naar de ouders (hihihi). “Dag, dag, dag, dag ouders van groep 3. Een hele fijne dag en wat fijn dat ik je zag. We zwaaien met ons handje heel hard heen en weer, en zeggen tot ons ouders tot strakjes dan maar weer”.
  Of wat dacht je van: “Wat fijn dat je er bent. Ben je nieuw hier of ben je al bekend? Stamp met je voeten en je handen in je zij. Ik ben Ank en wie ben jiiiiiijjjjj’ dat Juffrouw Ank zowel naar ouder als kind zingt?

  https://youtu.be/AEvKc_S5qp8

 • De ongelofelijke hoeveelheid labels, regels en protocollen waardoor het lijkt of elk kind een afwijking heeft
  Een kort onderonsje tussen moeder Hannah en Juffrouw Ank ontspoort volledig. Hannah wil aangeven dat Floor een zware tijd heeft gehad en soms wat gevoelig kan reageren. De juffrouw begrijpt het niet helemaal en voor je het weet vliegen de afkortingen en termen je om de oren: rugzakje, KGB, HSP, IB-er, ADD, PHPD, MCDD, ADHD, PDD NOS enzovoort. Het gesprek lijkt te escaleren als Juffrouw Ank zegt dat Floor met HSP zonder KGB niet tot de school toegelaten had mogen worden. Gelukkig lijdt Juffrouw Ank zelf aan discalculie waardoor zij niet meer kan uitrekenen hoeveel probleemkinderen ze in de klas heeft. Als je het regelen van een oppas voor je katten al stressvol vindt, moet je hieraan beginnen.
 • Het ouder-participatiebeleid – deel 1
  Van de ouders wordt het nodige verwacht. Er zijn verschillende rollen zoals luizenmoeder, lief en leed-moeder, groene vinger-moeder, voorleesmoeder, overblijfmoeder, klassenmoeder, schoolreismoeder, schoolklasmoeder, medezeggenschapsraad, oudercommissie en ouderraad. Waarbij je natuurlijk onderaan de ladder begint: als luizenmoeder dus. Ik vind het na een dag werken soms al teveel om ’s avonds te koken, dus respect voor moeders die hier tijd voor vrij weten te maken.
 • Ouder-participatiebeleid – deel 2
  Met een parttime baan als luizenmoeder of groene vinger-moeder ben je er nog niet. Wat dacht je van een verplichte aanwezigheid op de ouderavond? Of de nieuwsbrief die je moet lezen? De nieuwsbrief waarin de schooltijden staan, de nieuwsbrief met het traktatiebeleid (geen snoep, geen bananen én peren in verband met de hoeveelheid fruitsuikers) of de nieuwsbrief waarin staat dat je niet met de fiets op het schoolplein mag komen. Zou niets voor mij zijn, de enige nieuwsbrieven die ik bekijk zijn die van m’n klanten op m’n werk en eigenlijk ook alleen omdat ik er zakelijk gezien wat van moet vinden.

 • De afkeuring van andere ouders
  Natuurlijk vinden ouders ook van alles over elkaar. Zo krijgt Hannah de nodige afkeurende opmerkingen over zich heen: “Zooooo, overblijven op de eerste dag op een nieuwe school? Heel knap hoe jij je dochter meteen in het diepe durft te gooien, zou ik niet kunnen hoor. Maar jij bent natuurlijk kinderpsycholoog dus jij weet natuurlijk heel goed wat je kind wel en niet aankan” Brrrrr….
 • Sociale druk tussen de ouders onderling
  En alsof dat nog niet genoeg is, zien we Hannah het slachtoffer worden van de meedogenloze terreur die zowel ouder als kind haarfijn weten te etaleren als dochter Floor bij vriendinnetje Rianne zou gaan spelen. Een misverstand rondom de planning loopt behoorlijk uit de hand waardoor Hannah een uitstapje met haar zus naar de sauna moet afzeggen. Floor kan namelijk echt niet bij Rianne spelen, want de papa’s van Rianne hebben relatietherapie. Hannah en Floor zouden bij Maledief (verwerkt op de Maledieven) kunnen spelen, maar dat wil Rianne niet want Philipien (jongetje) heeft Rianne ooit geslagen. Floor alleen zou best bij Chayenne kunnen spelen, maar Floor én Rianne samen naar Chayenne is echt geen goed idee omdat je dan met een oneven aantal meisjes bent en dat gegarandeerd ruzie wordt. Een lang verhaal kort: alle ouders dumpen hun kinderen bij Hannah die niet alleen haar sauna-date af moet zeggen maar ook nog geacht wordt een mini-barbecue te organiseren voor alle ouders die rond 18.00 uur de kinderen op komen halen. Had ik al brrrr gezegd?

Kortom: de Luizenmoeder is een fantastische serie met hilarische sketches en grappen waar ik eigenlijk alleen maar rustig bij kan blijven omdat het één grote ver van mijn bed-show is. En dat besluit ik voorlopig maar zo te houden. Petje af voor alle moeders voor wie dit (ok, in mindere mate misschien) dagelijkse kost is…

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *