Apprentice Bard, de chatbot van Google
Dat OpenAI eind november chatbot ChatGPT lanceerde is ook in Palo Alto niet onopgemerkt gebleven. New York Times berichtte onlangs al dat Google CEO Sundar Pichai de oprichters Larry Page en Sergey Brin had uitgenodigd om mee te denken over het voorbestaan van de zoekmachine. In datzelfde artikel valt ook te lezen dat Google van plan is om nog in 2023 meer dan 20 nieuwe producten te lanceren in de zoekmachine waaronder hun variant op ChatGPT.
Eind januari berichtte nieuwswebsite CNBC dat Google-medewerkers al druk de eigen chatbot aan het testen zijn. Volgens CNBC heet de chatbot Apprentice Bard wat zoveel betekent als ‘Poëet in opleiding’.


CNBC heeft ontwerpen van Apprentice Bard gezien
In dat artikel geeft CNBC ook aan een aantal designs van de chatbot gezien te hebben.

Laten we eens kijken wat CNBC over het ontwerp te zeggen heeft.
Google's chatbot krijgt een plekje op de homepage
Op een van de ontwerpen zou volgens CNBC de homepage van Google te zien zijn. Daar zie je een aantal suggesties van prompts die je kunt invoeren, deze staan op de plek van de ‘ik doe een gok’-knop die er nu staat. Ook zou er een klein chaticoontje te zien zijn in de zoekbalk. Ik kon het niet laten om eens in Canva een opzet te maken van hoe het er dan uitgezien zou moeten hebben:

De zoekresultaten pagina met chatbot
Op de zoekresultatenpagina zou je een grauwe bubbel zien direct onder de zoekbalk. Daar kun je meer menselijke antwoorden vinden die door de chatbot zijn gemaakt. Het is me niet helemaal duidelijk wat daarmee bedoeld wordt maar hieronder mijn interpretatie.
Direct onder het ‘human like response’ gedeelte zou je vragen zien die passen bij de door jou ingevoerde vraag.
Daaronder zie je dan de gebruikelijke zoekresultaten.

Wat we nog niet weten
Hoewel we hiermee iets van een idee krijgen, zijn er nog genoeg dingen die we niet weten:
– gaat Google wel bronnen vermelden?
– hoe lang wordt een antwoord gemiddeld?
– kun je de chatbot gebruiken voor een vraag als ‘maak een samenvatting van het boek x voor me’ ?
– blijft de mensen vragen ook staan?
Wat we wel weten: de chatbot van Google zal actueler zijn dat ChatGPT aangezien die van Google is’ aangesloten’ op het wereldwijde web. ChatGPT is dat niet en is afhankelijk van updates om nieuwe informatie te krijgen.
Google stelt zich conservatief op
In hetzelfde artikel van CNBC geeft Director AI Jeff Dean uitleg waarom Google de tijd neemt: de belangen van Google zijn enorm en daarmee is het risico te groot op het verspreiden van onjuiste informatie door Apprentice Bard. Volgens Google ligt dit voor een startup anders. Geef hem eens ongelijk.
Apprentice Bard maakt gebruik van LaMDA
De chatbot van Google maakt gebruik van LaMDA: Language Model for Dialogue Applications. Google was al flink aan het ontwikkelen maar door de komst van ChatGPT heeft dit project de absolute voorrang gekregen binnen de andere projecten. Hieronder zie je een aantal afbeeldingen uit een gifje van Google zelf over de werking van LaMDA:




Dit is een gesprek tussen mens (paars) en de chatbot (grijs) waarbij het gaat over het repareren van een wasmachine. Op deze pagina https://blog.google/technology/ai/lamda/ kun je meer lezen hoe LaMDA werkt. De korte samenvatting: in grote lijnen hetzelfde als bij ChatGPT.
Google geeft ook aan dat het minimaliseren van onjuiste informatie en een eventuele bias de hoogste prioriteit hebben. Met bias bedoelen ze dat AI op basis van input onwenselijke gedragingen kan vertonen die in het normale leven ook voorkomen: racisme, seksisme etc. Een algoritme dat namelijk getraind wordt met menselijke eigenschappen kan niet anders dan de bias overnemen.
Wanneer kunnen we Apprentice Bard verwachten?
Dat weet niemand zeker, maar het zal vast niet al te lang duren. De paniek heeft flink toegeslagen in Palo Alto, niet voor niets was er sprake van ‘code red’. Het zou zomaar kunnen dat we voor de zomer de chatbot al zien op de homepage en in de zoekresultaten. De vraag is wat dat zal betekenen voor SEO en het verkeer dat websites uit SEO gaan ontvangen. Ook weten nog niet of Google bronnen gaat vermelden of niet (zoals bij ChatGPT het geval is).
Mijn vermoeden is dat er harde klappen zullen vallen qua verkeer. Qua omzet zal het vast meevallen: iemand die iets wil kopen zal daar door de chatbot niet van afgehouden worden. Iemand die echter alleen iets wilde weten, kan wel eens voldoende geholpen zijn.
Leer meer in deze praktische SEO-training
Wil jij meer leren over SEO, de kansen die er wel en niet zijn en het maken van steengoede content voor je gebruiker?
Speciaal voor jou heb ik een online training ontwikkeld bestaande uit 5 modules. Je krijgt ongeveer 8 uur aan videomateriaal, een digitaal lesboek en werkboek.
Doe je in een gezamenlijke ronde mee? Dan krijg je toegang tot 5 livesessies waarbij we vooruit kijken, terugblikken en jij vragen kan stellen!