Blog en categorie: duplicate content voorkomen

Logo Chantalsmink.nl
Als je aan de slag gaat met een blog, is het goed om na te denken hoe je jouw onderwerpen en informatie gaat verdelen over de pagina’s.

Liever luisteren?

Als je aan de slag gaat met een blog, is het goed om na te denken hoe je jouw onderwerpen en informatie gaat verdelen over de pagina’s. Welke content zet je op je categorie- of overzichtspagina’s en wat plaats je op een blog? Hoe voorkom je duplicate content en daarmee kannibalisatie tussen de verschillende pagina’s op je site?

Duplicate content en kannibalisatie

Iets wat je sowieso niet wilt, is min of meer dezelfde informatie op meerdere pagina’s publiceren. Dat kan er namelijk toe leiden dat het voor zoekmachines niet duidelijk is wat het verschil is tussen de pagina’s. Als dit niet helder is, kan het zijn dat ze de verkeerde pagina op de verkeerde zoekterm tonen, althans… volgens jou de verkeerde pagina. Google kijkt dan op basis van allerlei signalen welke pagina het meest relevant is.

Geen penalty voor duplicate content

Op het moment dat je meerdere pagina’s hebt over hetzelfde onderwerp, laat je de keuze aan Google. Zij kunnen in hun oneindige wijsheid bepalen welke pagina de voorkeur heeft. Dit is trouwens ook het enige probleem met duplicate content. Er is niet zoiets als een penalty voor duplicate content, tenzij je opzettelijk duplicate content creëert met als doel Google te misleiden. Dat wordt het een ander verhaal.

Waneer is er sprake van duplicate content?

Er is geen duidelijk definitie van duplicate content. Het is dus niet zo dat minimaal 80% van de pagina telkens uniek moet zijn. Een aantal jaren geleden had je kunnen zeggen dat je duplicate content kon vermijden door andere woorden te gebruiken, bijvoorbeeld synoniemen. Inmiddels zou dit trucje geen soelaas meer moeten bieden. Google snapt synoniemen, semantiek en welke woorden aan elkaar gerelateerd zijn.

Ga er dus vanuit dat er sprake is van duplicate content zodra meerdere pagina’s in meer of mindere mate dezelfde kernboodschap hebben, ongeacht de termen die je gebruikt.

Heb je meerdere pagina’s maar zeg je eigenlijk op elke pagina hetzelfde? Dan moet er een alarmbelletje afgaan.

De kunst: onderscheiden van blogpagina’s en categoriepagina’s?

De kunst is dus om in elk geval pagina’s te maken die allemaal uniek genoeg zijn, binnen een bepaald onderwerp. Als je zowel categoriepagina’s en blogartikelen hebt, kan dat lastig zijn. Kijk maar:

Je verkoopt koekenpannen: wat zet je op de categoriepagina en wat op een blog?
Je verkoopt mascara’s: wat zet je op een categoriepagina en wat op het blog?
Je verkoopt tandenborstels: wat zet je op een categoriepagina en wat op het blog?

Het zal je verbazen hoe simpel dit antwoord eigenlijk is.

Het doel van een categoriepagina

Voordat ik het simpele antwoord ga geven, is het goed om eerst te kijken wat het doel van een categoriepagina is. In mijn optiek is dat het tonen van het assortiment binnen een bepaalde (sub)categorie. Het liefst willen we dat deze pagina getoond wordt in Google op generieke, bijbehorende zoekwoorden. Vandaar dat we ooit deze pagina’s zijn gaan optimaliseren voor SEO.

Maar eigenlijk zijn deze pagina’s helemaal niet geschikt om heel veel content op te zetten. Als je namelijk echt goede content maakt, staat het vaak op die ondankbare plek onderaan de overzichtspagina. Bijna geen hond die het leest. Het is dus zonde om daar écht goede content neer te zetten, die kun je beter bewaren voor andere pagina’s.

Het doel van een blog

Het doel van een blog is om meer te kunnen vertellen over je producten en diensten. Voor elke vraag die je potentiële klant heeft, kun je een blogartikel maken. Het blog biedt daarmee een goudmijn aan mogelijkheden om content uit te breiden. En bedenk: waar je op gevonden wilt worden, daar moet je over schrijven. Maar ook: waar je over schrijft, daar kun je op gevonden worden.

Het doel van het blog is dus om antwoord te geven op elke vraag van jouw potentiële klant en op die manier te laten zien dat je verstand van zaken hebt in de hoop een relatie op te bouwen met de klant of in ieder geval (merk)voorkeur te creëren.

Wat zet je op het blog en wat op de categoriepagina?

Nu we dit allemaal besproken hebben, is het antwoord bijna heel simpel. Mijn advies is om op een categoriepagina algemene content (informatie) te publiceren over een onderwerp, ook wel zoekwoord.

  • Wat is het?
  • Waar is het van gemaakt?
  • Hoe gebruik je het?
  • Hoe onderhoudt je het?
  • Welke merken heb je?
  • Wie ben jij?

Het blog is bedoeld om antwoord te geven op elke andere vraag van de gebruiker:

  • Wat is de beste/lekkerste …
  • Hoe kies je x of y
  • Voorbeelden van specifiek gebruik of specifieke toepassingen
  • Extra toelichting op onderhoud, grondstoffen, materialen
  • Mythes, misverstanden, feiten en fabels

Je zou dus kunnen zeggen dat het eigenlijk is: keyword focus vs user focus.

Het blog ter verdieping

Maar het blog kun je ook gebruiken om verdieping te bieden op een onderwerp. Stel je hebt een blogartikel over het onderhoud van koekenpannen, dan kun je een klein stukje hiervan vermelden op je overzichtspagina. Maar waarschijnlijk heb je zoveel te melden, dat het nooit goed past daar onderaan die pagina. Voor die gevallen is er het blog! Op die plek ga je uitgebreid in op de vraag en kun je zoveel vertellen als je wilt. Op de overzichtspagina plaats je nu een kleine samenvatting van de informatie en link je naar het blogartikel voor wie meer van een onderwerp wil weten.

Mensen “wegsturen” van een overzichtspagina?

Veel partijen vinden het spannend om bezoekers vanaf hun overzichtspagina “weg te sturen” naar een blogartikel. Je zou iemand dan uit het conversiepad weghalen en daarmee mogelijk omzet mislopen. Wat mij betreft is dit een ongegronde angst, tot het bewezen is.

Vergelijk het met een winkel: iemand die voor het rek met koekenpannen staat, schiet je toch ook te hulp als verkoper? Waarom zou je iemand online aan z’n lot over laten? Zeker iemand die de tekst onderaan de pagina leest, is zeer waarschijnlijk op zoek naar extra informatie. Wie zegt dat het je geen extra conversies oplevert?

Informatieve content als voorwaarde voor SEO

Misschien vraag je je nog af wat je met een blog moet, of het niet vooral veel extra tijd kost en geen omzet oplevert. In mijn optiek is elke dag die je er nog over nadenkt, een dag te lang gewacht. Het kan bijna niet anders dan dat je straks informatieve content nodig gaat hebben om op veel zoekopdrachten nog SEO-verkeer aan te trekken. Dat heeft alles te maken met wat er momenteel in de VS gebeurt.

Informatieve content op transactionele zoektermen

Ik zit zelf te pas en te onpas in de Amerikaanse versie van Google te zoeken op belangrijke onderwerpen om te zien wat daar gebeurt. Spoiler: steeds meer informatieve content op transactionele zoektermen. Dat zou in de toekomst kunnen betekenen dat je ook in Nederland wel informatieve content moet hebben over bijvoorbeeld een koekenpan om in SEO nog mee te kunnen doen op het woord ‘koekenpan’. Op diverse transactionele zoektermen ranken daar nauwelijks nog overzichtpagina’s ranken.
Het kan zomaar dat je op enig moment ook in Nederland op een flink aantal zoektermen mogelijk niet meer zult ranken met transactionele pagina’s.

Een blog levert niets op? 6 klassieke fouten om te vermijden

Wil jij meer weten over hoe je relevante content maakt?

In mijn boek ‘Handboek SEO & Contentstrategie‘ ga ik uitgebreid in op alle ontwikkelingen in Google en wat dit betekent voor de manier waarop we SEO doen. Het is hoogtijd om je niet langer te focussen op keywords en content voor SEO. Je zult nu de omslag moeten maken naar content voor je gebruiker.
Kijk dus verder dan alle trucjes en short cuts die je kent en ga jezelf onderscheiden ten opzichte van de rest.

Wil je weten hoe je dit moet aanpakken? Bestel dan nu het Handboek SEO & Contentstrategie om je op weg te helpen.
Het boek wordt getipt door SEO Benelux als must-read.

Handboek SEO & Contenstrategie

Lees verder