BrightonSEO 2023: een focus op SEO maakt je geen E-E-A-T

Van dingen doen voor SEO word je geen EEAT. In dit blog kun je m'n slideshow bekijken van BrightonSEO en link ik achteraf naar de opname zodat je 'm terug kunt kijken!

BrightonSEO 2023 - september editie

In september 2023 stond ik als spreker op BrightonSEO in Auditorium 2 om 16:50 uur lokale tijd. In 20 minuten vertel ik waarom dingen doen voor SEO je geen EEAT maakt en hoe je het wel kunt worden!

De video kun je vanaf nu bekijken op het YouTube-kanaal van BrightonSEO.

Over mijn sessie

De meeste bedrijven proberen helpful content te creëren en aan EEAT te werken omdat Google zegt dat het belangrijk is. Punten die op de actielijst staan, zijn bijna altijd het aanmaken van auteursprofielen, het vermelden van auteurs bij content, het creëren van auteurspagina’s, het verbeteren van de over-ons pagina. 

In deze sessie bespreek ik waarom het oppakken van dit soort punten niet tot EEAT zal leiden en hoe dingen doen voor SEO niet zal resulteren in geweldige content, noch zal helpen om E-E-A-T op te bouwen en te laten zien. Alleen omdat Google besloot dat het SEO concepten zijn, betekent het niet dat ze op het bordje van de SEO horen. Volgens mij vergt het meer dan wij – SEO’s – kunnen leveren.

Maak je klaar voor een praatje dat geen enkele heilige koe in SEO onaangeroerd zal laten. Uiteraard zal Chantal je niet alleen laten worstelen met de oplossing. Ze zal haar visie delen over hoe je daadwerkelijk een E-E-A-T kunt worden en wat het vergt…

Slidedeck

Je kunt m’n slidedeck hier bekijken:

Hoe bedoel je maakt je geen EEAT?

Al meer dan10 jaar richten SEO’s zich op tactieken zoals keyword onderzoek, content optimalisatie en linkbuilding. Hoewel deze effectief waren in het verleden, zijn Google’s algoritmes geëvolueerd. Nu wil Google dat websites unieke waarde bieden, autoriteit hebben en vertrouwen kweken. Het enkel hebben van auteur bios, contactinformatie en geoptimaliseerde content maakt je niet automatisch een EEAT. Zoals ik in deze talk uitlegde, kan je EEAT niet kopen of opbouwen met basale SEO tactieken. Het opbouwen van EEAT houdt in dat je de Gordon Ramsay van je markt moet willen worden. En een autoriteit worden zoals Gordon Ramsay kost tijd en moeite om een reputatie op te bouwen en gezien te worden als een leider in je vakgebied. Google wil websites die waarde toevoegen aan het world wide web, niet alleen websites die keywords targetten. Een SEO strategie die draait om keywords en rankings zal dus niet automatisch helpen om EEAT opbouwen. We moeten verder kijken dan traditionele tactieken en focussen op kwalitatief hoogstaande content, brand building en het verdienen van vertrouwen. SEO zou deze bredere missie moeten ondersteunen, niet het enige doel moeten zijn.

Hoe word ik de Gordon Ramsay van mijn markt?

m de Gordon Ramsay van je markt te worden, is het belangrijk om verder te kijken dan enkel dingen doen voor SEO. Het vereist wat ik Organic Marketing noem. Zoals ik in mijn sessie uitleg, begint het met je publiek echt begrijpen en content creëren die unieke waarde biedt en hun vragen beantwoordt. Betrek echte experts van je bedrijf, besteed het niet alleen uit aan copywriters.

Organiseer interviews, neem ze audiovisueel op en zet ze om in helpful content voor verschillende platforms – website, podcasts, video’s, shorts voor op social media etc. Deel je expertise openlijk. Links van autoriteiten komen door het opbouwen van connecties en een reputatie, dit soort links zijn niet koop. Een EEAT worden zoals Gordon Ramsay vereist consistentie over een lange periode. Blijf waarde bieden zonder directe resultaten te verwachten in omzet of betere rankings. Organic Marketing kost tijd, maar over drie jaar zal je willen dat je vandaag was begonnen.

Bouw je merk als thought leader. Gebruik SEO om je content te versterken, niet als enige focus. Deze organische, publieksgerichte aanpak is hoe je autoriteit en vertrouwen opbouwt. Het gaat om expertise en relaties opbouwen op lange termijn. SEO zou deze bredere missie moeten ondersteunen.

Chantal Smink at Brighton SEO 2023 talking about EEAT

QPAFFCGMIM

Tijdens mijn sessie sprak ik over mijn aanpak en de zogenaamde QPAFFCGMIM’s van je klant. QPAFFCGMIM staat voor Question, Problems, Alternatives, Fears, Frustrations, Concerns, Goals, Myths, Interests en Misunderstandings. Dit vertegenwoordigt de diepere informatie die je nodig hebt om je doelgroep te begrijpen. In plaats van alleen op keywords te focussen, kijkt QPAFFCGMIM naar de echte vragen, problemen, angsten, doelen en interesses die echte mensen hebben rond een onderwerp. Bijvoorbeeld, iemand die zoekt naar hardloopschoenen kan problemen hebben met huidige schoenen die blaren veroorzaken, bezorgd zijn over het vinden van de juiste pasvorm, doelen hebben rond prestatieverbetering, en interesse hebben in nieuwe technologieën en merken. Door de QPAFFCGMIM’s te onderzoeken, kun je content creëren die echt waarde biedt en hun behoeften beantwoordt. Deze inzichten stellen je in staat om content te produceren gebaseerd op waar mensen echt om geven, niet alleen op keywords. QPAFFCGMIM zet het publiek op de eerste plaats, resulterend in content die autoriteit en vertrouwen opbouwt.

QPAFFCGMIM + organic marketing = EEAT + helpful content

Wie kiest voor Organic Marketing waarin QPAFFCGMIM’s en interviews met experts centraal staan, legt het fundament voor helpful content en EEAT:

QPAFFCGMIM & organic marketing will lead to EEAT and helpful content

Spreken op jouw congres?

Ben jij geinteresseerd in mijn visie ten opzichte van SEO, Organic Marketing and QPAFFCGMIM? Ik kom hier graag over praten op jouw conference. Neem contact met mij op!

Inhoud toevoegen aan jouw marketing?

Ik ben Chantal Smink en actief in de wereld van online marketing sinds 2006. Vanaf 2010 ben ik me gaan specialiseren in SEO. Vergis je niet: in mijn optiek draait SEO niet om keywords maar om je klant, de inhoud en de boodschap.

Sterker nog: het begint met een goede inhoud en boodschap. Als je die hebt kun je daar content van maken voor alle kanalen, waaronder je website.  

Wil jij samen met mij goede content maken voor jouw klant en alle kanalen waar je jouw klant kunt vinden? Neem dan contact met mij op! Goede content is het fundament van organic marketing en leidt mits goed geimplementeerd en uitgevoerd tot betere zichtbaarheid in SEO. 

Lees verder