Content geschreven door AI: een goed idee of niet?

Logo Chantalsmink.nl
AI wordt steeds slimmer en dus worden er ook steeds meer tools aangeboden die met behulp van AI jouw content kunnen maken.

Liever luisteren?

AI wordt steeds slimmer en dus worden er ook steeds meer tools aangeboden die met behulp van AI jouw content kunnen maken. Is dit een slimme en handige oplossing om snel SEO-content te maken? In dit artikel doe ik verslag van test met zo’n tool, leg ik uit waarom het tegen de richtlijnen van Google is en ga ik in op de vraag: wel of niet je content door AI laten maken, los wat Google ervan vindt.

Google: AI content is tegens onze Webmaster Guidelines

Laten we eerst even beginnen bij wat Google zegt over AI tools die je content kunnen maken. John Mueller van Google zegt dat als je machine learning gebruikt om automatisch je content te laten genereren, dat dit in feite hetzelfde is als teksten maken waarbij keywords geshuffeld zijn. Hij is heel duidelijk: het is tegen de richtlijnen van Google.

Google over content geschreven door AI

Wat voor content kunnen AI tools maken?

Ok, content gegenereerd met behulp van AI tools is dus tegen de richtlijnen van Google, maar waarom? Om daar antwoord op te kunnen geven moeten we eerst bekijken wat AI eigenlijk voor je kan doen.

AI tools maken nieuwe tekstuele content op basis van reeds bekende informatie, dat is eigenlijk hoe AI werkt. Op basis van huidige, beschikbare informatie maken ze iets nieuws. In dit geval nieuwe zinnen en dat is het ook zo’n beetje. AI tools kunnen geen verbanden leggen. Zo kan AI niet zelf bedenken hoe de SERP (de zoekresultaten) de afgelopen jaren veranderd zijn, dat weten ze pas als iemand die informatie op het internet heeft gezet en ze dat verwerkt hebben. Als ik AI tools vraag om het verband tussen duplicate content, indexatieproblemen en content voor SEO te leggen, dan kunnen ze dat niet.
Dat betekent dat AI in die zin geen nieuwe content maken.

Wat AI wel goed kan is een recept schrijven. een how-to opstellen en dus bestaande content herschrijven tot nieuwe zinnen. In het Engels doen ze dat iets beter dan in het Nederlands. En precies dat is waarschijnlijk een belangrijke reden dat Google erop tegen is.

De content die ik door een AI tool liet maken

Natuurlijk ben ik zelf aan de slag gegaan met zo’n AI tool om te kijken wat voor soort content ze kunnen maken. Ik heb ze het volgende laten schrijven:

Een artikel over ontwikkelingen in SEO

Wat de tool voor mij maakte rondom dit onderwerp was echt om te huilen. Ik had zelf de ontwikkelingen ingevoerd als trefwoord: content, video, EAT, lister pages, revenue, no clicks, short video’s etc. en vroeg de tool om content in het Engels te maken. Ik kreeg van de AI tool een hele opsomming terug maar het was totaal geen samenhangend verhaal. De tool had van elk trefwoord een alinea gemaakt met wat feitelijke informatie (wat is EAT, wat zijn de voordelen van EAT, wat zijn de nadelen van EAT etc.). Zoals verwacht kon de tool geen samenhang uitlichten tussen alle door mij ingevoerde ontwikkelingen. De tekst sloeg dus eigenlijk helemaal nergens op. Was de tekst geschikt om te ranken op het zoekwoord ‘ontwikkelingen SEO’? Vast wel, maar de inhoud was zo leeg, weinig zeggend en onzinnig dat je dit niet eens moet willen publiceren. Ik heb de tool maar niet gevraagd om dezelfde tekst in het Nederlands te maken.

Item twee, een recept voor appeltaart

ik heb de AI tool gevraagd zowel in het Nederlands als het Engels een recept te schrijven hoe je appeltaart maakt. Zowel in het Nederlands als het Engels deed de tool dat behoorlijk goed. Logisch ook, er staat genoeg broninformatie online om zoiets te maken. De tool weet precies wat de ingrediënten zijn en welke handelingen je moet uitvoeren. In het Engels was de content redelijk vlekkeloos, in het Nederlands spotte ik wat rare zinnen: ‘voeg water een eetlepel per keer toe tot het deeg samenkomt in een bal’ maar ook ‘snijd appels in plakjes van ¼ inch en gooi ze met suiker en kruiden’. Daarbij had de tool het over een ‘taartplateau’ in plaats van een ‘bakplaat’. Als je zulke content door AI laat maken, moet je er dus voorlopig nog een verbeterslag overheen maken.

Item drie, een blogartikel over witte wijnen die je geproefd moet hebben

Voor het derde item vroeg ik de tool om een blog te schrijven over witte wijnen. Ik voerde drie wijnen in (chardonnay, sauvignon blanc en moscat) en de rest mocht hij zelf bedenken. De tool voegde daar zelf aan toe: Riesling, Viognier en Pinot Grigio.
Qua inhoud echter was het ook weer een droge tekst. De tool slaagde er goed in om per druivensoort met feitjes en informatie te komen (waar groeit de soort, wat kenmerkt de druif en hoe smaakt het) maar toch miste ik de ziel in de tekst. Het is lastig uit te leggen waar het hem in zit, maar als je een verkoper in de winkel zou vragen naar 6 lekkere witte wijnen en waarom juist die zo lekker zijn dan krijg je vast en zeker andere tips en informatie. De verkoper weet namelijk hoe het smaakt, waar het lekker bij is, kan net enthousiaster vertellen etc. Het was dus geen slechte tekst, ook qua zinsopbouw en woordgebruik was het beter dan verwacht maar toch zou het mij als lezer net niet voldoende helpen.

Een voorbeeld van alinea die de AI tool schreef: ‘Als u niet zeker weet wat voor soort Chardonnay u wilt, houd dan dit feit in gedachten: Chardonnays hebben de neiging om beter te rijpen dan andere witte wijnen, dus als je thuis wat extra ruimte op je plank hebt (of als je je een opslagruimte kunt veroorloven), overweeg dan om een oudere fles te kopen en die een paar maanden te laten rijpen voordat je hem drinkt. Dit geeft u meer tijd om te beslissen of deze soort geschikt is voor uw smaak.’

Het is precies zo’n zin die ik vreemd vind, een verkoper zou zeker iets anders adviseren dan de tip om een oudere fles te kopen en die even te laten liggen.

Waarom is Google tegen content op basis van AI?

Nu we weten wat voor soort content AI tools kunnen maken, is het heel duidelijk waarom Google niet zit te wachten op dit soort content.

Reden 1: de meeste AI content voegt niets toe aan het web

Het web is al oneindig volgestopt met min of meer duplicate content. Het zijn vast unieke zinnen maar op semantisch niveau is de content behoorlijk duplicate. Ik geef vaker het voorbeeld van de 1,4 miljoen recepten appeltaart die op het web staan (alleen al in het Nederlands), dat is natuurlijk zonde van de opslagcapaciteit. Opslaan is niet gratis: je hebt minimaal datacenters, hardware, grond en energie nodig om content op te kunnen slaan. Het is zonde en duur om informatie op te slaan die al in grote mate op het web aanwezig is en het is juist dit soort content wat je met behulp van AI kunt maken.

Reden 2: de content heeft weinig diepgang

Wie eens test met AI tools heeft al snel door dat de content aan alle kanten diepgang ontbeert. Er staat geen visie in, geen persoonlijke toevoegingen, geen overwegingen etc. Het is op dit moment niets meer dan droge, feitelijke informatie opgesomd, zie het artikel over de wijnen.

Dat betekent dat het maar de vraag is in hoeverre je gebruiker er echt blij van wordt. Als ik informatie zoek over opvoedtips voor een ‘moeilijk opvoedbaar kind’ en ik vind niets meer dan een droge, feitelijke tekst is dat niet prettig. Er moet een ziel in de tekst zitten maar de tips moeten ook echt ergens opslaan, het liefst lees ik er een casus bij van andere kinderen en ouders. En dat kan AI niet maken.

Google wil dus juist dat je content voor je gebruiker maakt, content die behulpzaam is, die je gebruiker echt voldoende verder help en antwoord geeft op alle vragen. Content die de informatiebehoefte van je bezoeker bevredigt. In mijn optiek staat content geschreven door AI tools haaks hierop.

Kan Google AI content herkennen?

Natuurlijk willen de meeste lezers nu weten of Google content op basis van AI kan herkennen. Het idee is natuurlijk: zo lang Google dat niet kan, dan gebruiken we het gewoon. John Mueller van Google kon niet bevestigen dat Google deze content kan herkennen. Aan de andere kant: Google maakt zelf ook content met behulp van AI, zo maakt Google in ieder geval zelf de vragen in de Mensen vragen ook. Als Google het zelf kan maken en toegang heeft tot veel content die door een mens gemaakt is, zou het niet moeilijk moeten zijn om een stukje AI te programmeren dat de verschillen kan zoeken.

Ik denk dat zelf dat je naar het grotere geheel moet kijken: Google houdt niet van content die al overal op het web aanwezig is en content die diepgang mist. Het is juist deze content die AI tools voor je kunnen opstellen. Wat mij betreft is dat dus het belangrijkste kenmerk en zou Google het daarom kunnen herkennen.

Mijn advies: content door AI laten maken ja of nee?

Het zal je niet verrassen dat ik van mening ben dat je jouw content niet door AI tools moet laten maken. Ik vind zelf dat je je moet verdiepen in je klant, goede content moet maken, je expertise en autoriteit moet uitstralen en moet bouwen aan je reputatie. Zielloze, feitelijke content zonder diepgang die door AI tools gemaakt wordt, past daar in mijn optiek niet bij. Als je het zelf lastig vindt om te schrijven, schakel dan een copywriter of content marketeer in die het voor je doet.

Wel wil ik ook hierbij opmerken dat veel copywriters en content marketeers niet altijd de juiste kennis hebben. Dat is logisch ook, ze kunnen goed schrijven of het proces begeleiden maar zijn niet de vakinhoudelijke specialist op jouw vakgebied. Als jij goede content wilt maken over wijnen, opvoedtips of voor mijn part het verzorgen van katten dan heb je mensen hierbij nodig die de input kunnen aanleveren. Op het moment dat die mensen niet beschikbaar zijn en de content marketeer of copywriter zelf online op zoek moet naar informatie dan heb je mooi geschreven tekstuele content die inhoudelijk ook weinig toevoegt aan het web. Je hebt dan content die beter leesbaar is dan AI maar in de kern wat mij betreft nog steeds niet duurzaam en goed genoeg is voor de toekomst.

Wil jij meer weten over hoe je relevante content maakt?

In mijn boek ‘Handboek SEO & Contentstrategie‘ ga ik uitgebreid in op alle ontwikkelingen in Google en wat dit betekent voor de manier waarop we SEO doen. Het is hoogtijd om je niet langer te focussen op keywords en content voor SEO. Je zult nu de omslag moeten maken naar content voor je gebruiker.
Kijk dus verder dan alle trucjes en short cuts die je kent en ga jezelf onderscheiden ten opzichte van de rest.

Wil je weten hoe je dit moet aanpakken? Bestel dan nu het Handboek SEO & Contentstrategie om je op weg te helpen.
Het boek wordt getipt door SEO Benelux als must-read.

Handboek SEO & Contenstrategie

Lees verder