Liever luisteren?
Oorspronkelijke publicatiedatum: 6 juni 2021 - Datum update: 17 april 2023
Welke 4 pijlers kennen we?
Binnen SEO kennen we 4 pijlers: techniek, sitestructuur, content en links. Al jaren ziet iedereen dit als dé pijlers waar het omgaat: de knoppen waar je aan kunt draaien als je aan de slag wilt met SEO.
Deze 4 pijlers staan nog steeds overeind; wie iets met SEO wil zal de techniek op orde moeten hebben, relevante content moeten aanbieden op de site, een goede sitestructuur hebben en relevante links.
Wat betreft het onderwerp links denk ik wel dat het tijd is voor nuance of een update. Waarom, dat leg ik in dit artikel uit. Laten we eerst alle pijlers kort bespreken.
Pijler: techniek
Als we het hebben over techniek dan gaat het vaak over factoren die invloed hebben op crawlen en indexeren, denk aan canonical tags, statuscodes (HTTP 200 OK, HTTP 404 Not Found) redirects, hreflangs, meta tag robots, de XML sitemap etc.
In feite komt het neer op: Google zo snel mogelijk alle belangrijke pagina’s aanbieden om te indexeren. Het gaat ook steeds meer om zaken als laadtijd en snelheid. Dit zijn twee onderdelen van de Core Web Vitals update van Google waarbij het gaat om LCP, FID en CLS.
LCP: largest contentful paint –> hoe lang duurt het om het grootste element op de pagina te laden
FID: first input delay –> hoe lang duurt de reactie op de eerste interactie met de gebruiker
CLS: content layout shift –> verspringt content na het laden
Ook structured data zou ik onder techniek scharen: het is code waarmee je zoekmachines vertelt wat iets is. Zo kun je aangeven dat er een video op je pagina staat, waar de video over gaat, waar de video gehost wordt etc. Dit kun je ook doen voor bijv. een podcast. Of in het geval van een product kun je aangeven dat iets een product is, wat de prijs is, hoe de voorraad is etc.
Pijler: sitestructuur
De sitestructuur gaat om de plek belangrijke pagina’s in de website. Het idee is dat in hoe minder klikken vanaf de homepage een pagina te vinden is, hoe belangrijker deze is.
Het hele concept heeft ermee te maken dat pagina’s die intern geen links krijgen, weinig voor elkaar krijgen in de zoekresultaten. Wil je dus met een pagina mee kunnen doen, dan zal die interne links moeten hebben. Dit is ook de reden waarom orphan pages (dit zijn pagina’s die je niet via klikken in de website kunt bereiken maar wel in je XML sitemap staan) het niet goed doen in Google.
Pijler: content
Bij de derde pijler content kun je denken aan inhoud van je pagina’s: het gaat om alle content die je aan je bezoeker toont. Binnen deze pijler heb je ook nog een aantal optimalisatiemogelijkheden; title tags, meta descriptions, alt teksten, headings etc.
Wat je moeten weten is dat Google heel goed gaat op tekstuele content. Heb je veel audiovisuele content zoals filmpjes of podcasts, dan zul je tekstueel moeten toelichten wat er in zo’n filmpje of podcast gebeurt. Dat je op mijn website dus altijd een podcast gecombineerd met een blog vindt, heeft daarmee te maken.
Content is een van de allerbelangrijkste pijlers, maar tegelijk zie ik dat de verwachtingen vaak te hoog zijn. Ik kom hier later op terug.
Content is geen SEO-content
Let op! Nog steeds maken veel mensen content voor SEO. In het blogartikel Dingen niet meer voor SEO doen, ga ik hier dieper op in. Het is bijna inherent aan elkaar dat als je content maakt voor SEO rondom keywords, je geen goede content maakt voor je gebruiker. De lat ligt namelijk een stuk lager. Wie iets met SEO wil, maakt behulpzame content voor zijn/haar beoogde klant. Met andere woorden: je weet wat de problemen, vragen, pijnpunten, angsten, frustraties, zorgen, doelen of interesses van je klant zijn. Of welke mythes, fabels en misverstanden er rond gaan en daar ga je op in.
Maak je content voor je gebruiker, dan is je motivatie heel anders dan wanneer je content voor SEO maakt. Dit komt tot uiting in de kwaliteit van je content.

Pijler: links
Met links bedoelen we hyperlinks of backlinks: een verwijzing van een andere website naar jouw website. Het idee was altijd dat een link een teken was van relevantie: als een andere website naar jou linkt moest je haast wel relevant zijn: waarom zou een website anders het eigen verkeer naar jouw site willen doorsturen? Als het gaat om links kijken we vaak naar aantal links en metrics als Domein Autoriteit, Citation Flow, Trust Flow etc. Dit zijn leuke metrics, maar laat je er niet door misleiden: Google doet hier niks mee.
Verschuiving van links naar reputatie
Helaas bleek de theorie van Google (links als bewijs van relevantie) in de praktijk niet zo houdbaar: links kunnen overal gekocht en geruild worden. Dat maakt dat deze pijler flink veranderd is maar vaak nog verkeerd gebruikt wordt.
Het heeft geen zin om links te kopen, puur om links te hebben naar je site. Google claimt inmiddels links te negeren die gekocht zijn. Zonde van het geld dus.
Wat mij betreft is hét geheim binnen linkbuilding: het krijgen van links die juist niet te koop zijn! Ja, dat lees je goed. Als je het voor elkaar krijgt om jezelf te positioneren als autoriteit en expert en online een track record weet op te bouwen waar dat ook uit blijkt, ben je goed bezig. De kans is groot dat je nu links gaat krijgen die je nooit had kunnen kopen.
Zoek je inspiratie? In het blogartikel Hoe ik links kreeg zonder te linkbuilden lees je hoe ik dit aanpak.
Welke pijler of factor is het belangrijkste in SEO?
Het is niet zo dat binnen SEO één pijler de belangrijkste is. Je moet de pijlers altijd in relatie tot elkaar zien:
- Heb je fantastische content maar kan Google door een technische fout je content niet crawlen en indexeren dan ben je kansloos in SEO.
- Heb je de snelste website ooit maar staat er geen relevante content op, dan kun je SEO ook wel op je buik schrijven.
- Heb jij fantastische content maar heb je geen verwijzingen vanaf andere sites (ben je een nobody) dan gaat het ook lastig worden als je gevonden wilt worden op zoektermen met veel zoekvolume! Waarschijnlijk kun je wel zichtbaar worden op longtail zoektermen of zoektermen binnen horizontale SEO.
- Heb jij veel relevante links/vermelden maar weinig content, dan wordt het ook lastig. Google kan inschatten dat je een expert bent, maar je hebt geen content om te tonen aan gebruikers in de zoekmachine.
Techniek: belangrijk maar goed is goed genoeg
Als we kijken naar techniek, dan kun je zeggen dat het een hygienefactor is. Als je techniek niet goed staat, dan kan Google je content niet crawlen en indexeren (lezen en opslaan in hun bibliotheek). Maar op het moment dat dit goed staat, is de kans heel klein dat je het beter gaat doen als je maar blijft investeren in techniek. Zo is Core Web Vitals en met name page speed belangrijk, maar als het snel genoeg is, is het niet belangrijker dan content en je online reputatie. Waarom? Omdat content bepaalt waar je op gevonden gaat worden en je online reputatie bepaalt hoeveel waarde Google aan je content moet hechten.
Dat je Core Web Vitals score top notch is, is pas belangrijk als je het moet opnemen tegen de grootste webshops van Nederland en jullie allemaal al goede content hebben en een ongekende online reputatie hebben opgebouwd.
Voor de helderheid: stel je bent Wehkamp en neemt het op tegen Zalando op de term ‘damesmode’ dan is het logisch dat je Core Web Vitals score op enig moment de doorslag kan geven. Of je bent Mediamarkt en wil van Coolblue winnen op het zoekwoord ‘stofzuiger’.
Wat zijn de hygienefactoren binnen techniek?
- Alles met betrekking tot crawlen: is je content leesbaar en niet in bijv. Javascript
- Nog meer crawlen: laat je Google niet per ongeluk waardeloze pagina's bekijken
- Nog meer crawlen: is je site "snel genoeg"?
- Alles met indexeren: kan en mag Google de belangrijkste pagina's opslaan in de index (meta tag robots, canonicals, XML Sitemap)
- Over structured data kunnen we discussieren: dit zou prima een hygienefactor kunnen zijn. Hoewel het geen absolute showstopper is als je dit niet hebt, is het wel laaghangend fruit.
Is alleen content voldoende?
Wat je ook vaak ziet is dat veel mensen maar content blijven maken. Op veel SEO-fora zie je hier vragen over: ik heb goede content gemaakt, maar de rankings blijven achter en ik heb nauwelijks verkeer op deze pagina’s.
Het verhaal is: alles waar je over schrijft, dáár kun je op gevonden worden. Maar als je het moet opnemen tegen partijen met meer geloofwaardigheid, ga je het met content alleen niet redden. Datzelfde geldt als jij je bezighoudt met onderwerpen die te voor de hand liggend zijn.
Je zult naast content ook de nodige bekendheid moeten hebben: je moet een goede reputatie hebben. Ik geef in dit geval altijd het Appeltaarten voorbeeld: als jij morgen met een nieuw recept appeltaart gevonden wilt worden, dan wordt dat erg lastig als je niet Gordon Ramsey bent. Waarom? Omdat “iedereen” al een recept voor appeltaart heeft gemaakt. Wil je ooit op dit soort keywords mee doen, dan moet je zorgen dat jij de Gordon Ramsey van jouw markt wordt.
Content met wat linkjes?
Vaak zie je dat mensen wat content maken en dan gaan linkbuilden. Ook hier geldt hetzelfde als wat ik hierboven al zei: dit is niet voldoende.
De vraag is altijd: is er een andere website online die betere content heeft en een betere reputatie? Als dat antwoord ja is, dan is er geen reden waarom jij hoog zou moeten ranken.
In dit soort gevallen ga je in SEO niet winnen door een snelle site te hebben, wat SEO-content en wat links. Je zult de Gordon Ramsey van jouw markt moeten zijn: waanzinnig goede content, het liefst met een vernieuwende blik (herhaling van wat al overal op het internet staat, zit niemand op te wachten) en de nodige online autoriteit. Met dat laatste bedoel ik niet Domein Autoriteit met Inhoudelijke Autoriteit: ben jij een autoriteit en zien andere websites jou ook zo.
Samengevat: de belangrijkste activiteiten
Als je mij vraagt wat je de prioriteit moet geven binnen SEO, dan is mijn advies:
- Geen showstoppers qua techniek
- Inhoudelijke content over de belangrijkste onderwerpen
- Een online track record dat jouw expertise en autoriteit onderschrijft
De belangrijkste pijler: E-E-A-T
Persoonlijk vind ik E-E-A-T een prachtig voorbeeld van de belangrijkste pijler binnen SEO. In de Google Search Quality Raters Guidelines kun je uitgebreid lezen wat E-E-A-T is en hoe Google over E-E-A-T denkt. Bij E-E-A-T gaat het om Expertise, Ervaring, Autoriteit en Betrouwbaarheid (Trustworthiness).
Als je mij vraagt naar de belangrijkste pijler zeg ik E-E-A-T. Het is namelijk een combinatie van inhoudelijke relevantie en externe reputatie. Het is een soort combinatie van “content en links 2.0”. Precies wat ik in de opsomming hierboven aangeef. Als je techniek goed genoeg is, moet je daarna aan de slag met E-E-A-T.
Wil jij dus winnen in SEO dan moet je wat mij betreft zorgen dat je techniek goed genoeg is. Daarna zet je vol in op E-E-A-T: content en reputatie. Als je dat hebt, zou je een SEO-specialist moeten laten meekijken naar bijvoorbeeld je sitestructuur wat daar beter kan. Dat is namelijk pas het moment om te spelen met de waarde van je pagina’s binnen de website.
Leer meer in deze praktische SEO-training
Wil jij meer leren over SEO, de kansen die er wel en niet zijn en het maken van steengoede content voor je gebruiker?
Speciaal voor jou heb ik een online training ontwikkeld bestaande uit 5 modules. Je krijgt ongeveer 8 uur aan videomateriaal, een digitaal lesboek en werkboek.
Doe je in een gezamenlijke ronde mee? Dan krijg je toegang tot 5 livesessies waarbij we vooruit kijken, terugblikken en jij vragen kan stellen!