Dé reden waarom jouw content niet scoort

Er is 1 simpele reden waarom mensen je content niet lezen...
Je kijkt naar de resultaten van jouw mooie content en vraagt je af: waarom doen bepaalde blogs of artikelen het zo slecht? Waarom klikt niemand door naar mijn content? Wat doe ik verkeerd? Vrij simpel: je maakt ergens één cruciale fout.

Liever luisteren?

Probleem: geen klikken niet door op je post of blogartikel

Het is natuurlijk een enorme teleurstelling: je hebt een mooi artikel geschreven en online gezet. Nu is het wachten tot er verkeer op komt. Wellicht heb je ook een post gemaakt voor social media om je content daar ook onder de aandacht te brengen. Helaas zie je het al snel: op social heb je na 24 uur slechts vijf likes en na een maand heeft nog niemand je content via SEO gevonden. Je conclusie is terecht: je doet iets fout. Het goede nieuws: dit kan anders.

Voorbeeld

Laten we het praktisch maken, want waarschijnlijk heb je content gemaakt die vergelijkbaar is met onderstaande 6 artikelen. 

In dit voorbeeld werk je voor het bedrijf Software Specs, een leverancier van HR-software, en hebt de afgelopen tijd de volgende artikelen geschreven:

Van alle zes de artikelen zie je dat de prestaties ondermaats zijn. Doe je daar al die moeite voor?

De eerste reden dat niemand klikt, is….

Er zijn verschillende redenen waarom niemand dit soort content wil lezen. Ja, wil. Laten we beginnen met de eerste. Kijk nog eens goed naar deze 4 titels:

Het zal best interessant zijn wat je te vertellen hebt, maar niemand zich te wachten op verhalen over jouw bedrijf. De enige uitzonderingen: je collega’s, ambassadeurs en je moeder. 

Voor jou en jouw bedrijf is het waarschijnlijk heel interessant, de rest van de wereld denkt letterlijk ‘leuk voor je’ of ‘who cares’ en gaat weer over tot de orde van de dag. 

Waarom? Omdat ze nog 30.000 andere content-uitingen voorgeschoteld gaan krijgen die dag. Wie geen content burn-out wil oplopen, móet schiften: wat is wel interessant voor mij en wat niet. Dit soort titels komen simpelweg niet door de detectie heen. Nu niet en nooit niet. 

There is nothing in it for them….

Niemand zit te wachten op wat jij wilt zenden over jou of je bedrijf (behalve je moeder, collega's en ambassadeurs)...

De tweede reden dat niemand klikt, is…

Maar die andere twee titels dan, die gaan niet over jouw bedrijf. Waarom klikken mensen deze content dan ook niet aan?

Het klopt, deze titels gaan niet over jouw bedrijf maar er zit te weinig belofte in naar de lezer. Voor dit soort uitingen geldt: we krijgen de hele dag dit soort content voorbij op onze tijdlijnen: ontwikkelingen in X, trends in Y, 5 veelgemaakte fouten zus, 8 verbeterpunten zo. 

Het is allemaal erg vaag wat je precies kan verwachten. De lezer denkt: ‘oh ontwikkelingen, zal wel’. Als het niet héul duidelijk is wat je gaat krijgen, klikt een groot gedeelte van de mensen niet meer. 

Uitzonderingen: trendwatchers in de sector die lijden aan FOMO en elk artikel willen lezen bekijken. 

Je moet dus heel specifiek zijn, een duidelijke belofte door laten schijnen en het liefst de lezer een beetje “pijn” doen. Pijn doen? Ja, het gevoel geven dat als je niet klikt, je weet wat je mist.

Als een titel niet prikkelt of niet laat zien wat iemand mogelijk gaat mislopen aan kennis of informatie, dan is de titel niet goed genoeg

Tijd-schaarste en 800 miljoen miljard alternatieven

De gemene deler van beiden redenen is dat de tijd van je lezer schaars is en er 800 miljoen miljard alternatieven per dag zijn. Als jij niet in 1 seconde duidelijk kan maken waarom jouw content de moeite van de klik waard is, dan gaat je content ten onder in een kakofonie van uitingen. 

Wil je weten hoe je wel goede titels kunt maken en de aandacht kunt krijgen van jouw doelgroep? Dan leg ik je dat in het volgende artikel uit. Daarin kun je ook leren over de verschillende motieven die er zijn om content te maken en welke verwachtingen je bij welk type content moet hebben.

Verder lezen: Zó maak je goede titels

Leer meer in deze praktische SEO-training

Wil jij meer leren over SEO, de kansen die er wel en niet zijn en het maken van steengoede content voor je gebruiker? 

Speciaal voor jou heb ik een online training ontwikkeld bestaande uit 5 modules. Je krijgt ongeveer 8 uur aan videomateriaal, een digitaal lesboek en werkboek. 

Doe je in een gezamenlijke ronde mee? Dan krijg je toegang tot 5 livesessies waarbij we vooruit kijken, terugblikken en jij vragen kan stellen!

Lees verder