Een vraag die vaak gesteld wordt als het gaat om het maken van content: wat zet ik op één blogpagina en wanneer is het beter om meerdere blogartikelen te maken? In de praktijk vinden veel mensen die met SEO en content aan de slag gaan, deze keuze nogal lastig. Toch is het vrij simpel te bepalen of je alles op één pagina zet of beter kunt verdelen over meerdere pagina’s.

Liever luisteren?

Als je vanuit keywords en zoekwoorden denkt

Zoals ik wel vaker roep, denkt bijna iedereen vanuit keywords en zoekwoorden als het om SEO gaat. En dat maakt het bepalen welke content je waar zet, vrij lastig. Stel je vindt tijdens keyword onderzoek het keyword ‘koekenpan’ en je ziet dat er veel zoekvolume op zit. De gangbare werkwijze is dat je een pagina gaat maken of optimaliseren over ‘koekenpannen’ en gaat bloggen over ‘koekenpannen’. Maar dan loop je al vrij snel tegen de vraag: wat ga ik schrijven, wat zet ik waar en kan ik er beter één pagina van maken of meerdere? Wat mij betreft is het startpunt (denken vanuit SEO en keywords) een van de grootste valkuilen. Als je dat doet, is het inderdaad heel lastig om dit probleem op te lossen.

Zo bepaal je eenvoudig wat je gaat schrijven

Gelukkig is er een hele simpele manier om te bepalen wat je op welke pagina gaat zetten. Namelijk: in kaart brengen wat je gebruiker mogelijk allemaal wil weten over het onderwerp en hoeveel jij erover kunt vertellen.
Als de gebruiker geen grote informatiebehoefte heeft en wat jij kunt vertellen niet zoveel is, dan kun je mogelijk met 1 pagina af.
Kun je meerdere vragen bedenken en zijn de vragen onderscheidend genoeg, dan kun je beter meerdere pagina’s maken. Voorwaarde is wel dat je van alles genoeg weet of te vertellen hebt om ook echt relevante pagina’s te maken.

Voorbeeld 1: blousjes met tijgerpring

Je verkoopt dameskleding en hebt dit seizoen leuke blousjes met tijgerprint in de collectie. Je maakt daar een blog over: blousjes met tijgerprint.
Hier valt waarschijnlijk niet zoveel over te vertellen, dus dat kan prima op één pagina. Heb je echter niet alleen 5 blousjes, maar ook 6 broeken, 8 jurkjes en 4 truien met tijgerprint dan wordt het wat lastiger.
Je zou alles op één pagina kunnen gooien, maar die wordt met zoveel informatie wel erg lang. Het zou kunnen dat iemand die blousjes met tijgerprint ook een latente behoefte heeft aan leuke jurkjes met tijgerprint.
Mijn tip zou zijn om met deze aantallen meerdere pagina’s te maken en ze onderling naar elkaar te laten linken. Zo kun je wel in iemands latente behoefte voorzien, maar houdt je ook een focus per pagina.

Voorbeeld 2: koekenpannen.

Stel je verkoopt koekenpannen. Waarschijnlijk zijn er enorm veel vragen die mensen kunnen hebben als het gaat om koekenpannen. Zo kan het zijn dat ze willen weten:

 • Hoe kies ik de beste koekenpan?
 • Hoe kan ik mijn koekenpan het beste onderhouden?
 • Mijn koekenpan is beschadigd?
 • Mijn eten bakt aan in de koekenpan, wat doe ik fout?

In dit voorbeeld kun je in feite dus al minimaal 4 blogartikelen schrijven over koekenpannen.

Waarom niet alles in één lange pagina?

Het klinkt heel aanlokkelijk om al deze informatie in één lange overzichtspagina te verwerken, je bent dan in één keer klaar en hebt een bijzonder lang stuk content wat wel relevant moet zijn. Dat kan kloppen, de andere kant is dat je mogelijk zo’n lang artikel hebt gemaakt dat de focus weg is. De content gaat misschien wel alle kanten op en de enige focus is ‘koekenpan’. Als je besluit om meerdere aparte artikelen te maken, dan kun je elk artikel afzonderlijk optimaliseren en zorgen voor een goed semantisch verhaal

Beste koekenpan: goed, beter, best, slecht, kwaliteit, prijs, goedkoopste keuze, beste keuze, aanrader etc. Dit zijn allemaal woorden die semantisch passen in het thema van ‘beste…’ .
Onderhoud: afwassen, vaatwasser, schoonmaken, invetten, schuurspons, keukenpapier, afdrogen etc. Ook weer allemaal woorden die passen binnen het thema ‘onderhoud’.

Waar je de knip maakt hangt wat mij betreft dus af van je gebruiker (wat wil hij/zij weten) en wat je te vertellen hebt. Als je veel te vertellen hebt, kies er dan voor om een focus per pagina op te bouwen en meerdere artikelen onder de parent ‘koekenpan’ te hebben.

Wat zet je dan nog op de overzichtspagina?

Op de overzichtspagina zou je alle onderwerpen die je behandelt in je blog kunnen aanhalen. Je maakt per onderwerp een korte alinea van 2-3 regels met een samenvatting en link naar je blogartikel.
Daarnaast kun je altijd een aantal globale onderwerpen behandelen: introductie, je assortiment, prijzen, materialen, levertijd etc. Als je deze onderwerpen pakt, samen met een introductie van je blogartikelen dan heb je zeer waarschijnlijk een goede mix te pakken.

Wat je vaak hoort: even in Google kijken

Vaak wordt de tip gegeven om de verschillende onderwerpen eens in Google te gooien en te kijken wat er gebeurt: laat Google voor elk onderwerp een pagina’s binnen dat thema zien dan is het nodig om ook een aparte pagina te maken. Laat Google op de pagina ‘onderhoud’ gewoon een algemene pagina zien, dan zou je er geen speciaal blogartikel van hoeven maken.

Hoewel hier een kern van waarheid in zit, zou het niet mijn advies zijn. Ik ben een SEO-specialist die vindt dat de gebruiker boven zoekmachines gaat en dus altijd moet kijken wat voor je gebruiker het beste is. Een ellenlange pagina met enorm veel subonderwerpen binnen het thema koekenpan is dat waarschijnlijk niet. Daarbij: als je een aparte pagina zou maken, wie zegt dat Google die niet zou laten zien? Je weet niet of Google de pagina bewust niet laat zien, of niet laat zien omdat niemand zo’n pagina heeft. In dat geval hangt jouw SEO-strategie af van wat anderen doen. Dat lijkt mij niet het juiste uitgangspunt in dit geval.

Daarmee wil ik niet zeggen dat het verkeer is om in Google te kijken. Ik zit zelf te pas en te onpas in de Amerikaanse versie van Google te zoeken op belangrijke onderwerpen om te zien wat daar gebeurt. Spoiler: steeds meer informatieve content op transactionele zoektermen. Dat zou in de toekomst kunnen betekenen dat je ook in Nederland wel informatieve content moet hebben over bijvoorbeeld een koekenpan om in SEO nog mee te kunnen doen op het woord ‘koekenpan’.

Meer leren over SEO & Content?

Handboek SEO & Contentstrategie Chantal SminkIn mijn boek ‘Handboek SEO & Contentstrategie‘ leg ik je stap voor stap uit wat er de afgelopen jaren veranderd is in Google, wat er mogelijk nog aankomt en wat dit betekent voor de manier waarop we SEO doen en content maken. Wil jij slimmer aan de slag met je content? Dan helpt dit boek jouw zeker op weg!

Bekijk het boek >>

 

 

 

Header image by Canva Pro

You liked this article?

Select the number of start you'd like to give to me

Average score 5 / 5. Vote count: 1

I have no rating yet, what do you think of this article?

Tof dat je dit artikel interessant vond....

Volg mij op Facebook en mis niets!

2 reacties op “Een lange blog of meerdere kleine blogartikelen?

 1. bram zegt:

  Hoi chantal,

  Toch kun je hier een grote MAAR bij plaatsen. Als je kijkt naar zoekresultaten, dan blijven de review/affiliate sites met extreem lange teksten over een bepaald product/onderwerp steevast in de top 3 verschijnen binnen google en dit wordt alleen maar erger. Hoe onoverzichtelijk en leugenachtig ze dan ook zijn (de meeste reviewen namelijk niets echt). Waardeloze sites met blijkbaar waardevolle content voor google, vooral omdat ze zooooooo lang en veel content hebben.
  Zoek maar eens op het woord beste met daarachter een product. bijvoorbeeld beste bokszak, beste racket, beste koffiemachine, beste strijkplank etc.
  Voorlopig wint de langste bijna altijd. Of je moet echt een autoriteut zijn.

  Gr. Bram

  • Chantal Smink zegt:

   Hi Bram, ik heb je voorbeeld bekeken en zie het gebeuren ja. Tegelijkertijd is dit een (eindeloos) lange blog binnen het thema ‘de beste strijkplank’ en geen ellenlange blog met alles over strijkplanken, er is dus wel een bepaalde mate van focus. Dat is wat ik hierboven ook wilde benoemen met kiezen voor een artikel met focus. De vraag is of Google het relevant vindt vanwege de lengte (veel woorden dus relevant) of dat het geval is dat omdat ze zoveel vertellen ze relevant zijn. Ze behandelen meerdere modellen, geven aan voor wie het bedoeld is, wat het kost, breedte, mate, hoogte, werkhouding, strijkhouding etc etc. In die zin kan ik me voorstellen dat Google dit artikel is als informatief en relevant beschouwt.

   Ik ben het trouwens met je eens dat de meeste sites helemaal niets reviewen en gewoon specs opsommen die ze ergens anders gevonden hebben. Om eerlijk te zijn zie ik dat veel partijen zo aan hun content komen: ergens anders gevonden, aangepast en hergebruiken. Er zijn zeker partijen die goede redacteuren hebben zitten die verstand ergens van hebben, maar het andere gebeurt ook vaak.
   Wat interessant is om te zien dat Google in de VS vooral lijstjes laat zien van bijv NYtimes of andere grote magazines/namen. Ik ben benieuwd wanneer ze ook in het NL achterhaald hebben welke partijen écht autoriteit hebben en écht iets reviewen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.