Emerce Digital Marketing Live

Bekijk hier de slides van mijn presentatie op Emerce Digital Marketing Live 2024

Luister podcast

Bekijk video

Presentatie

Hier kun je de slides bekijken van de presentatie:

Ontwikkelingen in het algoritme

In de sessie bespreek ik als eerste een aantal ontwikkelingen in het algoritme. Over al deze ontwikkelingen heb ik al eerder uitgebreid verslag gedaan. Je kunt hier meer over lezen via onderstaande links:

Naast deze artikelen kan ik je ook deze artikelen van harte aanraden:

Maar er speelt maar dan deze updates die aan de achterkant plaatsvinden. Ook in de voorkant van Google gebeurt veel….

Ontwikkelingen aan de voorkant

Het meest recente artikel over ontwikkelingen aan de voorkant van het algoritme kun je hier vinden: ‘ontwikkelingen in SEO voor e-commerce‘. Hoewel deze ontwikkelingen voornamelijk voor webshops spelen, geeft het je wel een idee van de omvang van de veranderingen.

Hoe futureproof is onze huidige aanpak van SEO?

In dit fragment van Emerce Digital Marketing Live kun je zien dat de huidige aanpak van SEO niet futureproof is:

Wat ik in deze video bespreek: 

Keyword onderzoek doen en daarna een SEO-tekstje (laten) schrijven, deze standaard aanpak van SEO gaat nat als je kijkt naar de ontwikkelingen. We weten dat er drie hele belangrijke dingen spelen in SEO:

1️⃣ helpful content
2️⃣ EEAT
3️⃣ de veranderende zoekresultaten met onder andere AI-overviews

De huidige standaard aanpak van SEO gaat nat als je kijkt naar deze 3 ontwikkelingen.

👉 Helpful content is per definitie iets anders dan SEO-content. Bij SEO-content staat er wat, omdat je nou eenmaal wat tekst nodig hebt. Het mag niet al te slecht zijn (die tijden zijn we gelukkig al voorbij maar heel veeleisend zijn we eigenlijk nou ook weer niet). Dat kan ook niet want het moet toch snel-snel en mag niet te veel kosten. Ik bedoel: wie leest zo’n SEO-tekst nou? Toch? 👀

👉 Doorgaans blijkt uit veel SEO-teksten geen EEAT. Dat komt omdat de briefing niet zelden afkomstig is van een content marketeer die een copywriter vraagt om iets te schrijven. Soms zit er wat kennis in die briefing, maar vaak valt het tegen. Dat komt weer door de manier waarop we kennis ophalen. Experts zijn lastig te vinden, hebben geen tijd of wij hebben geen tijd om op ze te wachten. We vragen de expert wel effies om achteraf mee te lezen…kan ook…. Zoals ik in de video zeg: dat is geen garantie op kwaliteit, eerder een garantie op dat wat er staat niet fout is.

👉 En dan die veranderende zoekresultaten. Ik was begin dit jaar bij een heule grote speler die we allemaal wel kennen van tv. Ze hadden een pagina over een specifiek onderwerp: wat is x, hoe werkt x, wat kost x. Als je in de VS zocht naar het keyword (x dus) dan zag je dat wat Google toen in SGE maakte echt heel veel verder ging, compleet met video en foto’s en duidelijke uitleg. Deze grote speler schrok en zei: wow, dat maakt onze pagina overbodig. Ja dat klopt, dat maakt je pagina zoals die nu is overbodig.

Dus: de huidige manier van een tekstje knallen op een site, dat is niet toekomstproof. En als het werkt, dan werkt het zolang het werkt. Voor Google werkt het niet meer en waarschijnlijk gaan de eerste balletjes vallen bij bedrijven dat het beter moet. En dat betekent dat de lat omhoog zal gaan.

Het is tijd voor een andere aanpak van SEO en content in het algemeen. 

Paradoxaal denken

In mijn presentatie bespreek ik het belang van paradoxaal denken. We doen namelijk al zo’n 15 jaar lang allemaal hetzelfde en die aanpakt werkt niet meer voor Google. In plaats van best practices opvolgen en werken zoals iedereen werkt, kun je beter zelf nadenken en waar mogelijk juist iets ánders doen dan de rest. In dit blogartikel ga ik uitgebreid in op paradoxaal denken en de contrarian matrix: ‘clusterfucks in content en het belang van paradoxaal denken‘. 

Contrarian Matrix B2B institute

QPAFFCGMIM

De nieuwe – ongebruikelijke – aanpak waar ik in SEO voor pleit is om niet langer vanuit keywords te denken maar vanuit je klant, de QPAFFCGMIM’s van je gewenste klant. 

Over het verschil tussen SEO en organische marketing ga ik uitgebreid in op het artikel: ‘SEO vs Organic Marketing‘.

QPAFFCGMIM als vervanger voor tools

Opzet afdeling contentcreatie

Dan rest de vraag, hoe ga je als bedrijf inspelen op de ontwikkelingen in SEO? M’n eerste advies is om de verantwoordelijk voor de creatie van content niet (langer) bij de SEO-afdeling te leggen. De content die je nodig hebt om de boxen van Google af te tikken, kun je niet maken als je het voor SEO doet. Je hebt dus een aparte afdeling nodig die bezig is met wat de klant wil weten, de informatie en expertise ophaalt en het fundament legt voor de kanalen. 

De kanalen kunnen hieruit putten en de informatie omzetten naar content voor het specifieke kanaal. Zo kan de SEO-afdeling de input omzetten naar tekstuele content voor op de website en deze tekst optimaliseren. Denk hierbij aan het zorgdragen voor de juiste terminologie (keywords), het maken van een title tag, meta description, headings etc.  De social afdeling kan er shorts van maken voor Insta en TikTok. Maar vergeet ook de posts niet op de social media platformen en het zakelijke LinkedIn. De content afdeling zorgt ervoor dat video’s worden geupload op YouTube en zo heb je in grote mate de cirkel rond. 

De afdeling content wordt niet afgerekend op verkeer maar op de werkwijze. Het gaat dan om hoe werken we samen emt klanten om te snappen wat ze willen weten, hoe is de samenwerking met experts, in welke mate is de content bruikbaar voor de kanalen om vanaf daar verder te verwerken? 

Wat betreft de kanalen is het goed om rekening te houden dat niet alles kan leiden tot verkeer. Niet alleen platform houden van een zero click aanpak, ook gebruikers willen mogelijk steeds minder wegklikken van het platform waar ze op dat moment zijn. Je zult dus moeten gaan kijken naar KPI’s als bereik, interactie, engagement etc.

Praktische training helpful content creatie

Wil jij aan de slag met het maken van helpful content? Op dinsdag 25 juni organiseer ik een online groepsworkshop Helpful Content maken. In een groep van max. 5 man gaan we aan de slag met het maken van content op basis van het QPAFFCGMIM-model en gaan we kijken hoe je dat kunt inzetten op de diverse kanalen en wat daar allemaal bij komt kijken. En natuurlijk gaan we ook kijken welke rol AI daarin kan spelen. 

SEO-training geven

Lees verder

We zitten in een soort clusterfuck als we kijken naar content: iedereen maakt het. Gedicteerd door de social algoritmes, maken we ook nog allemaal min of meer hetzelfde. Voor SEO baseren we onze content op keywords, waardoor ook de inhoud nog eens enorm op elkaar lijkt. Over AI en zero click marketing hebben we het nog maar niet. Hoe ga je om content en deze clusterfucks? En waarom is paradoxaal denken de oplossing?