Ga toch fietsen!

GA TOCH FIETSEN

Het is donderdagochtend en ik ben met mijn collega L. aan het werk bij een klant als ik tijdens een theepauze de vraag krijg hoe het mij bevalt in Haarlem. “Wel ok” zeg ik. De mensen om me heen vinden me niet heel erg enthousiast en dat klopt, dat ben ik ook niet. Ik heb een prachtig huis waar ik met de twee liefste katten van de wereld woon. Haarlem zelf is een hele leuk stad maar ik voel me er nog niet thuis. Ik ken de weg niet, heb altijd Google Maps nodig en ken maar weinig mensen hier op wie ik terug kan vallen. Toen ik laatst een week een flinke griep had, merkte ik hoe eenzaam ik me voelde. Dus nee, echt fantastisch bevalt het leven in Haarlem (nog) niet.

Nou weet ik dat Zoetermeer ook geen wereldstad was, maar het was wel een stuk dichterbij m’n vrienden en familie. En ja, ik was ook klaar met de flat waar ik woonde maar ik was wel binnen 20 minuten thuis als ik bij vrienden was geweest. Nu moet ik een uur heen rijden en een uur terug. En dat elk weekend zo’n 2x. Je zou je bijna afvragen waarom ik naar Haarlem ben verhuisd. Nou omdat ik voor m’n werk zoveel in Amsterdam moest zijn dat het geen pretje meer was. Elke dag in die file, soms deed ik er wel 1,5 uur over. En terug weer die eeuwige file dus bleef ik in Amsterdam eten en stapte pas rond een uur of 19:00 de auto in terug naar huis. Het idee om dichter bij Amsterdam te gaan wonen had ik al jaren dus je hoort me ook zeker niet klagen.

“Kun je niet mensen gaan leren kennen?” wordt me gevraagd. “Ja, dat lijkt me een strak plan, maar waar dan?” roep ik hopeloos uit. “Nou een hardloopvereniging, een tennisclub of een sportschool ofzo?”De buurvrouw opperde zelfs al een keer of ik misschien niet weer wilde gaan hockeyen. Maar hockeyen wil ik niet meer. Tennis vond ik fantastisch maar de pijn aan m’n arm absoluut niet. En hardlopen ga ik ook niet meer doen. Ik ben blij dat ik eindelijk geen pijn meer aan knieën en enkels heb. Op dinsdagavond doe ik een soort bootcamp in het zwembad (lekker pijnvrij van al die blessures) maar daar begeef ik me grotendeels tussen, nou ja, oudere dames.

“En fietsen, is dat niets voor je?” vraagt collega L. “Nou weet ik niet hoor. Ik heb ook geen fiets.” “Kunnen we samen gaan fietsen” zegt ze. “En je kunt bij een fietsclub aansluiten.” Een snelle check leert dat Haarlem een paar damesfietsclubjes heeft. Kijk, now we’re talking. De passie van mijn collega springt daar 1-2-3 op mij over en dus besluit ik dat ik het misschien een kans moet geven. Omdat het niet lukt om een fiets te lenen om het uit te proberen besluit ik gebruik te maken van m’n dosis impulsiviteit en bel ’s avonds m’n vader op: “ik ga een racefiets kopen. Wil je dit weekend met me op stap om er een uit te zoeken?” en zo geschiedde. M’n vader (zelf fervent fietser, maar zeker geen wielrenner) heeft al sinds ik me kan herinneren een stadsracefiets. Voordat ik van hem een fiets mag kopen, moet ik eerst een rondje op zijn fiets doen. Ik vind het erg grappig en besluit er ‘gewoon’ een te kopen. Als het niet bevalt, kan de fiets altijd weer op Marktplaats. Dat heeft me dan een paar honderd euro gekost, maar dan heb ik het ook gewoon geprobeerd. En dan moet ik denken aan de mop van de HR-directeur en de financieel directeur: “wat als we al die mensen opleiden en ze gaan weg” zegt de financiële man. “Wat als we ze niet opleiden en ze blijven” zegt de HR-meneer. En onder dat motto neem ik diezelfde zaterdag nog m’n nieuwe fiets mee voor een klein rondje met papa. Ik kan het ook niet doen en het geld sparen of voor een vakantie gebruiken, maar wat als ik het fantastisch zou vinden en ik op deze manier nieuwe mensen kan leren kennen? Dan is het de investering dubbel en dwars waard…

En leuk vind ik het! Met gemak trap ik de kilometers weg. Het geeft een enorm gevoel van vrijheid om lekker weg te fietsen. Van te voren denk ik niet na waar ik heen ga…. ik kijk op de ANWB-bordjes en besluit dan te kijken waar dat bordje me brengt. Lekker impulsief, want dat brengt vaak de mooiste dingen. En als ik vlekkeloos kan schakelen en zitvlees heb ik gekweekt ga ik zeker weten bij een clubje!

 

 

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.