Google indexeert TikTok en YouTube korte video’s (VS)

YouTube & TikTik short videos in Google geindexeerd
Rondklikken in de Amerikaanse versie van Google is een van de leukste dingen om te doen want het is altijd een verrassing wat we nu weer gaan zien.

Liever luisteren?

Rondklikken in de Amerikaanse versie van Google is een van de leukste dingen om te doen want het is altijd een verrassing wat we nu weer gaan zien. In dit blogartikel: sinds juni indexeert Google TikTok en korte video’s van YouTube.

Deze video’s zijn momenteel alleen nog in de VS te zien in de zoekresultaten en vooralsnog niet in Nederland.

TikTok & YouTube short video’s in de zoekresultaten

Tijdens mijn rondje in maart zag je in Google alleen nog de visual stories, maar tijdens mijn rondje in juni waren daar opeens nóg meer korte video’s. Geen visual stories (verderop meer hierover) maar korte filmpjes van TIkTok en YouTube.

In de afbeeldingen hieronder zie je links de korte filmpjes van TikTok en YouTube, rechts zie je de visual stories.

TikTok & YT short videos geindexeerd in Google USA
Visual Stories in AMP in Google index

Hoe kom je met jouw video’s tussen de Short videos?

Het is lastig officiele documentatie te vinden van Google hierover. Wel staat er op Search Engine Journal een podcast waarin Google Product Manager Danielle Marshak wat meer vertelt.

Wat we daaruit op kunnen maken:

  • Op dit moment houdt Google als definitie van short video aan: een video van maximaal 5 minuten die in verticale modus gefilmd is. 
  • De korte video moet op een eigen URL staan, dit verklaart waarom YouTube en TikTok video’s wel geïndexeerd kunnen worden en Instagram en Snapchat korte video’s niet. 
  • Google lijkt overtuigd te zijn van de kracht van korte video’s: ze kunnen in korte tijd enorm veel waarde toevoegen en verschillende invalshoeken brengen. 
  • Ook zegt Google dat deze vorm van content interessant kan zijn voor veel verschillende zoekopdrachten en dat ze ermee experimenteren hoe ze hier meer mee kunnen doen. 

We komen er niet goed achter naar welke criteria Google kijkt, wel dat ze erg enthousiast lijken over korte video’s.

Het kan zomaar zijn dat Google kijkt naar de titel van de korte filmpjes, het aantal likes of views, reacties etc. Dit is vooralsnog niet duidelijk.

Wat is het verschil tussen Short videos en Visual stories?

De Short videos zijn afkomstig van externe platformen zoals YouTube en Tiktok. Visual stories draaien op je eigen website en zijn gemaakt in AMP.

Valt het je op dat er precies zo uitziet als een Instagram Story? Je kunt door de diverse ‘frames’ klikken en je ziet animaties voorbijkomen.

Wel blijft de gebruiker in de omgeving van Google, kijk maar naar het webadres: daar staat Google.com. Dit komt doordat deze Visual stories in AMP zijn gebouwd.

Wat betekent dit voor ons in Nederland?

Zowel de Short videos van TikTok en YouTube als de Visual stories zijn nog niet in Nederland gespot, maar gezien het enthousiasme van Google kan het zomaar zijn dat het op enig moment wereldwijd wordt uitgerold. Uiteindelijk ís er nou eenmaal heel veel waardevolle content beschikbaar in de vorm van een korte video. Het zou zonde zijn om daar niets mee te doen.

Ik kan me ook voorstellen dat de gebruiker hier erg blij van word: ik zou het persoonlijk leuk vinden om er informatieve video’s te zien maar geen verkapte reclame.

Het is jammer dat we niet zo goed weten naar welke criteria Google kijkt. Kan Google de tekst lezen in zo’n filmpje? Of gaat het om de hastags? Of kijkt Google welke content populair is?

Wat je zou kunnen doen is voor bijvoorbeeld je 2 belangrijkste keywords korte filmpjes maken op YouTube, TikTok of in AMP op je eigen site. Mocht deze functionaliteit naar Nederland komen, dan sta je wellicht vooraan in de rij.

Wel is goed om eerst even te checken of je de Verenigde Staten op jouw keyword wel korte video’s ziet!

Wil jij meer weten over hoe je relevante content maakt?

In mijn boek ‘Handboek SEO & Contentstrategie‘ ga ik uitgebreid in op alle ontwikkelingen in Google en wat dit betekent voor de manier waarop we SEO doen. Het is hoogtijd om je niet langer te focussen op keywords en content voor SEO. Je zult nu de omslag moeten maken naar content voor je gebruiker.
Kijk dus verder dan alle trucjes en short cuts die je kent en ga jezelf onderscheiden ten opzichte van de rest.

Wil je weten hoe je dit moet aanpakken? Bestel dan nu het Handboek SEO & Contentstrategie om je op weg te helpen.
Het boek wordt getipt door SEO Benelux als must-read.

Handboek SEO & Contenstrategie

Lees verder