Help, Google laat m’n h1 zien in plaats van de title tag

Logo Chantalsmink.nl
Wellicht heb je het zelf al gezien of toevallig ergens gelezen: Google is druk bezig met de titel die je in SERP ziet.

Wellicht heb je het zelf al gezien of toevallig ergens gelezen: Google is druk bezig met de titel die je in SERP ziet. Na veel onrust in de branche is Google nu met een verklaring gekomen. Een korte update aan de hand van 6 logische vragen.

Wat was er aan de hand met de titels?

Vorige week viel het veel mensen op in de SEO-industrie dat Google massaal andere dingen in de snippets in de SERP laat zien dan mensen hadden ingevoerd in de title tag. Op grote schaal pakte Google niet langer de ingevoerde title tag maar bijvoorbeeld de tekst uit de koptekst (H1).

Title tag in snippet SERPIs dat nieuw?

Nee, op zich niet. In 2013 schreef ik al een artikel waarin ik uitlegde hoe het kon dat Google soms niet de door jou ingevoerde title tag en meta description laat zien in de snippet. Wat nu anders is, is dat Google dit op zeer grote schaal aangepast heeft, vooral dat trok de aandacht. Ook opvallend was dat je in grote mate de koptekst terug zag komen, dat is ook opvallend wat “vroeger” was dat niet zo massaal het geval.

Wat gaat Google precies doen?

Google kwam een paar dagen geleden met een officieel bericht naar buiten over hoe ze titels van webpagina’s genereren. Ze geven daarin aan dat ze een nieuw systeem hebben geïntroduceerd om titels te genereren. Daarvoor waren de titels vaak gebaseerd op wat jij had ingevoerd in de title tag en de zoekopdracht van de gebruiker (zoals ook omschreven in mijn blog uit 2013). Met het nieuwe systeem wordt deze methode vervangen en zal de zoekopdracht niet langer de basis zijn waarop titels gegenereerd worden. Hun nieuwe systeem is volgens Google namelijk in staat om titels te produceren die beter aansluiten bij de gehele pagina ongeacht de zoekopdracht.

Google geeft ook aan dat ze gebruik maken van de teksten die mensen visueel kunnen zien op de pagina en dus liever niet de informatie uit de title tag die voor gebruikers vaak verborgen is. Ze geven aan dat de h1 hierbij een belangrijke input voor ze vormt maar dat ze ook kunnen kijken naar teksten in links die verwijzen naar een pagina.

Waarom doen ze dit?

Google geeft aan dat ze dit doen omdat ze niet tevreden zijn over de teksten die vaak als title tag worden ingevoerd. Ze zijn ze vaak te lang, ze zijn volgepropt met keywords of ze zijn juist vergeten en bevatten nog default teksten. Google geeft aan dat ze leesbare en toegankelijke titels willen opstellen, als ze dat zelf nodig vinden dan voegen ze de sitenaam toe aan de titel in de snippet. Vinden ze dat niet nodig, dan doen ze het niet. En in het geval dat ze een te lange titel zien, dan zullen ze zelf bedenken welk deel ze willen laten zien in plaats van standaard het begin tonen en het laatste gedeelte afkappen.

Moet ik mijn title tags dan nog wel invullen?

Hoewel Google aangeeft dat ze binnenkort hun informatie over titles zullen aanvullen, geven ze in hun bericht duidelijk aan dat het advies aan site-eigenaren niet veranderd is. Ze geven aan dat je nog steeds goede title tags moet invullen en dat in 80% van de gevallen nog altijd die informatie gebruikt wordt in de snippet. Of de title tag nog steeds een ranking factor is, dat zeggen ze er niet bij, wellicht geven ze hier meer duidelijkheid over als ze binnenkort met nieuwe informatie komen.

En wat als ik de titel niets vindt?

Dat is voor nu even pech vrees ik. Danny Sullivan zei namens Google wel dat ze eigenlijk ergens een plek zouden moeten creëren waar je kunt aangeven dat je het niet eens bent met de titel die Google voor je heeft gemaakt maar zo’n plek is er natuurlijk niet morgen (als Google het überhaupt gaat faciliteren). Hooguit zou je kunnen proberen wat aan je tekst en H1 te tweaken in de hoop dat het beter wordt.

Ok, wat moet ik hier nu allemaal van vinden?

Tsja, dat is natuurlijk aan jou. Persoonlijk vind ik het allemaal niet vreemd, het is hun zoekmachine en ze mogen daarmee doen wat ze willen. Het is niet meer dan logisch dat ze een goed product willen maken voor hun eigen klant. En als je doorhebt dat de manier waarop je nu titlels in snippets laat zien niet de beste manier is, dan moet je daar natuurlijk wat aan doen. Het is wat mij betreft een teken dat Google steeds beter in staat is om content te begrijpen en daar de essentie uit te halen. Dat zie je nu ook al gebeuren in de People also ask. Wat mij betreft kunnen we wachten op het moment waarop Google aangeeft dat title tags niet langer een ranking factor zijn, puur omdat ze zelf goed weten wat er op een pagina staat.