Liever luisteren?
Mijn eigen situatie en SEO-doelen
Wat mij betreft heeft elk bedrijf een andere aanpak van SEO nodig. Een grote speler die de markt domineert, heeft een hele andere SEO-strategie, aanpak en doelstellingen dan een kleine speler die maar niet mee kan doen. En als jij je in een markt bevindt die helemaal uitgemolken is, vraagt dat om een andere aanpak dan wanneer er nog veel kansen zijn.
Voordat ik vertel over mijn aanpak, schets ik dus eerst de achtergrond: wat wil ik bereiken met SEO en waarom?
Mijn doel met SEO
Als eerste geldt dat ik niet afhankelijk ben van mijn SEO-verkeer of omzet uit SEO. Ik hoef niet 10% te groeien in SEO-verkeer ten opzichte van vorig jaar om m’n bedrijf overeind te houden.
Daarnaast komt het grootste deel van mijn omzet uit SEO-advies, SEO-coaching en ondersteuning en die aanvragen komen bijna altijd uit mijn eigen netwerk dat ik de afgelopen 12 jaar heb opgebouwd.
Natuurlijk zou ik het leuk vinden als ik op 1 stond op het woord ‘SEO-boek’ of ‘SEO-advies’ en ontzettend veel boeken en consultancy verkocht, maar ik ben me er van bewust dat mijn boek aan de prijs is en mogelijk te duur voor mensen én dat er heel veel andere partijen zijn die daar meer in geïnvesteerd hebben dan ik. Geen haast dus. Dat maakt mijn eigen SEO een grote speeltuin: ik kan alles uitproberen en kijken wat er gebeur
Mijn markt
Als SEO-specialist zit ik in een beconcurreerde, drukke markt. Er zijn enorm veel partijen die gevonden móeten worden op zoektermen als ‘keyword onderzoek’, SEO-advies of SEO-bureau. Deze partijen zijn waarschijnlijk al langer bezig dan ik en hebben een voorsprong. Eigenlijk bevind ik me dus in een benarde situatie: mijn markt in Google is meer dan druk. Copywriters, online marketingbureau’s, freelancers, trainingsinstituten en ga maar door: allemaal zitten ze op mijn zoektermen.
Mijn situatie
Mijn website is zo goed als nieuw en heeft weinig waarde. Ik heb wat inkomende links vanaf Marketingfacts, Frankwatching en Emerce maar dat is het ook. Ik weiger om links te kopen of ervoor te betalen, ik geloof er heilig in dat waardevolle links te verdienen zijn en mijn eigen site is een mooie casus om dat aan te tonen.
Spoiler: ik doe weinig echte SEO
Ik doe weinig aan directe SEO-activiteiten. Ja ik schrijf content, maar niet direct voor SEO. Ik schrijf m’n blogs omdat ik het leuke onderwerpen vind en denk dat het speelt bij mijn bezoeker. Natuurlijk schrijf ik mijn audiovisuele bestanden (podcasts) uit in transcripten, anders kan Google er niks mee. Google indexeert namelijk geen podcasts dus vandaar dat ik van elke podcast een blog maak. Om Google te helpen schrijf ik ook videobestanden uit, dan snapt Google waar het over gaat. Daar houdt het ook meteen zo’n beetje op: ik zorg ervoor dat m’n site niet uit elkaar valt, maar er is genoeg te verbeteren.
Mijn markt is niet eenvoudig toegankelijk
Ik heb voor deze aanpak gekozen omdat mijn markt niet eenvoudig toegankelijk is. Content maken over voor de hand liggende onderwerpen (linkbuilden, hoger komen in Google, keyword onderzoek) heeft iedereen al gedaan. Ik ben de zoveelste website die hierover schrijft, er is voor Google geen reden om mijn website te indexeren of te laten zien.
Hooguit zou Google kunnen zien dat ik in mijn content telkens inhoudelijk iets anders schrijf dan gebruikelijk: ik geloof niet dat keyword onderzoek de basis van je SEO-contentstrategie moet zijn, ik denk dat hoger komen in Google geen stappenplan is en ik ben zeer kritisch op linkbuilden om het linkbuilden. Eigenlijk denk ik dat je dingen niet voor SEO moet doen.
Ik denk alleen niet dat Google nu in het Nederlands slim genoeg is om te snappen dat ik een ANDER geluid heb. Maar zelfs als ze het wel snappen dan is er nog steeds weinig reden om mijn site te laten zien: wie is Chantal Smink en waarom zou het kloppen wat zij zegt en waarom moet ik haar website hoog tonen?
Dat is dus precies waar ik aan moet werken voor ik kan verwachten dat Google mij gaat vertonen.
Verdien jij jouw plek?
Het is goed om je te beseffen dat dit waarschijnlijk ook op jouw markt van toepassing is: mogelijk zijn er meer dan genoeg alternatieven voor Google om te tonen in de zoekresultaten. Die andere websites hebben een voorsprong en waarschijnlijk ook verwijzingen vanaf andere websites (hyperlinks) wat voor Google een indicatie is dat ze iets goed doen. Als jij dus dezelfde content gaat maken als alle andere websites in jouw branche en dezelfde SEO-activiteiten gaat oppakken dan loop je waarschijnlijk vooral achter de meute aan. Grote kans is dat je een grijze muis bent.
Ben jij een grote speler met veel online autoriteit, dan kom je er waarschijnlijk mee weg: Google zal een artikel van Coolblue over het schoonmaken van ovens al snel hoger laten zien dan wanneer witgoedbedrijf de Vries uit Schubbekutteveen (ja ik zeg het gewoon) dit artikel zou publiceren.
Waarom? Omdat Google weet dat Coolblue een autoriteit is.
In de breedte vindbaar worden, horizontale SEO
In veel markten denk ik dat er nog genoeg kansen zijn om in de breedte van zoektermen vindbaar te worden, de aanpak die ik Horizontale SEO noem. Zeker in de e-commerce waar veel websites zich richten op productnamen en categorienamen. Maar weinig partijen hebben oog voor andere onderwerpen: welke vragen, pijnpunten, problemen, angsten, zorgen, frustraties, doelen, mythes, fabels en misverstanden spelen bij mijn beoogde bezoeker.
Maar er zijn helaas ook markten waarin die kansen minder voor de hand liggend zijn. Ik denk dat de markt waarin ik me bevind, zo’n markt is waar zo’n beetje alle onderwerpen wel gecoverd zijn. Ik schrijf dus wel degelijk content gericht op horizontale SEO, maar zelfs op die zoektermen denk ik dat Google voldoende alternatieven heeft.
Ik zou dus kunnen (lees: moeten) concluderen dat SEO niet het kanaal is waar ik nu wat mee moet en dat vraagt dus om een andere aanpak.
Eerst autoriteit opbouwen
Ik heb ervoor gekozen om het andersom te doen: normaal gesproken gaan websites eerst heel veel content maken en dan aan de slag met outreach. Veel partijen gebruiken de term ‘outreach’ als alternatief voor linkbuilding waarbij links al dan niet gekocht worden met als doel meer autoriteit op te bouwen. Links laten Google namelijk zien dat anderen jouw website relevant vinden.
Ik wil ook aan Google laten zien dat mijn website relevant is, maar mijn aanpak is anders, meer richting digital PR. Ik heb tot nu toe redelijk wat hygiene content gemaakt over mijn visie en standpunt en ik zet elke week een nieuwe podcast online waar ik een blog bij maak. Op dit moment hebben die blogs nog nog weinig zichtbaarheid: enkele artikelen worden heel goed getoond (daar was een gat in de contentmarkt, horizontale SEO), andere minder.
In mijn visie moet ik eerst aan Google laten zien dat ik er ben, wie ik ben, dat mijn verhaal onderscheidend is en dat anderen dat ook vinden. Ik moet dus eerst een naam opbouwen en online doe je dat door ervoor te zorgen dat andere websites over jou gaan schrijven.
Ik doe aan mErketing
Om dit voor elkaar te krijgen, doe ik nu vooral aan personal branding/mErketing: ik ga met mijn verhaal de hort op. Dat doe ik bijvoorbeeld door podcasts te maken en een boek te schrijven, dingen waar ik direct voor SEO geen bal aan heb. Zoals gezegd: Google indexeert geen podcasts en dat ik een boek heb maakt mij hooguit vindbaar op ‘boek SEO’ met de productpagina.
Ik maak die content vooral omdat ik het leuk vind, nieuwe mensen hoop te bereiken en te inspireren. Het zou helemaal tof zijn als mensen tegen elkaar zeggen: die podcast van Chantal, die moet je eens luisteren! Of: dat boek van Chantal is echt een handig boek.
Als mensen dit namelijk offline gaan doen, kun je erop wachten tot het online ook gebeurt. Ik hoop dus dat andere websites naar mijn blogs met podcasts (op mijn eigen site) gaan linken. Dat ze m’n boek reviewen met een linkje naar mijn website. Op die manier probeer ik online autoriteit op te bouwen.
Daarnaast vind ik het ontzettend leuk om op diverse plekken te (s)preken over SEO. Begin mei mocht ik wat vertellen op SEO Benelux in Gent. Er zijn zo’n 5 toeschouwers geweest die naar aanleiding van die avond een blog hebben gemaakt op hun eigen website en het ook over mij hebben gehad. Niet altijd levert dat een linkje op en dat hoeft ook niet: ik vind mentions net zo belangrijk. Als mensen op websites over online marketing en SEO mijn naam gebruiken in combinatie met het woord SEO, moet dat op enig moment voor Google een signaal zijn dat ik gelinkt ben aan SEO.
Ik doe alsof EAT ook voor mij geldt
Zoals ik in een ander blog zeg: als je hoog wilt komen in SEO, dan is mijn overtuiging dat je moet doen alsof EAT ook voor jou geldt. EAT staat voor Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness. Dit zijn signalen die Google gebruikt om vast te stellen wie expertise heeft, een autoriteit is en betrouwbaar is. Momenteel is het vooral belangrijk voor spelers in de YMYL-markten: your money, your life. Google wil zeker weten dat als je op zoek bent naar gezondheidsadvies, je uitkomt bij iemand die echt verstand heeft van gezondheid en niet bij iemand die weet hoe SEO werkt.
Ik geloof dat deze criteria uiteindelijk in elke markt zullen gaan gelden, er is zoveel aanbod aan websites dat Google wel kritisch moet kijken wie gerenommeerd is en wie niet.
Ja, ik moet ook meer aan on-page SEO doen
Op enig moment wordt het belangrijk dat mijn on-page SEO steeds beter in orde is:
- dat mijn website voldoet aan de eisen van de Core Web Vitals update
- dat ik structured data optimaal gebruik
- dat mijn interne links, redirects, XML sitemap netjes staan
- etc.
De afgelopen weken heb ik hier al meer aandacht voor gehad, maar dit is iets waar ik aandacht aan zal moeten besteden.
Wat jij kun jij met mijn verhaal?
Als jij je (net als ik) in een beconcurreerde markt bevindt waar Google genoeg alternatieven heeft, is het belangrijk om jezelf te gaan onderscheiden. Title tags, meta descriptions, headers etc., het is allemaal belangrijk maar niet voldoende om jezelf mee te onderscheiden. Je kunt hieraan blijven tweaken, maar het brengt je waarschijnlijk niets. Je moet interessante en relevante content hebben om vindbaar te zijn, maar je moet ook voldoende content hebben waarmee je verwijzingen en autoriteit kunt opbouwen. Dat vraagt dus minimaal twee soorten content van je: hygiene content en onderscheidende content.
Met die onderscheidende content moet je de hort op: niemand gaat morgen jouw onderscheidende content vinden als je daar niet zelf hard aan trekt. Ga interessante video’s maken, ga statistieken delen, interessante insights verzamelen en publiceren, maak een podcast, schrijf een vernieuwend (mini) e-book. Met je onderscheidende content bouw je autoriteit op, zodat je hygiene content beter vindbaar kan worden.
Ben jij gewoon een webshop/website zoals alle anderen en wil je morgen vindbaar worden op shampoo, fietstas, zonnebrand, advocaat etc, dan denk ik dat het niet meer gaat lukken als je SEO als stappenplan of recept ziet: een beetje keywords hier, wat linkjes daar etc. Je zult moeten bewijzen dat jij de go to website bent als het op een onderwerp aankomt.
Het moment waarop je dit moet gaat doen is als je voldoende hygiene content hebt om vindbaar te zijn en je website voldoende scoort op techniek en sitestructuur. Wat mij betreft is mErketing de sleutel tot zichtbaarheid in SEO. Door het voor mezelf op deze manier aan te pakken, hoop ik op enig momenteen casus te hebben die ik kan delen, om het ook te bewijzen en anderen te inspireren!
Leer meer in deze praktische SEO-training
Wil jij meer leren over SEO, de kansen die er wel en niet zijn en het maken van steengoede content voor je gebruiker?
Speciaal voor jou heb ik een online training ontwikkeld bestaande uit 5 modules. Je krijgt ongeveer 8 uur aan videomateriaal, een digitaal lesboek en werkboek.
Doe je in een gezamenlijke ronde mee? Dan krijg je toegang tot 5 livesessies waarbij we vooruit kijken, terugblikken en jij vragen kan stellen!