Kansen van video in SEO en organic marketing

Wie goed oplet, ziet dat video steeds populairder wordt. Niet alleen bij gebruikers maar ook op platformen. Welke kansen biedt dit voor SEO en organic marketing? Ik ging erover in gepsrek met videocreator Koen van den Donk van Playforward.

Bekijk de video van mijn gesprek met Koen

Video steeds populairder

Het kan je bijna niet ontgaan, videocontent wordt steeds populairder. Natuurlijk weten we dat de jeugd massaal op TikTok zit en een grote groep mensen op Instagram. Waar het daar om gaat? Videocontent! Het lijkt erop alsof de consument (of jouw doelgroep) toch wel graag video’s kijkt. Het doel kan zijn om informatie tot je te nemen of gewoon voor entertainment. Hoe dan ook, video’s bieden enorm veel kansen om in contact te komen met jouw publiek. Dat werpt de vraag op: wanneer ga jij aan de slag met video?

Video's op social

Zoals gezegd: TikTok en Instagram zijn bij uitstek platformen waar videocontent extreem belangrijk is. Voor webshops en e-commerce bedrijven kan het aanwezig zijn op social met audiovisuele content nieuwe kansen bieden. Zo ken ik het verhaal van een kleiner kledingwinkeltje uit Goes (Bijvon) die vooral via Instagram actief is. Via het kanaal kun je live “modeshows” volgen of filmpjes (reeels) terugkijken van de nieuwste collectie. Een handig middel want kleine winkels die willen ranken op zoektermen als ‘spijkerbroek’, ‘dameskleding’ of ‘jurk’ in zullen merken dat het bijna niet te doen is. Wie dus een nieuwe doelgroep wil aanspreken, zal haast wel uit moeten wijken naar social media en een creatieve strategie moeten bedenken. 

Video's op Linkedin

Ook LinkedIn biedt de kans om video’s te uploaden naar het platform. Het verhaal dat hierover rondgaat is dat het algoritme daar eigenlijk niet van houdt. Video’s zouden dan ook minder bereik hebben dan een post met afbeelding. 

Persoonlijk denk ik dat je veel hierover kunt zeggen. Zo zou je je af kunnen vragen of het aan het algoritme ligt of aan de gebruikers die misschien minder geduld hebben om een video te kijken. Maar ook het ontbreken van ondertiteling kan een reden zijn waarom je video geen of minder bereik heeft op Linkedin. En wat dacht je van de begeleidende tekst bij een post? Maar al te vaak zie ik mensen die een video posten met een begeleidende tekst van 3-4 regels. Op die manier maak je het ook wel erg moeilijk voor de ontvanger. Wie wil er nu tijd besteden aan video waarvan je niet weet waar het over gaat en of het je tijd waard is? Juist: niemand. De vraag is dus: houdt LinkedIn niet van video’s of gebruiken wij de mogelijkheden niet goed waardoor we zelf de schuldige zijn? 

In deze post op LinkedIn deel ik de resultaten van video’s die ik publiceerde op LinkedIn met tips en trics. Je zult wellicht al snel zien: de kans dat je zelf steken laat vallen, lijkt mij de belangrijkste factor. De tip die ik hier voor je heb: geloof niet alles wat mensen zeggen, maar ga het zelf ervaren wat video’s op LinkedIn je kunnen brengen. 

Video's & SEO

Ook Google lijkt meer en meer video’s te omarmen. We zagen altijd al dat YouTube video’s konden ranken tussen de organische resultaten, maar het lijkt erop dat we het video-element steeds vaker terugzien. 

Maar dat is niet alles, in de VS zagen we al langer dat Google shorts van TikTok, Insta, Facebook en YouTube liet zien in de zoekresultaten. Deze korte video’s staat op pagina 1 tussen de gewone resultaten. Inmiddels zien we zo ook af en toe in Nederland. Dat betekent voor jou dat hier nieuwe kansen liggen: SEO gaat in steeds mindere mate om alleen je website, je zult als bedrijf ook aanwezig moeten zijn op de social- en videoplatformen met video’s om alle kansen te benutten. 

Video's in Spotify

Misschien niet bij iedereen bekend, maar ook Spotify laat tegenwoordig video’s zien, dat zie je in de afbeelding hieronder. De video zie je alleen als de publisher deze zelf geupload heeft in de ‘back end’ van Spotify.

Als jij dus een podcast hebt, kan het zomaar interessant zijn als je niet alleen te beluisteren bent, maar ook te zien bent.  

Kortom: optimaal moment voor video's

Kortom: we bevinden ons op een moment dat video’s niet alleen heel populair zijn bij gebruikers van social media platforms, video’s lijken ook steeds meer geaccepteerd te worden op ander platformen. Het zou zonde als je niet inspringt op de kansen die dit met zich meebrengt. Maar let op! Begin niet zonder eerst even goed over een aantal dingen na te denken. Dat zorgt er namelijk later voor dat je sneller en efficienter je video’s kunt verspreiden of hergebruiken. Koen en ik bespraken deze 5 dingen waar je een antwoord op moet hebben of over na moet denken voor je begint. 

Doel

Het is absoluut een open deur, maar we kunnen het niet vaak genoeg herhalen: bedenk je van te voren waarom je video’s gaat maken en wat je ermee wil bereiken. Video’s maken om het video maken is géén goed idee. Eigenlijk moet je er alleen aan beginnen als het op de een of andere manier iets toevoegt aan je marketingstrategie. 

Redenen om video’s te maken, kunnen zijn:

Waar je je van bewust moet zijn voordat je begint is:

Dat betekent dat als je besluit om ermee aan de slag te gaan je minimaal meerdere maanden het een kans moet geven. Als ik kijk hoe lang het duurde voordat mijn podcast een succes werd, heb ik daar misschien wel een jaar voor nodig gehad. Heb je die tijd niet en wil je sneller, dan kun je jouw bereik boosten door je video’s betaald onder de aandacht van je doelgroep te brengen. 

Doelgroep

Nog zo’n open deur, maar ook belangrijk: wie is je doelgroep en waar zit die? Als jij video’s wilt maken over ouderdomssuikerziekte, dan moet je niet op TikTok of Insta zijn en hoef je dus zeer waarschijnlijk geen verticale video’s te maken. Het betekent ook dat je wellicht een andere opzet kiest om je video’s te maken: geen snelle teksten maar rustig beeld, een arts in beeld en uiteraard ondertiteling. Als jij jongeren wilt bereiken dan spreekt het voor zich dat je weer andere keuzes maakt. 

Denk hier dus over na voordat je begint want het heeft invloed op basale beslissingen zoals gaan waar we gaan filmen, met welke software of hardware, gaan we horizontaal of verticaal filmen, maken we één lange of meerdere korte filmpjes en hoe lang mogen de filmpjes worden. 

Ik maak standaard mijn opnames in horizontale modus met mijn webcam, maar dat heeft wel gevolgen voor hoe ik de video’s kan gebruiken en wat voor video’s je krijgt. Je ziet dus bijna nooit een verticale close-up van mij voorbij komen, tenzij ik iets speciaal voor Insta maak. Maar dat doe ik tegenwoordig bijna niet meer. 

Hergebruik of snippets maken

Ook goed om van te voren over na te denken is op welke manier je de video wilt hergebruiken. Je zit in dit artikel al dat ik de video heb ge-embed vanuit YouTube en er een blog bij heb gemaakt. Dat betekent dat ik dus sowieso een horizontaal filmpje nodig had dat langer mag duren. 

Toch leent die video zich wel voor meer dan enkel het publiceren op YouTube en embedden in je site. Uit de video met Koen heb ik een aantal korte snippets (fragmenten) gehaald die ik heb gepost op social media zoals mijn Instagram en Linkedin. Met een videobewerkingsprogramma heb ik er verticale beelden van gemaakt. Het nadeel is: omdat ik de video horizontaal heb opgenomen met een webcam, houd ik zwarte balken boven en onder als ik er portret-modus van maak. 

Oneliners

Als je video’s wilt gebruiken om fragmenten te delen, dan MOET je van te voren nadenken welke fragmenten je zou willen hebben. Wil je bepaalde oneliners hebben zodat je die eruit kunt knippen, dan moet je er wel voor zorgen dat die er zijn. Dat betekent dat je eigenlijk van te voren een lijstje met punten wilt hebben van benodigde oneliners. 

Als je iemand interviewt is het handig om dan ook van te voren een intake-gesprek te voeren om te verkennen of er mogelijke interessante oneliners tussen kunnen zitten. 

Ondertitels, ondertitels, ondertitels

Een video kan nooit, maar dan ook nooit zonder ondertitels. Er zijn genoeg mensen die een video kijken zonder dat ze het geluid aan hebben. Stel je voor dat je in bed ligt en je partner slaapt, hoe kijk je dan video’s? Met ondertitels. Je zit in de wachtkamer van de dokter en wil een video kijken, hoe doe je dat? Ondertitels. Je zit in een kantoortuin, bent je koptelefoon vergeten maar wil toch die ene video bekijken waarin de nieuwste software wordt uitgelegd, wat heb je dan nodig? Ondertitels. Ga ervan uit dat een video zonder ondertiteling niet bekeken wordt.

Deel je fragmenten op social media, dan zijn ondertitels helemaal een verplichting. Veel mensen scrollen door hun tijdlijn zonder geluid aan dus als je video geen ondertiteling heeft, weet niemand waar het over gaat. Gemiste kans dus. 

Ooit was het toevoegen ondertiteling heel veel werk. Ik weet nog dat nog geen 1,5 jaar geleden ik video’s opnam met Descript. De automatische Nederlandstalige ondertiteling was verschrikkelijk. Een video van 1 uur kostte me 5 uur om te ondertitelen. Inmiddels is er zoveel goede transcriptiesoftware op de markt, dat je geen excuus meer hebt. Zelfs Descript doet het echt heel erg goed inmiddels. Ik hoef op een video van 30 minuten wellicht maar 10-15 woorden te verbeteren.  

Merk introduceren met enkel video's?

Een merk introduceren door enkel in te zetten op videomarketing? Het kan! In ons gesprek deelde Koen een mooi voorbeeld van een bedrijf dat video slim inzet voor de introductie van een nieuw merk. Het gaat om CloudPillo, dat kussens op de markt bracht die je zelf kunt vullen. In plaats van via traditionele kanalen zoals SEO koos CloudPillo ervoor om het merk vooral via video content te lanceren. Ze maakten video’s over de werking van de kussens, het vullen en de voordelen. Deze video’s zetten ze breed in via social media. Een geslaagde aanpak, want CloudPillo groeide uit tot een succesvol bedrijf. Video was de perfecte manier om hun verhaal te vertellen aan een groot publiek.

Daarbij durf ik er m’n hand voor in het vuur te steken dat als ze in hadden gezet op traditionele SEO en hadden willen ranken op een zoekterm als ‘hoofdkussen’ ze dat niet was gelukt. 

Zelf starten?

Er is dus eigenlijk geen reden om niet nu te starten met het maken van video’s. De vraag is: wat kan videomarketing jouw bedrijf brengen en op welke manier kun je het inzetten? Ben jij zelf de expert en wil jij je kennis delen, dan kun je eenvoudig starten: je zet je webcam aan en gaat aan de slag. 
Ben jij een groter bedrijf, dan ligt dat natuurlijk iets lastiger. Je moet dan eerst antwoorden hebben op praktische vragen zoals: wat gaan we delen in de video, wie staat er centraal of presenteert er iets en wat willen we communiceren. Toch liggen alle kansen open op dit moment, zeker in de B2B op dit moment. Juist omdat veel bedrijven de antwoorden op wat praktische vragen niet goed weten, zie je dat veel bedrijven er ook uiteindelijk weinig mee doen. Dat betekent dat het bedrijf dat er nu wel in springt, wel eens een grote voorsprong kan opbouwen ten opzichte van de concurrentie. 

Je hoeft tegenwoordig ook echt geen dure productie te doen om video’s te maken. Met je smartphone of webcam kun je al heel ver komen. Leg bijvoorbeeld eens uit hoe je product werkt, geef praktische tips of deel je kennis over je vakgebied. Zo bouw je ook meteen autoriteit op. Maak niet alles perfect, dat hoeft helemaal niet. Zolang de content waardevol is, hebben kijkers daar begrip voor. Ga dus vooral aan de slag en leer gaandeweg wat wel en niet werkt. Met de juiste tools, zoals voor ondertiteling, wordt video bovendien steeds toegankelijker. De techniek hoeft dus geen drempel te zijn.

Slim aan de slag?

Wil jij starten maar weet je niet waar te beginnen, dan kan ik je hiermee helpen. We brengen in kaart welke kennis jij hebt, welke vragen je doelgroep heeft, op welke manier we die vragen kunnen beantwoorden en welke soort content we daarvoor nodig hebben. Het kan zijn dat video een slimme keuze is, maar het kan ook zijn dat we bedenken dat een andere vorm beter geschikt is. Daarna help ik je bij het daadwerkelijk creëeren, produceren en verspreiden van de content. 

Deze content is tot stand gekomen met medewerking van Koen van den Donk van Playforward

Leer meer in deze praktische SEO-training

Wil jij meer leren over SEO, de kansen die er wel en niet zijn en het maken van steengoede content voor je gebruiker? 

Speciaal voor jou heb ik een online training ontwikkeld bestaande uit 5 modules. Je krijgt ongeveer 8 uur aan videomateriaal, een digitaal lesboek en werkboek. 

Doe je in een gezamenlijke ronde mee? Dan krijg je toegang tot 5 livesessies waarbij we vooruit kijken, terugblikken en jij vragen kan stellen!

Lees verder