Liever luisteren?
Er zijn van die Google-updates waar je iedereen over hoort praten, er zijn ook van die updates waar niemand in geïnteresseerd lijkt. Een zo’n update is MUM en wat mij betreft is het onbegrijpelijk dat je hier zo weinig over hoort en leest. Tijd dus om eens wat dieper in deze ontwikkeling te duiken en wat dit betekent voor SEO.


Gaat het er echt zo uitzien? Geen idee, ik werk niet voor of bij Google. Misschien gooit Google het hele design wel om. Misschien past het uiteindelijk beter bij voice search dan informatieve zoekopdrachten in Google.com. Misschien zet Google het antwoord niet in 1 box maar maken ze verschillende boxjes maakt met informatie? Who knows….
Geen tijd om te lezen? Bekijk deze presentatie:
Wat is MUM?
In mei 2021 kondigde Google de komst van MUM. MUM staat voor Multitask Unified Model en is door Google ontwikkeld om met complexe zoekvragen om te kunnen gaan. Het is een vorm van artificial intelligence. Als we Google moeten geloven kan MUM zo’n 75 talen begrijpen, maar ook in 75 talen content produceren. Daarnaast is MUM in staat om de inhoud van diverse mutimediabestanden te bekijken zoals afbeeldingen of filmpjes. Het doel is om de gebruiker sneller te helpen zodat er minder zoekopdrachten nodig zijn om informatie te vinden (gaan er al alarmbellen af?)
Wat kun je met MUM?
Google wil graag de gebruiker een goed antwoord kunnen geven als het aankomt op complexe zoekopdrachten, Google wil zeg maar de expert zijn. MUM is dus in staat om in zo’n beetje elke taal content te verwerken, begrijpen en te produceren. Het kan verbanden leggen en de essentie uit informatie halen. Google geeft het voorbeeld van de bergbeklimmer die de Mount Adams heeft beklommen en zich nu wil gaan klaarmaken voor het beklimmen van Mount Fuji. De bergbeklimmer kan straks aan Google de vraag stellen: “ik heb Mount Adams beklommen en wil straks Mount Fuji beklimmen, wat moet ik anders doen qua voorbereiding?”. Google claimt de vraag te kunnen beantwoorden en daarbij in te gaan op: hoogteverschillen, temperatuur, beste seizoen, wandelpaden en een trainingsschema. Google haalt dus informatie op uit diverse bronnen, koppelt dat aan elkaar, haalt de essentie eruit en kan dat teruggeven.
En wat kan Google met foto’s dan?
Als bergbeklimmer kun je een foto maken van je wandelschoenen en aan Google vragen of deze geschikt zijn om Mount Fuji mee te bewandelen. Google zou dan in staat zijn om een antwoord te formuleren.
Hoe komt Google aan de informatie die ze weergeven?
Haha, goede vraag. Het antwoord is waarschijnlijk: van jullie allemaal. Hoewel Google er in hun aankondiging geen antwoord op geeft, kun je dat natuurlijk wel raden. Google haalt informatie op van alle websites op het internet en koppelt dat aan elkaar. Bedankt dus content marketeers voor het maken van goede content voor je eigen website, Google is jullie zeer erkentelijk. Google doorbreekt bij het ophalen van informatie ook taalbarrières, Google kan zo’n beetje alle content wereldwijd begrijpen en koppelen. Voor de vraag over Mount Fuji geeft Google zelf aan dat het waarschijnlijk veel informatie in het Japans zal vinden.Hoe gaat Google MUM toepassen?
Tsja, daar zeggen ze niet zoveel over maar grote kans dat dit straks in Google.com gaat werken. Het kan zijn dat ze een apart kader reserveren voor MUM-informatie of MUM-content en dat ze daar alles aan elkaar knopen. Omdat ik van knippen en plakken houd en een uitdaging wel leuk vind, heb ik zelf iets in elkaar gefrutseld van hoe het eruit zou kunnen zien waarbij de zoekopdracht zou zijn gericht op het beklimmen van de Kilimanjaro vs Mount Everest. Let op! Ik heb zelf even wat getypt, de informatie is dus geenszins juist maar het geeft je wel een idee.
Vermeld Google de bron bij de informatie van MUM?
Uhm, geen idee? Omdat Google mogelijk zelf de essentie uit content gaat halen en verwerken, kan het zomaar gebeuren dat ze er geen bron bij gaan vermelden. Immers komt de informatie wel ergens vandaan, maar het is bewerkt door Google. Of dit zomaar mag zal voer worden voor juristen, pak de popcorn er maar vast bij. Als Google er echt geen bron meer bij gaat vermelden (wat mijn aanname is, dat weten we niet zeker) dan lijkt me dat wel nogal linke soep. Google komt dan met informatie die niemand kan controleren. En aangezien Google wereldwijd een marktaandeel heeft van 92% betekent het dat bijna iedereen informatie te zien krijgt waar geen bron meer bij staat. Vanuit commercieel oogpunt is dat natuurlijk netjes als ze dat echt doen, vanuit ethisch oogpunt ligt het nog heel wat gevoeliger lijkt me. In dit voorbeeld zal de impact nog meevallen, het gaat maar over bergen. Maar wat als iemand Google vraagt of het verantwoord is een coronavaccin te nemen? Wat gaat je dan antwoorden? Of als iemand vraagt waar het coronavirus vandaan is gekomen? Wat zal Google antwoorden bij dit soort onderwerpen waar veel te doen is over wat nu de waarheid is? Als Google zonder bron informatie gaat geven, bepaalt Google wat de waarheid is zonder dat het te verifiëren is. Lijkt me gevaarlijk.Wat betekent MUM voor SEO?
Now we’re talking. Mijn eerste reactie toen ik over MUM las, was dat het natuurlijk helemaal ruk zou zijn. Google gaat met onze informatie aan de haal en maakt er zelf wat van, einde SEO dacht ik meteen. Maar van het moment dat ik zelf wat ging knutselen om dit voorbeeld hierboven te maken, kreeg ik het idee dat het misschien allemaal wel mee zal vallen. Want heel eerlijk: als in de buurt komt van wat Google zou terugkoppelen dan heb je daar nog steeds helemaal niks aan. Wat voor trainingsschema dan? En wat is luchtvochtigheid en hoe werkt dat? En wat zijn wandelschoenen van de zwaarste categorie? Het lijkt mij bijna onmogelijk om in 1x een antwoord te formuleren dat een antwoord is op de vraag, maar ook compleet geen vervolgvragen oproept. Er kunnen dan een aantal dingen gebeuren: mogelijk scrolt iemand naar de SEO-resultaten onder het MUM-amtwoord en heeft toch nog de behoefte om op een van die plekken door te klikken (let’s hope so). Een andere optie is dat iemand een nieuwe zoekopdracht doet en MUM weer met een antwoord komt dat ook weer genoeg vervolgvragen oproept en zo bezig blijft maar nooit meer klikt. Maar heel eerlijk: tenzij Google een waanzinnig design in petto heeft om de antwoorden te geven, lijkt het me bijna niet te doen om dit op de SERP af te handelen. Behalve bij simpele vragen dan zoals recepten, symptomen of simpele how to’s. Kortom: wellicht blijven we toch gewoon onze eigen websites en daarmee SEO nodig hebben om iemand goed te helpen bij de complexere vragen, zelfs al claimt Google de expert te zijn. Maar de kans is groot dat je het zeker gaat merken. Hoe simpeler de zoekopdracht, hoe groter de kans dat Google het zelf afkan, dat zien we nu al gebeuren met bijvoorbeeld featured snippets. Hoe ingewikkelder de zoekopdracht, hoe lastiger het wordt voor Google. Of zou Google hele essays gaan creëren en die in de SERP tonen? Dat Google een soort tussenlaag gaat bouwen tussen de zoekmachine en websites? In dat geval hebben we alsnog een serieuze uitdaging, maar ik denk dat zo’n vaart niet gaat lopen. Maar goed, laten we ook niet al te ver op de zaken vooruit kijken. Misschien is het slim om te wachten totdat we MUM live werkend zien, dan kunnen we meer roepen.Moet of kan ik me al voorbereiden op MUM?
Ja, ik denk dat het wel handig is om de komst van MUM in je achterhoofd te houden en alvast te kijken hoe jij je meerwaarde kunt aantonen ten opzichte van de “expertrol” van Google. Ik vraag me namelijk af in hoeverre ze bij complexe vragen je echt verder kunnen helpen. Google kan wel roepen dat ze zo’n complexe vraag over Mt Fuji vs Mount Adams aankunnen, eerst nog maar eens zien. Wat betreft simpele vragen, daarvan ben ik overtuigd dat deze markt ‘weg’ is. Dat betekent dat het slim is om in je contentstrategie weg te blijven van simpele vragen en antwoorden zoals recepten, feitjes, simpele how to’s etc. Zoek de verdieping op en interesseer je in je potentiële klant. Ben jij bijvoorbeeld een bedrijf dat uitrusting verkoopt voor bergbeklimmers? Je kunt dan simpele content schrijven over goede bergschoenen en welke uitrusting je minimaal nodig hebt in de bergen. Maar je ook zelf content maken met informatie over elke te beklimmen berg: welke paden zijn er, wat voor niveau moet je hebben, wat voor uitrusting heb je voor die specifieke berg nodig aangevuld met tips van klimmers die dit al voor je hebben gedaan. Je loopt de kans dat Google al je content pakt en vertelt aan de gebruiker in de SERP, je hebt ook een kans dat het antwoord van Google meer vragen oproept en jouw content zo relevant is dat Google je daaronder tussen de SEO-resultaten laat zien (ervan uitgaande dat Google links naar websites blijft tonen en mensen dus blijft doorverwijzen naar websites). In het geval dat Google de vraag toch niet volledig kan beantwoorden (en dat lijkt me nog best vaak het geval) dan ben jij daar met de juiste informatie. Alles valt en staat natuurlijk met de vraag of Google linkjes blijft tonen naar website met meer informatie. Op het moment dat Google daarmee stopt, dan is het natuurlijk einde verhaal maar zover komt het echt niet eenvoudig want daar zal ook een politieke strijd voor nodig moeten zijn. En in dat geval is het niet alleen einde SEO, maar ook het einde van heel bedrijven. Zo’n stap zal Google vermoedelijk de komende 10 jaar niet durven zetten want uiteindelijk zijn websites ook adverteerders en heeft Google nog een soort van verantwoording richting websites/publishers. Ik vermoed dus dat SEO nooit helemaal weg zal zijn, maar al het simpele contentwerk is denk ik wel zo goed als klaar.Wanneer wordt MUM uitgerold?
Uit de officiële documentatie van Google maak ik op dat MUM de komende periode nog grondig getest gaat worden onder andere om te voorkomen dat er een bias in het algoritme ontstaat. Een bias in het algoritme kan namelijk leiden tot zeer vervelende, onwenselijke en bijvoorbeeld ook racistische uitkomsten. Lijkt mij dat dit nogal grondig moet gebeuren dus. Google zegt de komende maanden en jaren bezig te zijn hier nog mee bezig te zijn.Meer weten? Lees over de toekomst van SEO
Google ontwikkelt in sneltreintempo door. Belangrijke ontwikkelingen en de gevolgen daarvan heb ik op een rij gezet in het boek ‘Handboek SEO & Contentstrategie‘. In dit e-book geef ik ook tips en ideeën waarmee je de komende jaren nog aan de slag kunt om meer uit SEO te blijven halen en je klaar te maken voor de toekomst.Wil jij meer weten over hoe je relevante content maakt?
In mijn boek ‘Handboek SEO & Contentstrategie‘ ga ik uitgebreid in op alle ontwikkelingen in Google en wat dit betekent voor de manier waarop we SEO doen. Het is hoogtijd om je niet langer te focussen op keywords en content voor SEO. Je zult nu de omslag moeten maken naar content voor je gebruiker.
Kijk dus verder dan alle trucjes en short cuts die je kent en ga jezelf onderscheiden ten opzichte van de rest.
Wil je weten hoe je dit moet aanpakken? Bestel dan nu het Handboek SEO & Contentstrategie om je op weg te helpen.
Het boek wordt getipt door SEO Benelux als must-read.
