Liever luisteren?
Yes! Je gaat een nieuwe website bouwen. Met veel plezier en enthousiasme start je. Hopelijk denk je op enig moment aan SEO, je huidige resultaten, hoe je het gaat behouden of hoe je gaat groeien. Want de bouw van een nieuwe site is het moment om even stil te staan bij belangrijke vraagstukken voor SEO. Toch zullen veel webbouwers op dat moment zeggen dat de nieuwe website of webshop SEO-vriendelijk is. Maar wat is dat precies? En is dat voldoende om goed vindbaar te zijn, worden en te blijven of komt er -stiekem- meer bij kijken?
SEO-valkuil 1: “SEO-vriendelijk”
SEO-vriendelijk zal meestal inhouden dat je een title tag, een meta description en headings per pagina kunt invoeren, dat URL’s netjes leesbaar zijn en dat je structured data kunt gebruiken voor bepaalde type content (producten, blogs etc). Heel eerlijk: dit zijn allemaal hygienefactoren. Als dit voldoende was voor goede SEO-resultaten, zou iedereen hoog in Google staan.
Om goed in Google gevonden te worden, heb je meer nodig dan bovenstaande. SEO is namelijk geen instelling in het CMS of een kwestie van zaken invullen in een plugin als Yoast of Rankmatch. SEO is het gevolg van slimme keuzes en hard werken in de zin van: goede content maken, goede teksten schrijven, je content verspreiden, jezelf in de kijker spelen en zorgen dat andere op het internet je website interessant en relevant gaan vinden. Ja, er zijn een paar slimmigheden die zo simpel zijn, dat je ze trucjes kunt noemen maar als de rest niet op orde is, zul je daarmee het verschil in SEO niet maken.
Dat is wat mij betreft dus het probleem met deze uitspraak: het laat je denken dat áls je een SEO-vriendelijk CMS hebt, het allemaal wel goed komt met je zichtbaarheid in Google. Helaas: 90% van de websites die in SEO gevonden willen worden, hebben een SEO-vriendelijk CMS. Wil jij het winnen van je concurrenten dan zul je van goede huizen moeten komen en een goed SEO-plan hebben.
SEO-valkuil 2: Nieuwe design en ontwerptechnieken
Een ander probleem is dat webbouwers doorgaans graag nieuwe technieken toepassen en ze geen goed beeld hebben van de gevolgen hiervan voor SEO. Zo zag ik laatst nog een enorm groot landelijk bedrijf dat een nieuwe website had laten bouwen. Alle content op deze website werd geladen door middel van Javascript, iets waar Google veel moeite mee heeft en dat algemeen bekend is (bij SEO-specialisten). Maar ook zie je veel nieuwe technieken waar Google weinig mee kan zoals Single Page Applications. Zorg ervoor dat je een SEO-specialist erbij hebt die de technische kant van SEO snapt om de webbouwer scherp te houden en mee te kijken. Zeker als SEO een belangrijk kanaal voor je is.
De vraag is of je van een webbouwer mag verwachten dat hij weet dat Google moeite heeft met bepaalde technieken. Deels wel, maar deels ook niet. Deze kant van SEO kan zo gecompliceerd zijn, daar is een specialist voor nodig. Ik zit zelf al 12 jaar in de SEO, maar als het echt lastig wordt, roep ik nog steeds externe ruggespraak in.
Het beroep van een webbouwer en een SEO-specialist kun je vergelijken met een kaakchirug en orthodontist. Beiden werken ze in je mond, maar de orthodontist opereert niet en de kaakchirug plaatst geen beugels. Op die manier kan ik geen goede websites bouwen (ondanks dat ik deze website heb gebouwd) en zal een webbouwer waarschijnlijk niet voldoende kennis van SEO hebben. Ieder z’n specialisme dus.
SEO-valkuil 3: Indeling van producten en varianten (e-commerce)
Een andere valkuil is eigenlijk gevolg van het kennisgat tussen een SEO-specialist en een webbouwer: hoe ga je om met producten en productvarianten? Laat je Google kleuren en maten van producten indexeren bijvoorbeeld? Voor de ene shop kan dit heel slim zijn, voor de ander wat minder. Een dergelijke beslissing is dus maatwerk.
Een webbouwer kijkt vooral naar de technische kant: wat jij wil, kunnen zij bouwen. Maar vaak heeft de webbouwer niet voldoende kennis en ervaring om je te kunnen adviseren op dit vlak. Dat kan ook niet als je 40 uur in de week werkt en je eigen specialisme hebt, je kunt gewoon niet op twee gebieden specialist zijn.
In dit artikel leg ik uit hoe je tot een beslissing rondom producten en productvarianten kunt komen. Het geeft al aan dat er niet één standaard werkwijze is.
SEO-valkuil 4: Welke structuur/taxonomie hou je aan?
Een ander vraagstuk waar je direct bij de bouw van de webshop al over na moet denken, is de structuur van je website. In veel gevallen kan dit redelijk straightforward zijn: je maakt voor elke productcategorie een aparte pagina. Maar wat als je producten hebt die in meerdere categorieën vallen? Stel je verkoopt kleine strandstoeltjes: plaats je die in de categorie strand en/of kamperen en/of picknick en/of tuin? En wat als je dan ook nog producten verkoopt voor dames, heren en kinderen zoals bijvoorbeeld regenpakken: plaats je die zowel onder ‘regenpakken’ in je producten of maak je ook een pagina met regenpakken voor dames, heren en kinderen? Denk aan een shampoo: die valt niet alleen onder een merk, maar ook onder een type (droog haar) wat betekent dat voor jouw indeling? Zomaar wat vragen waar je wel even over na moet denken.
Daarnaast kan een SEO-specialist al vroeg meekijken of je een niveau mist. Ik werkte ooit voor een grote retailketen die het assortiment had opgedeeld tot: dames – ondergoed – bh’s. Maar onder bh’s waren geen subcategorieën, terwijl er wel assortiment was. Een SEO-specialist kan hier meteen vergeten plekken spotten.
SEO-valkuil 5: Welke pagina’s laat je indexeren door Google?
In het verlengde hiervan ligt de vraag welke pagina’s je laat indexeren. Stel je hebt een groot assortiment rode, roze, blauwe en zwarte bh’s. Vaak zijn deze pagina’s alleen bereikbaar via het filter en kan én mag Google de URL’s niet indexeren. Dat betekent dat je vindbaarheid mist op een combinatie van deze producten.
Een SEO-specialist kan direct bij de bouw van de nieuwe webshop meekijken en aangeven welke combinaties de moeite waard zijn om te laten indexeren. Natuurlijk checken we dan ook welke combinaties relevant zijn, of we niet per ongeluk wildgroei of duplicate content creëren en of Google de pagina’s ook echt mag indexeren.
SEO-valkuil 6: “Migratie? Dat komt wel goed”
Ook deze uitspraak wordt vaak gedaan door de webbouwer, áls ze zich er überhaupt al van bewust zijn dat er gemigreerd moet worden. Ik kom nog steeds webbouwers tegen die URL’s wijzigen zonder voorzorgsmaatregelen te nemen of een website uit de lucht halen zonder te bedenken dat dit gevolgen heeft.
Hoe zit dat: Google indexeert URL’s. Als je URL wijzigt, dan valt de oude URL uit Google want die bestaat niet langer (404), je moet de oude URL dan redirecten naar de nieuwe met een statuscode HTTP 301. Als je dit op grote schaal moet doen, speek je van een migratie van de website. Doe je dit niet dan vallen alle oude URL’s onherroepelijk uit de index en zullen de nieuwe URL’s van voren af aan opnieuw waarde moeten gaan opbouwen. In de praktijk betekent het dat als dit misgaat je al het SEO-verkeer kunt kwijt raken zodra de nieuwe site live is. Dit gaat vaak langzaam: gedurende twee-drie weken zie je het verkeer dalen tot een nulpunt. Zonde.
Voorkom dus een hoop ellende en pak een migratie goed aan met een goed migratieplan. Dit is bij uitstek iets waar je een SEO-specialist voor in de arm neemt die handmatig URL voor URL (of op een slimme geautomatiseerde manier) in kaart gaat brengen met de bijbehorende vervangende URL.
Het gaat trouwens verder dan enkel oude en nieuwe URL’s aan elkaar kopen: je moet ook zorgen dat de nieuwe URL een goede vervanger is en ongeveer dezelfde content bevat, anders kun je alsnog alles kwijt zijn (zie valkuil 7).
SEO-valkuil 7: niet alle pagina’s en content gaan mee
Ook dit heb ik regelmatig zien gebeuren: de nieuwe website vorm een reden om eens de bezem door de site te halen en content op te ruimen. Oei oei oei.
Er is niks mis mee om op te willen ruimen, zolang je maar wel weet wat de gevolgen zijn. Ik zeg altijd: waar je op gevonden wilt worden, daar moet je over schrijven en waar je over schrijft, daar kun je op gevonden worden”. Andersom geldt dan ook: waar je niet meer over schrijft, kun je niet meer op gevonden worden. Als je dus hele pagina’s of stukken content niet meeneemt naar de nieuwe site, gaat dit ten koste van je vindbaarheid en SEO-verkeer.
Of dat erg is, dat is een tweede. Ik heb zelf vorig jaar april mijn persoonlijke blog opgeruimd van deze website waaronder een artikel over maaltijdboxen dat enorm veel verkeer trok. Ik wilde een andere kant op met mijn site en heb bewust besloten die content op te ruimen. In de grafiek hieronder zie je dan ook dat ik veel minder verkeer heb dan vorig jaar deze tijd. Dat kan ook met jou gebeuren als je nieuwe website minder content bevat dan je huidige website of als de migratie niet goed is gegaan. In mijn geval is het niet erg: het was waardeloos verkeer en ik kon er niks mee. Maar mogelijk levert dit verkeer bij jou wel iets op: het kunnen relevante leads of prospects zijn, misschien wel converterende klanten zelfs. Iets om alert op te zijn dus!
SEO-valkuil 8: Starten met het design op desktop
Dit is er eentje die ik áltijd voorbij zie komen: de webbouwer start met het maken van designs voor een desktop. Als je in de B2B werkt en voornamelijk zakelijke klanten hebt die tussen 9-5 je website bezoeken, is er weinig aan de hand. Grote kans dat de meeste bezoekers gebruik maken van een desktop, laptop of tablet. Maar als je in de ecommerce zit met een webshop, dan is het andere koek. Waarschijnlijk komt al gauw zo’n 60% van je bezoekers met een mobiel device. Het is dus slim om te beginnen met het ontwerpen van de website zoals het er op een mobiel device uit zou zien. Dit is niet alleen een SEO-valkuil maar ook een UX-valkuil.
Een SEO-specialist is geen weggegooid geld
Hopelijk geven de bovenstaande 8 valkuilen al aan dat het geen overbodige luxe is om een SEO-specialist aan te laten sluiten mee te laten kijken bij de bouw van een nieuwe website. Er zijn genoeg onderwerpen die op zich kleine beslissingen lijken, maar grote gevolgen kunnen hebben als er niet goed over nagedacht is en alle invalshoeken zijn afgewogen. Een nieuwe website laten bouwen zonder de hulp van een SEO-specialist is er wat mij betreft eentje uit de categorie Penny Wise, Pound Foolish.
Wil jij graag mijn blik op de plannen van jouw nieuwe website of webshop? Boek dan direct een sparringsmoment in mijn agenda, we hebben dan 60 minuten de tijd om een eerste blik te werpen op een aantal zaken en een aantal zaken te bespreken waar je op moet letten!
Wil jij meer weten over hoe je relevante content maakt?
In mijn boek ‘Handboek SEO & Contentstrategie‘ ga ik uitgebreid in op alle ontwikkelingen in Google en wat dit betekent voor de manier waarop we SEO doen. Het is hoogtijd om je niet langer te focussen op keywords en content voor SEO. Je zult nu de omslag moeten maken naar content voor je gebruiker.
Kijk dus verder dan alle trucjes en short cuts die je kent en ga jezelf onderscheiden ten opzichte van de rest.
Wil je weten hoe je dit moet aanpakken? Bestel dan nu het Handboek SEO & Contentstrategie om je op weg te helpen.
Het boek wordt getipt door SEO Benelux als must-read.
