Meer luisteren over de Amerikaanse SERP?
Al eerder schreef ik een artikel over het verschijnsel dat we in de Verenigde Staten steeds vaker informatieve content zien op short tail keywords zoals witte wijn, mascara of cadeau voor moeder. Als dit naar Nederland komt, kan dit kan verregaande gevolgen hebben op het gebied van omzet voor webshops die momenteel met categoriepagina’s zichtbaar zijn op dit soort zoektermen. Maar mogelijk ontstaan er nieuwe kansen namelijk voor producten. Hoe is het met jouw productpagina’s gesteld?
Keywords en listers: vaak cruciaal voor omzet
Voor veel partijen is de zichtbaarheid van lister pagina’s, ook wel categorie- of overzichtspagina’s, cruciaal om omzet te genereren uit SEO. Je ziet deze lister pages vaak op generieke keywords zoals mascara, witte wijn of shampoo. Het zijn doorgaans deze pagina’s die een groot gedeelte van de SEO-omzet van bedrijven genereren.
In de printscreen hieronder is met een winkelwagentje aangegeven wanneer er sprake is van een lister pagina.
Van listers naar informatieve content: goodbye omzet?
Wie echter in de Verenigde Staten dezelfde zoekopdrachten doet, zal zien dat er steeds minder overzichtspagina’s te zien zijn. In plaats daarvan lijkt Google in grote mate informatieve content te tonen. Dankbare onderwerpen zijn: ‘de 11 beste shampoo’s’, ‘de 5 beste stofzuigers’ of ‘hoe kies je de lekkerste witte wijn’. In de print screen hieronder zijn deze soorten resultaten gemarkeerd met een hartje. Valt het je op dat deze content niet van webshops afkomstig is?
Wat betekent dit voor omzet en transacties uit SEO?
Op het moment dat Google structureel in grote mate lister pagina’s vervangt voor informatieve content is het niet raar dat webshops omzet kunnen gaan mislopen. Verkeer op generieke keywords wordt in de VS namelijk steeds vaker gestuurd naar partijen die de items niet verkopen of naar informatieve pagina’s die mogelijk niet altijd direct tot een conversie leiden.
Tip 1: hoe goed faciliteren jouw blogpagina’s nu de conversie?
Als jij wilt dat de omzet uit SEO blijft groeien, doe je er goed aan om nu al verder te kijken. De SEO-strategie die je de afgelopen jaren hebt gevolgd is mogelijk niet voldoende om dit te bereiken, zeker niet als jouw focus op overzichtspagina’s ligt.
Tip 2: mogelijk zul je de komende jaren veel meer aandacht moeten hebben voor informatieve content, het faciliteren van de conversie en de inhoud van je productpagina’s.
Productpagina’s: geen vuiltje aan de lucht
Opvallend is dat op zoektermen rondom productnamen Google nog voldoende webshops en productpagina’s laat zien. Misschien handig dus om alvast wat tijd en aandacht aan je productpagina’s te gaan besteden. Heb je reviews voor alle producten? Heb je producten met structured data opgemaakt? Geef je voldoende informatie over je product of laat je kansen liggen? Hoe ga je om met kleuren en varianten zoals maten?
Wist je trouwen dat Google veel waarde hecht aan reviews? Reviews worden een aantal keer genoemd als belangrijke factor voor E-A-T in de Quality Raters Guidelines.
Nieuwe module in de VS: “product box”
Zoals gezegd, de beste plekken voor de reguliere SEO-resultaten op felbegeerde keywords lijken in Amerika vergeven te worden aan informatieve content. Maar daartussen zien we echter een carrousel met producten. De module lijkt op die van Google Shopping, maar het is echt een organisch resultaat: onbetaald dus.
In deze carrousel laat Google een aantal producten zien die passend zouden moeten zijn bij de zoekopdracht, wie op een product klikt krijgt rechts een grote module te zien met standaard drie webshops en hun prijzen.
Als de gebruiker andere webshops wil zien, kan hij of zij op de button ‘View 17 more stores’ klikken.
Wanneer komt deze productcarrousel naar Nederland?
Uit de hoeveelheid informatie die Google geeft, is niet meteen duidelijk op te maken in welke landen deze carrousel beschikbaar is. In Nederland heb ik ‘m helaas nog nooit gezien, hoewel ook hier sinds 2021 de mogelijkheid bestaat om producten gratis te tonen.
Volgens Google is er een carrousel voor kleding en accessoires en is deze momenteel alleen beschikbaar op mobiel in de VS. Het is wat vreemd dat we in deze carrousel wel degelijk andere producten zien én hij ook op desktop wordt weergegeven.
Een andere optie is dat dit het ‘Shopping kennisvenster’ is, in dat geval is deze functionaliteit momenteel alleen beschikbaar in de VS, Japan, Brazilië, Mexico, Canada, Colombia, Argentinië, India, Chili, Australië en Zuid-Afrika.
Het is niet duidelijk of en wanneer deze module naar Nederland komt.
Hoe kom je tussen de populaire producten?
Zoals gezegd, momenteel is deze product box nog niet in Nederland beschikbaar. Wel is het goed om voorbereid te zijn, mocht de mogelijkheid op enig moment ontstaan. Daarom hieronder wat informatie over hoe je in deze module terecht kunt komen.
In deze handleiding geeft Google toelichting hoe je jouw product in de Popular products carrousel getoond kunt krijgen. Op hoofdlijnen:
- Als eerst moet je voldoen aan de diverse richtlijnen: je mag geen namaakartikelen verkopen, geen illegale of gevaarlijke producten, geen onethische of haatdragende producten etc. Daarnaast zijn er beperkingen voor erotische artikelen, afbeeldingen met teveel huid of naakte mensen, alcoholische artikelen etc.
- Je moet het retourbeleid gepubliceerd hebben op je website en het wordt aanbevolen om het te uploaden in het Merchant Center.
- Voeg een link naar je verzendbeleid toe in het Merchant Center.
- Je producten moeten voorzien van een aantal attributen: structured data dus.
Daarnaast wordt aangeraden om:
- De SEO-richtlijnen van Google op te volgen.
- Je Merchant Center te linken met een third-party platform en je Google MyBusiness (dat geen MyBusiness meer heet).
- Aan de slag te gaan met beoordelingen op Google.
- Je product data in een feed te koppelen aan het Merchant Center.
Maar zoals gezegd, dan moet Google deze feature wel in Nederland laten zien.
Wat moet er op jouw to-do lijstje staan?
Het is niet nodig om direct paniek te hebben: momenteel laat Google in Nederland nog gewoon lister pagina’s zien met daarop je assortiment. Wel is het goed om niet op dat ene paard te blijven wedden, het kan zomaar gebeuren dat op enig moment we ook in Nederland andere soorten content te zien krijgen.
Welke 3 actiepunten moeten er op jouw to-do lijstje staan?
- Denk alvast na over welke onderwerpen en thema’s interessant kunnen zijn voor jouw bezoeker, gratis tip: zorg er in ieder geval voor dat je content hebt over ‘beste …..’.
- Zorg ervoor dat bezoekers vanaf informatieve pagina’s goed kunnen converteren: laat producten zien en biedt links naar producten aan. Maak het zo simpel mogelijk.
- Maak jouw productpagina’s voldoende relevant: productpagina’s kunnen in de toekomst nog wel eens enorm belangrijk worden als je omzet wilt blijven halen uit SEO.
Sparren over jouw SEO-aanpak?
Wil jij eens laagdrempelig sparren met een SEO-specialist over jouw aanpak van SEO? Maak dan een afspraak met mij via de SEO-vraagbaak: SEO-advies zonder abonnement.
Zoek direct een tijdstip in mijn agenda en laat weten wat je wil bespreken. In een videocall bespreken we jouw uitdaging of vraagstuk en kijken we meteen hoe we dit op kunnen lossen.
