Over tools, groene vinkjes, autoriteit en toxic links

Logo Chantalsmink.nl
Tools zijn heel handig, met 1 druk op de knop krijg je inzichten in SEO en het verbeteren van je SEO. Of toch niet?

Liever luisteren?

Handig, die SEO-tools

Er zijn een aantal handige SEO-tools zoals SEMrush, Ahrefs, Searchmetrics en Majestic. Veel mensen die beter vindbaar willen worden in Google gebruiken zo’n tools om hun prestaties te verbeteren. De ene tool is net wat mooier, duurder of goedkoper dan de andere maar in grote lijnen kunnen ze eigenlijk het volgende:

  • inzicht geven in keywords en zoekvolumes
  • magic keywords vinden (suggesties) 
  • toxic links bijhouden
  • site audits maken waarbij ze warnings en errors vermelden
  • prestaties in SERP features bijhouden 

 

Naast deze specifieke SEO/marketingtools heb je ook nog tools als Yoast of Rankmath om de informatie op je website mee te beheren. 

Hoewel tools heel handig kunnen zijn, is het wel goed om je bewust te zijn van hoe je ze wilt/gaat/moet gebruiken. 

Groene vinkjes in je CMS: geen heilige graal

Een van de eerste tools waar bijna iedereen wel mee begint is Yoast of Rankmath. Deze tools installeer je in het CMS van je website en ze helpen je bij diverse SEO-zaken:

  • Title tags en meta descriptions schrijven
  • Check op keyword gebruik in je pagina
  • Een bepaald aantal woorden
  • Het beheren van wat technische zaken zoals een robots.txt, XML sitemap etc. 
 
Het is natuurlijk heel handig dat een tool met je mee denkt over SEO-zaken. Tot zover vind ik er weinig mee mis. Ik zag vanmorgen deze suggestie van RankMath en vond ‘m wel leuk:
 
 

Je beoogde bezoeker is waarschijnlijk dol op cijfers en door een cijfer in je titel te gebruiken (5 redenen waarom x, 3 tips voor x) weet iemand wat hij kan vergeten. Goede tip om te onthouden. 

Maar dan heb je ook nog dit soort tips:

Probleem 1: SEO vs gebruiker

Het nadeel is dat dit soort tips allemaal ontzettend gefocust zijn op SEO en nogal eens het belang van SEO boven je gebruiker zetten. Wordt een tekst er leesbaarder van als er in elke subheading hetzelfde keyword staat? Ik ben van mening van niet. Ik heb liever goede headings (kopteksten) die je gebruiker door de tekst heentrekken. 

Daarnaast heeft Google al diverse malen gemeld dat keywords in je URL en heading niet zoveel waarde meer toevegen. Ook zeggen ze dat je moet schrijven voor je gebruiker en niet voor zoekmachines. Google doet de ene na de andere update om tekst, taal, woorden, verbanden en zoekopdrachten beter te begrijpen. Wij doen met elke SEO-optimalisatie een stap van het normale af richting zoekmachines. Lijkt mij niet de goede insteek. 

Probleem 2: iedereen kent deze trucs

Ja het is belangrijk om je keyword in je SEO title en je SEO meta te hebben. Maar Google herschrijft vaker wel dan niet je title tag en meta description. Je zou nog kunnen zeggen dat een keyword in je title een ranking factor is. Maar ja, door dit soort tips heeft iedereen z’n belangrijkste keyword in de titel en is het zeker geen geheim wapen meer waarmee je het onderscheid kunt maken. Dat brengt me bij probleem 3. 

Probleem 3: SEO is geen kwestie van groene vinkjes

Probleem 3 vind ik dat mensen zijn gaan denken dat SEO een kwestie van wat groene vinkjes is. En zo werkt het om meerdere redenen niet. De eerste reden is dat áls je echt beter rankt met groene vinkjes, iedereen groene vinkjes wil en dat het dus geen onderscheidend criterium meer is. De tweede reden is dat Google gebruik maakt van honderden algoritmes waaronder kunstmatige intelligentie om teksten, content en zoekopdrachten te snappen. Denken dat keywords nog zó belangrijk zijn is echt wat achterhaald. 

Hoe Google AI en ML gebruikt

Factoren als E-A-T worden echt steeds belangrijker. Daarbij gaat het om je reputatie, je expertise en je betrouwbaarheid. Het gaat erom of je content door een expert geschreven is, of deze persoon ook echt als expert gezien wordt en of anderen je betrouwbaar achten. 

Google E-A-T geldt voor elke zoekopdracht

Ik wil zeker niet zeggen dat het optimaliseren van SEO-elementen met keywords compleet overbodig is, maar wel dat we het belang moeten relativeren. Dat we moeten inzien dat Google evolueert en dat SEO niet een kwestie van wat vinkjes zetten is. 

Domein Autoriteit: Google kijkt er niet naar

Veel tools houden je domein autoriteit voor je bij. De ene tool noemt het Domein Autoriteit (Moz), de andere Authority Score (SEMrush), Citation Flow en/of Trust Flow (Majestic) etc. 

Het is een spin-off van Google PageRank waarde die ooit gebruikt werd. Goed om te weten: Google geeft al sinds 2016 geen inzage meer in je PageRank en sinds 2014 werd het cijfer dat je zag al niet meer geupdatet. 

Het is hartstikke leuk om te volgen maar ook hier moet je echt even relativeren:

  • Google houdt geen overall score bij voor je domein
  • Alle tools hebben een eigen methode om je autoriteit te berekenen
  • Áls Google dus al naar zoiets zou kijken komen de cijfers op andere manieren tot stand
  • Het cijfer zegt niets over je E-A-T en juist dat laatste is zo belangrijk aan het worden

Domein Autoriteit staat los van autoriteit in E-A-T

Als we het over autoriteit hebben, laten we dan ook dit meteen rechtzetten: autoriteit in E-A-T heeft niets te maken met de kwantitatieve score die ook domein autoriteit wordt genoemd. 

Bij E-A-T kijkt Google naar signalen of jij de autoriteit bent op je vakgebied. Dit zijn veel meer kwalitatieve signalen: praten anderen die een expert zijn over jou. Heeft je content een bepaalde diepgang waardoor we kunnen zien dat jij de autoriteit bent etc. 

Toxic links: Google doet er niks mee

Nog zo’n mooi overzichtje dat tools voor je “uitpoepen”: een overzicht met toxic links. Dit zijn links vanaf waardeloze websites die je mogelijk meer schade zouden kunnen doen goeds kunnen brengen. Bijna elke SEO tool (Ahrefs, SEMrush, Searchmetrics etc.) scant je linkprofiel op toxic links en mailen je per mail als je een “probleem” hebt. 

Het echte probleem is iets anders: A. wij weten niet wat Google als toxic links ziet en dus ook niet of de door de tools gemarkeerde links echt toxic zijn. B: steeds vaker negeert Google dit soort links. 

Als je Google vraagt wat je ermee moet doet zeggen ze altijd: werk aan goede links en laat ze zitten. “Maar de disavow tool dan?” zeg je nu. De disavow tool is ontwikkeld voor websites die een penalty hebben gehad van Google wegens het manipuleren van links. Als je dit hebt gehad, staat dit bijna altijd vermeld in je Google Search Console. Heb je geen melding gehad? Ga dan niet de disavow tool gebruiken. Je kunt je echt beter richten op het bouwen van goede inkomende links door te werken aan je reputatie, expertise, autoriteit en betrouwbaarheid. 

Toxic links komen in elk linkprofiel voor, ook in dat van mij. Het inherent aan het web. Als je een mobiel nummer hebt, wordt je gebeld door spoofers, als je een mailadres hebt krijg je spam en als je een website hebt heb je toxic links. 

Google: negeer toxic links

Errors/warnings: de soep wordt niet zo heet gegeten

Nog zoiets om alert op te zijn: de errors en warnings van deze SEO-tools. De SEO-tools doen regelmatig een audit op je site en komen terug met zaken die niet goed gaan. 

Toevallig wilde een klant vorige week schoon schip maken en dus moesten alle errors en warnings opgeruimd worden uit SEMrush. Zonde, want er waren veel belangrijkere zaken te doen. We gingen dus tijd besteden aan iets wat je niet gauw terugverdient qua verkeer of omzet. Een eenmalig bezig zag ik errors die helemaal geen error waren. Het wordt nu een beetje technisch maar het ging over self referencing HREFLANG-tags en in combinatie met canonicals. Ik was zelfs even van m’n stuk gebracht: ik heb het nou ooit verkeerd geadviseerd? Maar een dubbel check en second opinion toonde aan: de tool was abuis, het stond wel degelijk conform de richtlijnen van Google. 

Raak dus niet in paniek als jouw SEO-tool terugkomt met errors en warnings: de soep wordt niet zo heet gegeten en vaak liggen dingen veel genuanceerde of zijn ze helemaal niet zo belangrijk in het grote plaatje. 

Keywords/magic keywords: er is meer dan keywords

Veel mensen gebruiken de SEO-tool met name voor zoekwoordenonderzoek en het vinden van zoekvolumes. Op zich niets mis mee, maar een goede SEO- en contentstrategie is niet gebaseerd op zoekwoorden en mag er al helemaal niet door beperkt worden. Google zegt heel duidelijk: focus je op de gebruiker, schrijf wat die wil weten en richt je niet meer zo op keywords. Sterker nog: volgens Google leidt een focus op keywords tot middelmatige content! 

In dit blogartikel leg ik alles uit over de zin en onzin van keywords en keyword onderzoek

Helpful content update

Keyword Gap: leuke inzichten

Wat ik wel heel erg leuk vind in de SEO-tools zijn de onderdelen Keyword Gap en Backlink Gap (zie hieronder). Maar ook hier geldt: relativeren, niet kopiëren en je gezonde verstand gebruiken. Ik gebruik het vooral om me te laten inspireren, niet om mij er blind op te staren.  

Met de functie Keyword Gap (in SEMrush) kun je opvragen op welke keywords je concurrent gevonden wordt en jij niet. Het is altijd leuk om even te checken of je niks gemist hebt. 

Maar let op! Zie een keyword ook vooral als een thema en kijk zeker of het keyword voor jou belangrijk is en hoe jij jezelf kunt onderscheiden. Ga niet dezelfde content maken, kopieer niet het idee maar kijk hoe jij er invulling aan kunt geven. 

 

Backlink Gap: nuttige informatie

Ook heel leuk is de functie ‘Backlink Gap’. Hier zie je welke links je concurrent wel heeft en jij niet. 

Ook hier geldt: gebruik dit vooral om van te leren. Wat je moet zien te achterhalen is: wie linkt er naar hen en waarom en wat kan ik daarvan leren. 

Ik gebruik het altijd om management of directie te prikken en een beetje pijn te doen: “kijk jullie concurrent krijgt linkjes van De Telegraaf omdat ze een nieuwsbericht hebben geschreven naar aanleiding van een onderzoek over [jouw markt]”. 

Het is dus niet zo dat ik ook een linkje wil van De Telegraaf, wat ik wel wil bereiken is dat we zelf gaan kijken wat wij kunnen doen om ook zulke waardevolle links te krijgen. Blijkbaar kun je met bepaalde content en een bepaalde boodschap links verdienen vanaf platformen die bijdragen aan je online autoriteit (die in E-A-T). Dat is wat ik wil leren zodat wij kunnen kijken hoe wij dat voor onszelf kunnen inzetten. 

Het leuke is dat directies en management hier bijna altijd op reageren zoals je wilt en zeggen: maak maar een plan hoe wij dat ook kunnen gaan doen. Tof he?

SERP features: heel tof!

Ook heel leuk vind ik de functie SERP features in SEMrush. 

Hieronder zie je wat dit is:

SERP features: sta jij hierin vermeld

Je ziet hier op hoeveel zoektermen waar jouw site op getoond in SEO er SERP features zijn en welke dit zijn. In het onderdeel ‘Not linking to domain’ zie je hoeveel SERP features er zijn waar je niet op getoond wordt. Bovenaan bij ‘Linking to domain’ zie je in hoeveel SERP features je wel getoond wordt. 

Wat leuk hieraan is, is dat je inzage krijgt in welke features Google laat zien en hoe vaak je erin staat. Je ziet bijvoorbeeld voor deze website dat Google op voor hen belangrijke zoekopdrachten heel veel Image Packs laat zien: 48.600. Deze website staat er in maar 9.200 vermeld. Dan kun je kijken welke kansen er zijn om hier meer uit te halen. Ook zie je dat Google video carousels laat zien en deze site er in geen een vermeld staat. Wellicht tijd om iets met video’s te gaan doen dus. 

Let op! Het belang van tools zelf

Moraal van het verhaal: SEO tools zijn handig maar blijf altijd zelf nadenken. Volg niet alles klakkeloos op maar nuanceer en relativeer. 

SEO is geen kwestie van vinkjes in tools, cijfers en kwalitatieve metrics. 

Waar je alert op moet zijn met SEO tools is dat zij willen dat jij elke maand weer je licentie afneemt.

Dat blijf je alleen doen als je het gevoel hebt dat het waarde heeft en dat je er zoveel mee kan. Daarom komen deze tools met allerlei hippe shizzle en features. Jij hebt het gevoel dat je een enorm waardevolle tool hebt die je niet kan missen. 

Ik gebruik zelf maar 10% van wat zo’n tool kan, voor mijn gevoel zijn dat de belangrijkste features en de rest is opvulling. En voor je het weet ben je heel veel tijd bezig met het opvolgen van instructies van tools in plaats van met het maken van een goede website die zich richt op je gebruiker. 

Hoe word je wel beter vindbaar?

De toekomst van SEO en vindbaarheid gaat steeds meer afhangen van een kwalitatief goede website. Heb jij informatie over belangrijke onderwerpen voor je gebruiker. Help je iemand verder? Heeft iemand voldoende informatie gehad? Heb je content in de juiste vorm (tekst, video, afbeelding, podcast etc). Zien anderen jou op het internet als expert? Heb jij een goede reputatie? Heb jij autoriteit en straal je dat uit en vinden anderen jouw betrouwbaar. Dát is waar SEO straks om gaat draaien. 

Dit soort dingen zijn nauwelijks te meten in tools en trucjes zullen steeds minder gaan bijdragen. Google is nu nog niet zo slim, maar dit is wel waar ze mee bezig zijn!


In mijn online training ‘Mis geen klant meer in SEO’ leer ik je alles over het leren kennen van je beoogde klant, het maken van goede content en het opbouwen van een online reputatie. 

Leer meer in deze praktische SEO-training

Wil jij meer leren over SEO, de kansen die er wel en niet zijn en het maken van steengoede content voor je gebruiker? 

Speciaal voor jou heb ik een online training ontwikkeld bestaande uit 5 modules. Je krijgt ongeveer 8 uur aan videomateriaal, een digitaal lesboek en werkboek. 

Doe je in een gezamenlijke ronde mee? Dan krijg je toegang tot 5 livesessies waarbij we vooruit kijken, terugblikken en jij vragen kan stellen!

Lees verder

Wie meer uit SEO wil halen, zal moeten transformeren naar organische marketing. Maar wat is dat precies? Hoe pak het aan en wat heb je ervoor nodig?