Google heeft tijdens het Search On Event op 28 september enorm veel ontwikkelingen en nieuwe functionaliteiten aangekondigd.
Zoals:
- veel meer functionaliteiten met Google Lens in de Google App
- Google gaat Multisearch lanceren waarmee je gecombineerd kunt zoeken met foto’s en tekst
- beter menu’s van restaurants bekijken (visueler)
- beter zoeken naar restaurants die een specifiek gericht op de kaart hebben staan
- in Google Maps meteen ontdekken wat de mooiste plekken zijn in een nieuwe stad en ze zelfs in 360 graden bekijken.
Een heleboel mooie nieuwe features, maar wat mij betreft zijn een aantal ontwikkelingen écht belangrijk en dat zijn de ontwikkelingen die betrekking hebben op de zoekresultaten en beïnvloeden hoe we SEO aanpakken. De 9 belangrijkste ontwikkelingen licht ik hieronder specifiek toe.
Waar is Google mee bezig?
Voordat we de 9 belangrijkste ontwikkelingen induiken is het goed om te duiden wat Google aan het doen is. Wat we kunnen zien is dat Google visueler lijkt te gaan woorden en andere typen, vormen en inhoud wil laten zien qua content. Waarom doen ze dat?
Jongere generatie van TikTok naar Google krijgen
Ten eerste: het is wat mij betreft ook hoogtijd dat de blauwe linkjes met 2 regels tekst een geüpdatet worden. Het is ook wel heel erg 2010. Daarbij: je moet nu eenmaal aansluiten bij de jongere generatie en de vraag is in hoeverre die in de toekomst hun zoektocht op Google zullen starten. De SERP begint soms steeds meer op een soort Linkedin-tijdlijn te duiken maar dan geen content vanuit je netwerk maar rondom je interesse. In de SERP zien we namelijk korte video’s voorbij komen van TikTok en YouTube (verticaal gefilmd), we zien steeds meer afbeeldingen en bij punt 1 zie je dat Google zelfs na 3-4 scrolls andere informatie laat zien in een andere layout. Dat is wat ik je hieronder ga laten zien. Maar eerst nog een reden waarom Google druk bezig is.
Concurrentie met platformen zoals Bol & Amazon
meer mensen “starten” op Bol.com of Amazon als ze iets willen kopen. Die strijd moet Google ook nog eens aangaan. Data betekent dat het niet raar is als dat commerciële zoektermen ook een andere SERP krijgen, zoals je hieronder al ziet. Mijn zoekterm is vrij generiek: [winter jacket], waar we in Nederland nog listerpagina’s met winterjassen te zien krijgen, zien we in Amerika bijna alleen nog maar shopping producten. Dat dit geen uitzondering is, kun je hier bekijken.

Maar het betekent ook dat je op informatieve zoekopdrachten de gebruiker moet laten zien wat je te bieden hebt, zodat ze ook op commerciële zoekopdrachten bij je starten. En dat is (denk ik) waarom Google zo ontzettend hard bezig is om de SERP aantrekkelijker te presenteren.
1. Visuele content buiten de ‘scope’ van je zoekopdracht (Google Explore)
Een van de belangrijkste updates vind ik zelf, is wat je in de afbeelding hieronder ziet: Google Explore. Je doet een gewone zoekopdracht maar na 3-4 scrolls zie je opeens content in een andere opmaak. Het gaat hier ook niet om resultaten die exact aansluiten bij je zoekopdracht, maar wel om informatie die je mogelijk ook interessant vindt.
Zo zocht ik naar SEO authors en toen zag ik opeens dit voorbij komen: content over SEO voor auteurs die zelf publiceren, content over keywords voor auteurs, content over linkbuilding en content over content die je niet in Google vindt!

Explore vind ik een van de meest belangrijke ontwikkelingen omdat deze nieuwe feature wel eens nieuwe content kan tonen waar je niet naar zocht maar wel aansluit op je interesse.
Dat betekent dat spelers met goede, informatieve content met Explore eindelijk een kans krijgt van Google om op zoektermen met veel zoekvolume mee te doen, zonder dat hun content “geoptimaliseerd” is voor dat zoekwoord. Minder focus dus op content die aansluit op keywords die gebruikt zijn in de zoekopdracht maar meer op relevante content die gerelateerd is aan wat je zoekt.
Voor de partijen die laag ranken op de gebruikte zoektermen: mogelijk zullen zij nu wegvallen en vervangen worden voor nieuwe partijen die opeens een kans krijgen.

Je zou dus kunnen verwachten dat creatieve, waardevolle content die niet gericht is op keywords en zoekwoorden nu wel eens beter getoond zou kunnen worden. Daar ben ik alleen maar voor want dan gaan we eindelijk ook meer content maken die echt interessant en relevant is en niet altijd maar content die aansluit op een zoekopdracht. Eindelijk minder focus op SEO?
Google Explore lijkt vanaf vandaag actief te zijn (ik heb ‘m al gezien) maar alleen op Engelstalige zoekopdrachten.
2. Buying guide officieel aangekondigd
Eindelijk officieel aangekondigd, maar stiekem was-ie vanaf augustus al te spotten (hier spotte ik ‘m): de buying guide. Een mega grote module met allerlei instructies als je een complexe keuze moet maken wat je gaat kopen. Bedankt publishers voor al je informatie, Google gaat er mee aan de haal.

3. Betere suggesties waar je naar kunt zoeken
Niet heel vernieuwend maar wel goed om te weten: Google blijft de gebruiker helpen bij het invoeren van zoekopdrachten. Terwijl je een zoekopdracht invoert doet Google suggesties waar je naar op zoek kan zijn zodat je sneller en beter kunt zoeken. Goed dus om in de gaten te houden welke suggesties Google doet als je op zoek bent naar inspiratie voor je content.

4. Andere vormen van content in de zoekresultaten
Al langere tijd zien we TikTok video’s en korte filmpjes van YouTube in de zoekresultaten. Die functionaliteit lijkt niet verdwenen, sterker nog: we zien het op meer zoekopdrachten terug.
Kijk maar eens naar de animatie hieronder. Iemand zoekt naar de Mexicaanse staat Oaxaca en ziet in een nieuwe opmaak TikTok-achtige filmpjes. Content dus die gemaakt is door gebruikers die op de plek zijn geweest: hoe relevant wil je het krijgen?
Het is niet duidelijk waar deze nieuwe feature wel en niet getoond zal worden, wel dat Google het de komende verder gaat uitrollen.

5. Discussie en forums in zoekresultaten
Google geeft aan dat wij, gebruikers, op zoek zijn naar informatie van mensen die iets al een keer geprobeerd of gebruikt hebben. Ze zijn daarmee aan de slag gegaan en komen terug met een nieuw element: Discussions and forums. Ben jij op zoek naar een nieuwe auto? Google laat je dan zien wat ervaringsdeskundigen ervan vinden en toont direct een aantal draadjes (threads) in forums.
Wat mij betreft ook een bizarre functie met heel veel invloed: het neemt nog meer ruimte in de zoekresultaten in maar het is mogelijk wel een element waardoor je weer meer verkeer naar je forum kunt krijgen.
Tegelijkertijd zou hiermee wel eens het begrip forum nieuw leven ingeblazen kunnen krijgen op veel websites want mogelijk komt je merk opeens goed in beeld. Zullen alle grote spelers nu massaal weer een forum gaan ontwikkelen en aanbieden?
Deze nieuwe feature is beschikbaar vanaf vandaag voor Engelstalige zoekopdrachten in de VS.

6. Google voorspelt benzine kosten voor nieuwe auto’s
Ik heb het al vaker gezegd: alle simpele feitjes kan Google direct in de zoekresultaten tonen aan de gebruiker, concentreer je dus op de zoekintentie die niet door Google te bevredigen is en maak dus content voor angsten, zorgen en frustraties die Google niet kan wegnemen.
Uit het rijtje simpele informatie: we zien nu dat Google een brandstofcalculator heeft ontwikkeld om te berekenen hoeveel brandstof je nieuwe auto gebruikt en wat het kost per gallon. Vlak daaronder zie je wat de elektriciteitskosten zijn etc. Als je dus twijfelt over je nieuwe auto, kan Google je meteen het nodige vertellen. Elektrische auto’s zijn trouwens niet veilig: hier gaan ze vermelden wat de actieradius van de accu is.
Als je er nu nog over nadenkt om simpele content te maken met feitjes, berekeningen, cijfers, symptomen etc. dan ben je wat mij betreft bezig met een niet hele duurzame strategie. Focus je op de complexe vragen van je klant, het andere kan Google zo van je overnemen.

7. Tweedehands artikelen in Google shopping (pre-owned items)
De shopping en e-commerce zijn ook niet helemaal veilig, Google heeft ook daar een aantal nieuwe features bedacht. Zo wil Google je stimuleren om tweedehands kleding te kopen. Later dit jaar wordt daarom aan items toegevoegd of het pre-owned is zodat je een duurzamere keuze kunt maken.
Vooral voor e-commerce spelers die nieuwe items verkopen en daarmee veel omzet uit Google shopping halen kan dit behoorlijk ingrijpend zijn. Je gebruiker krijgt dus ook tweedehands kleding gepresenteerd met een label dat het pre-owned is en dat kan gebruiker wellicht op het idee brengen om een item tweedehands te kopen.
Of deze feature je echt omzet zal kosten, zal moeten blijken. Als de consument echt duurzaamheid belangrijk vindt en/of de hand op de knip wil gaan houden dan kan dit wel eens leiden tot minder omzet.
Naast deze nieuwe features in shopping, zijn er meer nieuwe ontwikkelingen die belangrijk zijn. Bekijk ze op de informatie website van Google.

8. Nog meer duurzaamheid in Google: duurzame recepten
Google is blijkbaar druk bezig met duurzaamheid, op korte termijn lanceren ze voor Engelstalige gebruikers een extra functionaliteit waarbij je kunt zien hoe duurzaam je ingrediënten zijn. Zo kun je opeens rundlvees vergelijken met tofu en beslissen of je kip of vis moet kiezen. Wat vriendelijk toch van Google dat ze zo om het milieu geven! Gaat Google op deze manier transformeren hoe en wat we eten?

9. Lokaal nieuws vertaald naar jouw eigen taal
Google wil mensen helpen om het lokale nieuws in andere talen te volgen. Daarom lanceren ze begin 2023 een nieuwe feature: het lokale nieuws vertaald naar het Engels. Ze beginnen bij Frans, Duits en Spaans. Wil jij dus graag weten wat de lokale kranten in Haiti zeggen over een aardbeving? Wat lokale kranten in Mexico schrijven over rivaliserende gans of een Duitse krant schrijft over het Oktoberfest? Google gaat het voor je regelen.

Wat betekent dit voor SEO en de manier waarop jij SEO aanpakt?
Zoals gezegd, er komen een heleboel nieuwe features en dit zijn er slechts 7 die ik zo belangrijk vind dat ik ze even apart wilde toelichten. Wat je hieruit kunt opmaken, is eigenlijk dat Google verder gaat met een trend die al ingezet was zoals meer informatie direct in de SERP (brandstof, actieradius elektrische auto’s) en nieuwe vormen van content zoals YouTube en TikTok video’s.
Dat Google andere onderwerpen gaat tonen op zoektermen die verwant zijn, kan ik alleen maar toejuichen: eindelijk krijg je iets te zien van buiten je bubbel!
De wijzigingen in shopping kunnen flink wat invloed hebben, zo kan het label ‘pre-owned’ de consument een heel goed en relevant tweedehands alternatief bieden voor wat ze zochten. Grote kans dat retailers dat gaan merken in hun omzet. Tegelijkertijd komen er nieuwe functionaliteiten in Shopping die wellicht juist weer de omzet kunnen aanjagen.
Hoe dan ook is het goed om te weten dat Google hard bezig is en dat jij je hierop moet aanpassen. Maak geen simpele content meer, besteed aandacht aan onderwerpen die net buiten keyword scope zouden vallen maar wel interessant zijn en ga aan de slag met video’s en korte filmpjes.
Accepteer dat een zoekwoord nu echt een onderwerp wordt en dat Google veel meer wil laten zien dat bij het onderwerp past, een keyword focus is wat mij betreft nog minder nodig dan vroeger (en ik vond het al nooit nodig 🙂 ).
Wil jij meer weten over hoe je relevante content maakt?
In mijn boek ‘Handboek SEO & Contentstrategie‘ ga ik uitgebreid in op alle ontwikkelingen in Google en wat dit betekent voor de manier waarop we SEO doen. Het is hoogtijd om je niet langer te focussen op keywords en content voor SEO. Je zult nu de omslag moeten maken naar content voor je gebruiker.
Kijk dus verder dan alle trucjes en short cuts die je kent en ga jezelf onderscheiden ten opzichte van de rest.
Wil je weten hoe je dit moet aanpakken? Bestel dan nu het Handboek SEO & Contentstrategie om je op weg te helpen.
Het boek wordt getipt door SEO Benelux als must-read.
