Liever luisteren?
Als je als ondernemer op zoek gaat naar mogelijkheden om meer gratis verkeer uit SEO te halen, stuit je al snel op een groot aanbod van hulp. Er zijn partijen die al het benodigde werk voor je doen en waar je het SEO-werk aan kunt uitbesteden, maar er zijn ook bureaus en consultants die coaching, expertise en ondersteuning bieden waarbij jouw betrokkenheid vereist is. Uitbesteden vs zelf doen dus: welke optie is het beste?
Voordat ik een antwoord kan geven op de vraag wat het beste is, is het van belang om te kijken wat voor Google belangrijk is en dus ook binnen SEO steeds belangrijker wordt. We gaan dus even een klein uitstapje maken om op die manier met een onderbouwd antwoord te komen op de vraag of je SEO kunt uitbesteden of zelf doen.SEO: wat voor Google steeds belangrijker wordt
Google zegt zelf over hun missie met search en dus ook SEO:
“15% van de dagelijkse zoekopdrachten hebben we nog niet eerder gezien. Daarom gebruiken we geautomatiseerde systemen om de meest relevante en betrouwbare informatie te vinden die je nodig hebt. De systemen kijken naar allerlei factoren (..) waaronder (..) het expertiseniveau van bronnen.”Google wil de gebruiker dus zoveel mogelijk de meest relevante websites tonen die over voldoende expertise beschikken. Wil iemand iets weten over hypotheken, dan is het voor Google belangrijk dat een website betrouwbare en relevante informatie geeft van een bepaald expertiseniveau dat aansluit op wat de bezoeker wil weten over hypotheken en financiële aangelegenheden. Is iemand op zoek naar een nieuwe camper, dan wil Google sites tonen die inhoudelijk interessant genoeg zijn voor potentiële kopers.
Wat Google niet meer wil
Google wil niet meer dat websites die eigenlijk helemaal niet relevant zijn, hoog scoren in SEO. Tactieken als het zo vaak mogelijk herhalen van keywords, het optimaliseren van pagina’s voor keywords en het kopen van links om meer autoriteit te verkrijgen zijn dan ook niet toekomstbestendig: Google is druk bezig om slimmer te worden en inhoudelijk een tekst of pagina te kunnen evalueren.
Het is dus beter om echt een goede website met goede informatie te maken dan te doen of je er een hebt.
Op elke site min of meer dezelfde content
Wat voor Google bijzonder irritant is, is als er 10 websites inhoudelijk dezelfde informatie geven. Nog even terug naar het voorbeeld over hypotheken: als 10 websites dezelfde informatie geven over een lineaire hypotheek, welke website moet Google dan tonen? Als 5 websites inhoudelijk hetzelfde schrijven over de verzorging van een kitten, welke website moet Google dan tonen? Als 10 websites dezelfde informatie geven over loopbaanontwikkeling of het kiezen van de juiste camper, welke website moet Google dan tonen?
Niets voor niets zegt John Mueller van Google dus dat je vooral moet focussen op de waarde die je toevoegt. Wat mij betreft zit hem in dit stukje het venijn en zegt dat alles over de vraag of je SEO kunt uitbesteden of niet.I'd focus on the value that you're adding, not on the content you're copying.
— ⛰ johnmu is not a cat ⛰ (@JohnMu) May 4, 2022
Hoe voeg je waarde toe in SEO?
Google wil dus dat je waarde toevoegt met je website. In de praktijk houdt dat in dat je iets anders moet doen dan de rest. Gewetensvraag: is het online vinden van content, verhaspelen of herschrijven en opnieuw publiceren waarde toevoegen voor de gebruiker? Wat mij betreft niet. Het is herschrijven in andere woorden van wat er al is en hetzelfde doen als de andere partijen in de markt.
Kijk eens kritisch naar de concurrenten (websites) die allemaal op een bepaald zoekwoord mikken: doen ze niet stiekem allemaal hetzelfde, maken ze niet gewoon allemaal dezelfde content maar dan in andere woorden?
Als je waarde toe wilt voegen, moet je zoeken naar wat er nog niet op het internet is, maar wat wel van belang is voor jouw bezoeker. Dat is natuurlijk niet eenvoudig, daar kunnen we eerlijk over zijn. De meeste wielen zijn in de meeste markten inmiddels wel uitgevonden. Maar dat wil niet zeggen dat het meteen altijd kansloos is. Wel denk ik dat je alleen waarde kunt toevoegen als je zelf betrokken bent bij de SEO-werkzaamheden.Waarde toevoegen met content vs techniek & structuur vs autoriteit?
Binnen SEO onderscheiden we in grote mate 3-4 pijlers: content, techniek & structuur en autoriteit. Kun je waarde toevoegen door technisch een betere website te maken? Ik denk dat het heel lastig is om dit voor de gebruiker om te zetten in waarde. Een snellere site kan wellicht helpen, een site die minder MB’s gebruikt kan nog helpen maar ik vermoed dat je met techniek weinig waarde kunt toevoegen ten opzichte van de andere websites (want daar gaat het om). In mijn optiek (maar daar kunnen de mening over verschillen) is techniek en structuur een hygienefactor: het moet gewoon op een bepaald minimaal niveau zijn. Techniek en het technisch onderhoud inclusief updaten lijkt mij dan ook prima iets wat je kunt uitbesteden aan een webbouwer en een technisch SEO-specialist. Content is wat mij betreft een ander verhaal. Het toevoegen van waarde ten opzichte van de andere websites, zit hem wat mij betreft in de inhoud van je website, je content dus. Help je mensen verder? Geef je een nieuwe visie of invalshoek? Leg je iets ontzettend duidelijk uit? Heb je een waanzinnig handig stappenplan gemaakt? Kun je met voldoende expertise een mening geven over bepaalde mythes of misvattingen? Dit zijn allemaal inhoudelijke zaken die je in mijn optiek niet (eenvoudig) kunt uitbesteden.Kennisintensieve markten: waarom je contentcreatie niet eenvoudig kunt uitbesteden
Vaak is het juist de creatie van tekstuele content die partijen willen uitbesteden. En dat snap ik zeker: het maken van goede content kost ontzettend veel tijd en is niet altijd eenvoudig. Niet iedereen heeft het vermogen om snel een goede tekst te schrijven.
Je kunt dan natuurlijk op zoek gaan naar een goede copywriter die het van je overneemt. Maar zeker in een kennisintensieve markt kan een goede copywriter niet 100% zelfstandig werken. In veel gevallen heeft de copywriter namelijk niet de inhoudelijke kennis die nodig is of die jij bezit. Als je dan toch alles overlaat aan een copywriter, dan vraag je er bijna om dat je content aangeleverd krijgt die al op 100 andere sites te vinden is, maar dan in andere bewoording. Dat is geen waarde toevoegen.
Wil je in zo’n markt met een copywriter aan de slag, dan zul je er zelf bij betrokken moeten zijn als je goede resultaten wilt krijgen. Je zult zelf de juiste input moeten geven, zorgen dat de copywriter snapt wat jouw invalshoek is, hoe jij de dingen ziet en wat jij wil overbrengen. Dit gaat verder dan een goede briefing, het gaat om het meegeven van de juiste inhoudelijke informatie en achteraf nalezen of alles naar wens uitgewerkt is en klopt. Ook het opstellen van een contentstrategie of overzicht van benodigde content kun je wat mij betreft niet overlaten aan een ander. Een SEO- of contentspecialist kan goed input geven op onderwerpen, maar heeft nooit de kennis van jouw doelgroep, jouw markt en jouw product om zonder jouw hulp een to do-lijst op te kunnen stellen. Ook hier is jouw input dus vereist.Commodity markten: de valkuil van uitbesteden
Misschien denk je op dit punt: ja, maar de creatie van tekstuele content over jurkjes, schoenen, Italiaanse delicatessen, kinderkleding, make-up, kattenvoer etc. kan ik toch prima uitbesteden? Dat is toch niet zo ingewikkeld? Wat mij betreft geldt ook hier: dat kan, maar de vraag is of je dan nieuwe informatie produceert die waarde toevoegt of vooral herschreven content die al op 10, 20 of zelfs 100 websites te lezen is? Als jij Italiaanse delicatessen verkoopt en je wilt graag content hebben over je producten en categorieën: wie kan er dan het beste deze content maken? Een copywriter die weinig kennis en verstand van de producten heeft en ze mogelijk nog nooit geproefd heeft, of jij als expert op dit vlak? Wat mij betreft is er maar een antwoord mogelijk. Hetzelfde geldt voor advies over make-up, trends in kleding of het juiste kattenvoer. Iemand zonder inhoudelijke kennis, kan wat mij betreft nooit nieuwe informatie toevoegen. Die kan de kennis van de schoonheidsspecialist, dermatoloog, stylist of dierenarts niet nabootsen. Deze persoon kan hooguit online onderzoek doen, lezen wat andere dermatologen, dierenartsen of stylisten aanraden en dat verhaspelen. Dat kan niet zijn wat Google bedoelt met waarde toevoegen.Waarom je ook outreach en linkbuilding niet eenvoudig kunt uitbesteden
Dan hebben we het nog niet gehad over het uitbesteden van je autoriteitsopbouw via bijvoorbeeld outreach of linkbuilding. Veel partijen willen dat ook graag uitbesteden en werken met dienstverleners die elke maand een x aantal links naar je website regelen. De kunst is ook hier om waardevolle, relevante verwijzingen vanaf andere websites te verkrijgen. Je kunt dit uitbesteden aan een partij die naar jouw content kijkt, jouw business en jouw kennis en samen aan de slag gaat om een plan van aanpak te maken. Maar dit is eigenlijk al geen uitbesteden meer: de andere partij heeft een coachende rol en heeft mogelijk toegang tot het netwerk, maar heeft wel jouw kennis en input nodig. Als je namelijk wilt dat waardevolle websites in de markt naar jou linken, moet er wel een reden zijn om naar jouw website te linken. Die reden is vaak: goede, nieuwe, interessante en relevante informatie. Denk aan statistieken, nieuwtjes, onderzoeken, waardevolle interviews, altijd het tofste assortiment etc. Kies je ervoor om samen te werken met een partij die elke maand een aantal links regelt, maar is er nauwelijks sprake van input en advies op de benodigde content om links te kunnen verkrijgen, dan heb je het wat mij betreft echt over het uitbesteden van linkbuilding. Maar in mijn optiek kan dit geen solide aanpak zijn: als een website naar jou linkt, ondanks dat er geen toffe statistieken, kennis, producten, nieuwtjes, onderzoeken of waardevolle interviews op je site staan…. is de link dan wel echt relevant of linkt die partij naar iedereen die betaalt? En voegt dat dan waarde toe of is dat vooral linkbuilding om het linkbuilden?Samenvattend: kun je SEO dan uitbesteden?
De vraag of je zelf met SEO aan de slag moet of dat je het kunt uitbesteden is wat mij betreft daarmee al beantwoord. In mijn optiek is het meest belangrijke onderdeel van SEO niet uit te besteden: de creatie van tekstuele content en daarmee waardevolle informatie. Als je ervoor kiest om hulp in te schakelen, dan zul je de copywriter eerder als ghostwriter moeten zien: iemand die samen met jou onder jouw naam schrijft maar wel heel nauw met je optrekt om jouw kennis en kunde om te zetten in tekstuele informatie.
Je kunt een expert inhuren op een bepaald vlak (bijvoorbeeld iemand met bijzonder veel kennis over duurzame ontwikkeling, een oud-advocaat of jurist, een stylist, een dermatoloog etc.) dat maakt de samenwerking wel al direct een stuk makkelijker maar zelfs deze expert zal jouw kennis, input, visie etc. nodig hebben om waarde toe te voegen en jouw onderscheidende positie of toegevoegde waarde juist over te brengen. Natuurlijk zijn er wel dingen die je kunt uitbesteden of misschien wel moet uitbesteden: grafische vormgeving, de ontwikkeling van audiovisuele content, het bouwen van een website, het technisch onderhouden van je website etc. Dit zijn namelijk dingen waar je weer mensen voor nodig hebt die op hun beurt bepaalde expertise hebben. Maar vaak geldt ook hier dat het een samenwerking is en niet “over de schutting gooien” van werk.