Liever luisteren?
Wat is een productvariant?
Voordat we van start gaan is het goed om uit te leggen wat er met variant bedoeld wordt. In veel gevallen kun je (zoals gezegd) denken aan maten en kleuren.
Voorbeeld 1: stel je hebt een zomerdekbed in 5 maten, dan zijn die 5 maten allemaal varianten. Je kunt daarnaast ook nog andere varianten hebben zoals extra koel, koel, warm, extra warm etc.
Voorbeeld 2: stel je hebt het rompertje ‘Knoeiboel’ van het merk ‘Chantie’ in het roze, groen, geel en blauw. Dan zijn al deze kleuren varianten van het rompertje.
Individuele productpagina’s per variant?
Op het moment dat je jouw shop gaat inrichten, is het goed om na te denken hoe je om wilt gaan met productvarianten, er zijn namelijk meerdere opties.
Optie 1: je kunt ervoor kiezen om 1 pagina te maken voor dat rompertje: www.domeinnaam.nl/rompertje-knoeiboel-chantie
Op deze pagina kun je kiezen tussen de kleuren maar als je een kleur selecteert, verandert er niks aan de URL.
Optie 2: je kunt echter ook ervoor kiezen om per variant een individuele productpagina te maken met eigen URL: www.domeinnaam.nl/rompertje-knoeiboel-chantie-rood en www.domeinnaam.nl/rompertje-knoeiboel-chantie-geel etc.
Je ziet dit veel gebeuren bij iPhones, bijna alle shops hebben per kleur en opslag een unieke URL:
- www.domeinnaam.nl/iphone-13-pro-128-gb-zwart
- www.domeinnaam.nl/iphone-13-pro-256-gb-blauw
- www.domeinnaam.nl/iphone-13-128-gb-roze
- etc.
Essentieel: laten indexeren door Google of niet?
Het is een belangrijke vraag of je deze individuele productpagina’s laat indexeren of niet. Als je 1 URL hebt voor het rompertje en de kleuren maken geen unieke URL, dan kun je er doorgaans vanuit gaan dat er geen unieke product-URL’s per variant geïndexeerd worden. Indexeren wil zeggen: opslaan in de database van Google. Voordat je gevonden kunt worden in Google, is het van belang dat je pagina’s geïndexeerd kunnen worden.
Waarom zijn productvarianten dit belangrijk voor SEO?
Heb je voor elke kleur een unieke product-URL en laat je die indexeren, dan zou je in theorie een streepje voor kunnen hebben. Je kunt je productpagina namelijk uniek en relevant maken voor specifieke zoekopdrachten en op die manier mogelijk beter gevonden worden. Zo kun je namelijk de title tag, de meta description, de productnaam (vaak de h1) en de inhoud specifieker maken. Je kunt ook structured data toevoegen aan de unieke variant wat mogelijk ook weer helpt. Er zijn dus belangrijke voordelen om varianten een individuele URL te laten genereren en indexeren.
Tegelijkertijd zijn er ook wat complicaties: als je veel varianten laat indexeren dan kun je oneindig veel pagina’s krijgen. Google moet al die pagina’s crawlen (bezoeken) en indexeren. Dat kan nogal een uitdaging zijn voor kleinere shops. Daarnaast krijg je zeer waarschijnlijk heel veel pagina’s die flink op elkaar gaan lijken omdat veel van de content gelijk zal zijn, behalve eventueel de kleur: duplicate content.
Wat is duplicate content?
Duplicate content betekent dat je meerdere pagina’s hebt die inhoudelijk wel erg op elkaar lijken, ze bevatten in grote mate dezelfde content en je laat deze pagina’s indexeren door Google. Stel dat jij per variant een unieke URL hebt en op de pagina is enkel de kleur of maat anders, dan is 99% van de pagina identiek aan de pagina’s van de andere kleuren en maten.
Duplicate content is doorgaans een probleem omdat Google er nou niet echt een fan van is. De spider (software waarmee Google je pagina bezoekt) moet elke pagina bekijken en ziet min of meer dezelfde informatie. Dat kán een teken zijn van lage kwaliteit en zelfs van spam/manipulatie, kwade opzet dus. Maar hoe ziet Google duplicate content die ontstaat doordat je varianten laat indexeren?
Google zegt zelf in hun documentatie dat een webshop met meerdere afwijkende product-URL’s geen vorm van manipulatie of kwade opzet is. Dus daar hoef je het dus niet direct om te laten.
Wat wel een probleem is bij duplicate content
Duplicate content is wel lastig als Google moet besluiten welke URL het moet laten zien bij een wat generiekere zoekopdracht.
Een voorbeeld: stel je hebt 10 zomerdekbedden in de maat 240×220, welke pagina moet Google dan laten zien op de zoekopdracht ‘zomerdekbed 240×220’ als er 10 productpagina’s zijn die hieraan voldoen?
Google zal waarschijnlijk maar maximaal 2 URL’s van dezelfde shop laten zien (vroeger was dit er maar 1, maar inmiddels zie je soms dat ze er twee tonen) en dus moet Google kiezen welke twee van de 10 het gaat laten zien. Het kan zijn dat Google een pagina kiest, waar jij net niet blij van wordt.

Je kunt dit in grote mate oplossen door naast de individuele productpagina’s ook categorie- of listerpagina’s te hebben met daarop alle zomerdekbedden in de maat 240×200. Op het moment dat je shop goed in elkaar zit, is de kans groot dat Google bij zulke generieke zoekopdrachten de listerpagina laat zien.
Het voordeel van de unieke productpagina’s is dat als je specifiek zoekt op zoiets als ‘zomerdekbed 240×220 dons extra koel’, Google mogelijk wel meteen een bijpassend product kan tonen.
Categoriepagina’s als fallback
Het bovenstaande voorbeeld maakt direct duidelijk waarom je niet alleen moet leunen op individuele productpagina’s. Als je meerdere producten hebt die bepaalde eigenschappen delen, dan kun je bijna niet zonder landingspagina’s met daarop al die producten.
Zoek maar eens in Google naar roze pumps, je ziet vooral landingspagina’s met alle roze pumps. Zoek maar naar iphone 13 pro, je ziet dan ook landingspagina’s met alle iphone 13 pro-modellen.
Naast de individuele productpagina’s, moet je dus ook hier goed over nadenken hoe je dit indeelt anders gaan kostbare kansen in Google verloren. Een individuele productpagina van een roze pump, zal mogelijk niet snel vertoond worden op de zoekopdracht ‘roze pumps’. Dit heeft ermee te maken dat (1) Google prima weet dat het een algemenere zoekopdracht is, (2) dat iemand mogelijk meerdere roze pumps wil zien en (3) dat er voldoende aanbod is van shops die dit soort pagina’s hebben.
Wat betekent dit voor jouw webshop?
Waarschijnlijk denk je nu: “ok, dus voor mijn webshop ga ik per variant een unieke product-URL laten genereren en indexeren en dan loopt het SEO-verkeer binnen.” Dat is misschien iets te voorbarig. Zoals het een echte SEO’er betaamt zeg ik namelijk: It depends. Het hangt af van jouw assortiment, je shop, de mogelijkheden om goede productpagina’s te maken en je concurrenten. Vraag het 5 SEO’s wat wijsheid is en je krijgt waarschijnlijk 10 verschillende antwoorden terug.
Deze onenigheid heeft te maken met visie, ervaring en meningen. SEO is geen exacte wetenschap, nergens is een duidelijke handleiding hoe je het precies moet doen. SEO gaat er altijd om het beter te doen dan je concurrenten, maar wat is dan beter? Om je op weg te helpen heb ik 5 criteria opgesteld die je kunnen helpen om voor jouw shop te bepalen wat handig is.
5 criteria om tot een beslissing te komen
Mijn eerste reactie om je op weg te helpen is om de volgende 5 criteria te overwegen alvorens je bepaalt om productvarianten te laten indexeren:
- Om hoeveel verschillende varianten gaat het precies? Je wilt wat mij betreft niet van elke variant en combinaties van varianten product-URL’s maken, je krijgt dan al snel wildgroei.
- Zoeken je klanten specifiek naar zo’n variant? Dit is een hele belangrijke reden om er wel mee aan de slag te gaan!
- Wat laat Google zien als je naar zo’n variant zoekt? Als Google vooral listingpagina’s laat zien, dan kun je waarschijnlijk ook uit met categorie- of listerpagina’s met daarop alle producten die bij de variant passen. Je hoeft dan niet per se productpagina’s te maken.
- Kun je elke pagina uniek, relevant en onderscheidend genoeg maken? Op zich zou als het er echt op aankomt enkel het tonen van de unieke variant voldoende kunnen zijn, maar ik vind zelf dat je het ook meteen goed moet doen: er moet dus meer uniek zijn aan een pagina dan enkel de maat, de kleur of iets anders.
- Hoeveel pagina’s ga je totaal krijgen en dat is nog in verhouding tot jouw shop? Je wilt altijd dat er een balans is binnen SEO. Als je oneindig veel pagina’s krijgt maar een kleine shop bent, kan het toch een probleem vormen.
Het valt je mogelijk meteen op dat alle antwoorden nog vatbaar zijn voor meningen. Juist dat maakt deze keuze zo ontzettend gecompliceerd!
Hoe doen andere shops het?
Coolblue:
- iPhone: elk type, opslaggrootte en kleur is een aparte product-URL
- Slowcooker: elke inhoudsmaat van een type is een aparte product-URL
Sportsdirect (sportwinkel in de VS):
- Schoenen: kleur is geen apart product
- Kettlebells: kleuren en maten zijn geen apart product
Omoda:
- Schoenen: kleuren zijn een apart product en hebben een eigen product-URL
- Maten zijn geen aparte producten
(Valt je op dat Omoda en Sportsdirect al anders omgaan met kleuren van schoenen? Waarom dit zo is, kunnen we alleen maar naar gissen. Wellicht is Sportsdirect bezig om dit aan te passen, wellicht is het een bewuste keuze waar ze goede argumenten voor hebben).
Wehkamp:
- Parfum: inhoudsmaten hebben een eigen product-URL
- Dekbedden: geen aparte product-URL’s per maat
- Blousjes: elke kleur heeft een eigen product-URL
Zoals je ziet heeft elke shop een andere keuze gemaakt en zijn er zelfs binnen een shop verschillende keuzes. Elke shop kan hiervoor zijn eigen motivatie hebben met andere argumenten onderbouwd. Het gaat er dus om te kijken wat voor jouw shop een slimme keuze is. Er is bijna nooit ALTIJD de juiste keuze, het is altijd een afweging van verschillende argumenten.
Nieuwe website: kun je deze keuze aan een webbouwer overlaten?
Maar al te vaak hoor ik eigenaren van webshops zeggen dat ze geen SEO-specialist nodig hebben bij de bouw van hun nieuwe webshop. Ze vertrouwen op de webbouwer die doorgaans aangeeft ook SEO-kennis te hebben.
Hopelijk wordt uit bovenstaande voorbeelden al duidelijk dat dit wel degelijk een keuze is die door een SEO-specialist gemaakt zou moeten worden. Een SEO-specialist met enkele jaren ervaring kent het klappen van de zweep en weet waar de valkuilen liggen. Als een webbouwer voldoende kennis van SEO heeft, dan is het de vraag of het ook kennis op dit vlak betreft en of keuzes voldoende onderbouwd kunnen worden. In dit soort situaties geldt bijna altijd de uitdrukking: penny wise, pound foolish. Bespaar dus niet op een aantal uur advies van SEO-specialist.
Mijn eerste advies
Voor een aantal productgroepen heb ik op een rij gezet wat in eerste instantie mijn advies is. Maar dat is altijd open voor andere argumenten. Afhankelijk van jouw shop, kan het slimmer zijn om toch een andere keuze te maken.
- Schoenen: landingspagina per type schoen (pump, sneaker, sandaal) en kleur maken. Je kunt per individuele schoen (pump model X van het merk Y) pagina’s per kleur laten indexeren, maar ik vind het zelf tricky of daar voldoende naar gezocht wordt.
- Slowcookers: unieke productpagina’s per individuele slowcooker met aparte maten. Het lijkt mij zeer voor de hand liggend dat mensen zoeken naar een specifieke maat.
- Kleding: landingspagina per type kledingstuk (blouse, broek, jurk) en kleur. Ik zou zelf niet gauw per individueel product een product-URL met alle unieke kleuren maken omdat op het eerste gezicht ik niet zou denken dat mensen zoeken naar dat ene specifieke blousje in een bepaalde kleur. Mocht dat wel zo zijn, kan het zijn dat 1 pagina met daarop alle kleuren ook relevant genoeg gemaakt kan worden.
- Dekbedden: landingspagina’s voor belangrijke varianten (zomerdekbed, winterdekbed in combinatie met de maten). Ik zou wellicht ook de unieke producten per maat een eigen URL geven, maar alleen als ze nog op enig niveau onderscheidend zijn.
- Dekbedovertrekken: sowieso landingspagina’s voor bijvoorbeeld printjes en maten, maar ik zou persoonlijk niet van elke uniek product unieke maten laten indexeren. Het lijkt mij niet dat iemand zoekt naar ‘dekbed jungle merk x maat 220×240’ en mocht dat wel zo zijn, dan kan waarschijnlijk de productpagina hiervoor geoptimaliseerd worden.
Zo maak je pagina’s uniek en relevant
Zoals gezegd vind ik het belangrijk dat áls je besluit per variant een unieke product-URL te maken, je deze zo relevant en onderscheidend mogelijk maakt. Als je het namelijk doet, doe het dan ook meteen goed. Je kunt een pagina uniek maken door iets te vertellen over die unieke variant, een unieke productomschrijving dus.
Zo kun je van inhoudsmaten vertellen hoe lang je er ongeveer mee doet en hoeveel je ongeveer nodig hebt (shampoo, aantal wasbeurten). Bij slowcookers kun je vertellen wat er ongeveer in kan en voor hoeveel personen: een slowcooker van 3,5 liter daar kan 1 grote kip in voor ongeveer 5 personen (ik zeg maar wat).
Ook is het goed om reviews per variant op te halen indien mogelijk. Bij shampoo is dat natuurlijk wat overdreven, maar voor slowcookers en andere producten is het een goede optie. Denk ook aan kleuren: klanten kunnen van een bepaalde kleur mogelijk iets vinden. Dit soort user generated content kan een pagina bijzonder veel relevanter maken!
Samenvattend
Al met al kun je dus concluderen dat het maken van unieke productpagina’s met een eigen URL een goed idee kan zijn, Google lijkt zeer mild ten opzichte van duplicate content door productvarianten. Wel is goed om 5 criteria in de gaten te houden:
- Om hoeveel verschillende varianten gaat het precies?
- Zoeken je klanten specifiek naar zo’n variant?
- Wat laat Google zien als je naar zo’n variant zoekt?
- Kun je elke pagina uniek, relevant en onderscheidend genoeg maken?
- Hoeveel pagina’s ga je totaal krijgen en dat is nog in verhouding tot jouw shop?
Besluit je om ermee aan de slag te gaan, zorg er dan ook voor dat je goede keuzes maakt rondom categorie- en listerpagina’s van veelvoorkomende varianten. Deze pagina’s zijn bijzonder belangrijk en kunnen vaak de voorkeur krijgen boven individuele producten: zomerdekbed 240×220, roze pumps, gele sneakers etc.
Als je ermee aan de gang gaat, zorg er dan ook voor dat je pagina’s voldoende uniek, onderscheidend en relevant zijn. Eigenlijk moet elke pagina bestaansrecht hebben. Kun je behalve een afwijkende maat weinig over een product vertellen, dan zou je tweemaal moeten bedenken of dit wel slim is om te doen.