Liever luisteren?
Vroeger, toen ik net begon in de wereld van online marketing, was het gebruikelijk om een website te hebben wilde je iets met ‘het internet’ kunnen bereiken. Maar toen kwam social media en leek het alsof iedereen het idee van een website in de ban had gedaan. Wie heeft nog een website nodig als je alles wat je nastreeft ook kunt bereiken met social media zoals Facebook, Instagram en Tiktok? Althans, dat leek het idee soms. Toch heeft een website zeker nog bestaansrecht.
In dit blogartikel ga ik in op het nut van een website en de vraag hoe je jouw website en social media op elkaar laat aansluiten.

Maar het begon me ook tegen te staan dat de content snel weer weg was. Op Insta sowieso en op LinkedIn was ik afhankelijk van hoe lang mensen bleven reageren op een post. Sommige posts hadden een levensduur van 2 uur, anderen van 2 weken.
Daarna was mijn ‘moment of fame’ voorbij.
Waar social media bij uitstek geschikt voor is
De voordelen van social media zijn waarschijnlijk meer dan duidelijk: je kunt boodschappen delen en snel proactief met je doelgroep in contact komen: je kunt zenden in plaats van dat je moet wachten tot iemand je site bezoekt. Toch moet je dit niet al te rooskleurig inschatten: organisch is het bijzonder moeilijk om ervoor te zorgen dat je doelgroep je boodschap ziet. Van Facebook is algemeen bekend dat maar 6% van je volgers je uiting zagen. Maar op Linkedin en Instagram is het helaas niet eenvoudiger: de algoritmes van deze platforms werken niet altijd in je voordeel. Dit kan ertoe leiden dat je ook hier organisch een kleiner bereik hebt. De bekende SEO-goeroe Rand Fishkin denkt zelfs dat er momenteel meer content ongezien is dan ooit in de geschiedenis van het web.Desalniettemin kun je met social media natuurlijk super veel. Zelf volg ik een aantal business influencers en hun social media strategie is bij uitstek een om een voorbeeld aan te nemen. Slimme inhakers, slimme framing, slimme zinnetjes waarin iedereen zich herkent, slim gebruik van social proof, inhoudelijke kennis delen via posts, stories en livesessies en op het moment suprême je trainingsaanbod promoten kán zeer lucratief zijn. Als jij ook op deze manier social media inzet, kan het zijn dat je enorm veel waardevolle content hebt gemaakt voor in je Instagram stories of als post. Hieronder zie je hoe business coach Amy kennis deelt over do’s & don’ts als ondernemer. De post is nog veel uitgebreider en interessanter dan het stukje dat je in de print screen ziet.I suspect more great content goes unnoticed now than at any other time in the web's history. https://t.co/dXuDY2WeoR
— Rand Fishkin (@randfish) September 7, 2021

De nadelen van social media
Het nadeel is echter dat zeker Instagram stories een korte levensduur hebben, na 24 uur is je content vergaan tenzij je ‘m opslaat als highlight. Maar ook posts hebben nadelen: kun je in die paar regels die je hebt wel al je tips en kennis kwijt? Kun je je punt maken en nuance waarborgen? En hebben mensen überhaupt zin om lange verhalen te lezen op social? Zelf merk ik dat ik in een post nooit alles kan delen wat ik wil en dat het lastig is om er zichtbaar mee te zijn. Een ander probleem is dat het lastig is om content terug te vinden. Stel dat iemand je post heeft gezien en het op een later moment terug wil lezen maar niet je naam heeft onthouden (kan de beste gebeuren op Instagram of Linkedin). Hoe gaat iemand dan de kennis en informatie terugvinden? De tijdlijnen zijn alweer opgefrist en dus is je bijdrage lastig te vinden. Als iemand je naam onthouden heeft, dan zal deze persoon je profiel moeten opzoeken en AL je bijdragen moeten doorscrollen totdat de betreffende post gevonden is. Hoe irritant is dat? Tot op heden zie ik weinig posts op social kanalen terug in Google, dus de kans dat je via SEO teruggevonden kunt worden is bijzonder klein. En een ander heel groot probleem: je bouwt op gehuurde grond. Al je content, al je video’s, al je tips en tricks staan op een platform van derden. Gaat morgen de stekker eruit? Dan ben je al je content kwijt. Besluit het platform jouw content niet meer te tonen dan ben je jouw bereik kwijt en niemand die je website bezoekt want daar staat niks interessants op.De 7 voordelen van een website
En juist om daarom is een eigen site onmisbaar. Op het moment dat je niet alleen je kennis deelt op social media in posts en stories, maar ook op je website dan verduurzaam je jouw contentstrategie. Dit heeft een aantal voordelen:- Iemand die op je website komt, ziet hoeveel kennis je deelt en is mogelijk direct onder de indruk van je expertise.
- De content is mogelijk terug te vinden via Google als iemand bepaalde delen onthouden heeft en invoert.
- Je kunt op je eigen site zoveel tekens gebruiken als je wilt.
- Je kunt je content later delen via andere kanalen zoals je nieuwsbrief.
- Je kunt mensen laten inschrijven op je nieuwsbrief en zo een extra kanaal scheppen.
- Andere mensen kunnen naar je content linken.
- De content heeft een onbeperkte levensduur.
Een website combineren met je contentstrategie op social media
Wil je dus de potentie ten volle benutten, dan is het handig om naast je social kanalen ook aandacht te besteden aan je website. Maar dan is het wel nodig om een slimme strategie te hebben hoe je hiermee om gaat. Wat post je op Insta, Linkedin of Facebook en wat op je website? En is dat niet heel veel werk? Ja, het is enorm veel werk, maar het is volgens mij ontzettend de moeite waard als je wilt voorkomen dat al je mooie levenslessen in de snelle vergetelheid van social terechtkomen.Hoe ik social media en mijn website op elkaar laat aansluiten
Zelf heb ik natuurlijk ook voor deze uitdaging gestaan en heb er lang over nagedacht hoe ik de content op mijn social media en de website op elkaar zou laten aansluiten. In een ver verleden was mijn overtuiging dat alles minimaal een plek in je website moet hebben en je website eigenlijk centraal moet staan in je contentstrategie. Dit vanwege de hierboven genoemde 6 voordelen. De strategie op social zou enkel het delen of verspreiden moeten zijn met een link naar je website waar mensen alles kunnen lezen. Maar toen ik de afgelopen jaren zakelijke influencers ben gaan volgen, ben ik daar van terugkomen. Ik zag met welke snelheid zij content maakten, kennis deelden en hoeveel volgers ze ermee bereikten. Stond ik daar met m’n goede gedrag: ik schreef bijzonder veel blogs, pleurde de link op Insta en het leverde nauwelijks weergaves, volgers, fan en doorkliks op. Je ziet dit in het voorbeeld hieronder, deze post had maar 28 views op Linkedin en 14 likes: nauwelijks bereik terwijl de helft van de views een like opleverde. Ik deed iets fout, maar wat dan? Zou dit het gevolg zijn van het algoritme van Linkedin? Zat Linkedin niet te wachten op een uitgaande link naar Spotify?
Van het delen van links naar het schrijven voor de social media platforms
Deze ervaringen leidden ertoe dat ik ook content ging creëren voor social media en daar ging delen: caroussels en inhoudelijke posts delen op Insta en LinkedIn. Geen blogs, maar de content daar publiceren. Het gaat ongelofelijk makkelijk: je zet de selfiecam op je neus en gaat praten en huppa daar is weer een stukje met interessante tips. Of je pakt je toetsenbord en tikt “even snel” een post in elkaar over het nut van een blog.
En wat nou als…
En toen bedacht ik me: als iemand mijn tip voorbij heeft zien komen, maar niet mijn naam onthouden heeft, hoe gaat die persoon mij dan weer vinden? Dat was het moment waarop ik besloot om toch ook mijn eigen website weer in te zetten, maar wel op een andere manier. Niet langer schreef ik eerst een post en deelde de link met aankondiging op Linkedin: kijk eens wat ik geschreven heb, je kunt hier hier lezen. Nee, ik maak de content twee keer. Een keer speciaal voor social media en daarin deel ik wat ik wil delen. Maar ik schrijf er ook een blog over en publiceer die op mijn website. Ik deel de link niet in de post (omdat ik bang ben dat het algoritme posts met links degradeert) dus daar waag ik me niet meer aan. Maar wie nu mijn post gelezen heeft, en het later terug wil zoeken zou me in theorie via Google terug kunnen vinden.Mijn website als evergreen portfolio, social als actueel bereik
Het komt er dus op neer dat ik via social media kennis en tips deel in complete posts, je hoeft niet door te klikken en ik verwijs nergens naar mijn website (hooguit in een plaatje). Op die manier kan ik toch snel de content delen en kunnen de lezers het snel verwerken zonder op een link te moeten klikken (want zeg nou zelf, wie heeft er zo weinig te doen dat je graag vanuit Linkedin of Instagram naar websites doorklikt). Wie het later terug wil vinden en specifieke zoekopdrachten invoert in Google, zou mij alsnog terug kunnen vinden. Niet alleen met m’n Linkedin-profiel maar ook met mijn eigen website. In de afbeelding hieronder zie je hoe de website centraal staat en alle content naar het juiste formaat is gemaakt voor het kanaal waarop het verspreid wordt.