Stuur niet op domeinautoriteit

Logo Chantalsmink.nl
Veel websites monitoren hun autoriteitsscores zoals Domein Autoriteit, Authority Score, Citation Flow/ Trust Flow etc. Op het eerste gezicht een handige metric, maar is dat wel echt zo?

Liever luisteren?

Veel websites monitoren hun autoriteitsscores zoals Domein Autoriteit, Authority Score, Citation Flow/ Trust Flow etc. Dit zijn scores die door SEO-tools worden berekend en bijgehouden en een indicatie geven de waarde van een pagina of een domein gezien het aantal en de relevantie van de inkomende links: de hyperlink vanaf andere websites dus. Op het eerste gezicht een handige metric, maar is dat wel echt zo?

PageRank: de moeder aller waardes

De scores rondom domeinautoriteit lijken een beetje op die van “PageRank”, de waarde die Google gebruikt in het algoritme. Google had ooit bedacht dat het links kon zien als een aanbeveling: als een website naar jou linkt, dan moet jij wel relevant zijn. PageRank was een manier om een waarde te berekenen op basis van alle links vanaf andere websites. Er lag dus een zekere filosofie aan ten grondslag.

Wil je meer weten over PageRank en ben je wiskundig aangelegd? Dan zul je mogelijk geïnteresseerd zijn in dit artikel over PageRank van Majestic: How Google Algorithm PageRank works.

PageRank verdwijnt uit de toolbar, nog wel gebruikt

PageRank was dus een getal gebaseerd op links en werd weergegeven in de Google Toolbar, het was een cijfer tussen de 1-10. In 2016 heeft Google deze waarde uit de toolbar verwijderd, maar de waarde was sinds 2014 al niet meer geüpdatet.

In 2020 tweette John Mueller van Google nog dat PageRank intern nog steeds gebruikt werd, naast vele, vele andere signalen. Hij legt daarin ook uit dat ze niet meer de originele formule gebruiken, maar een die geüpdatet is en voorzien van allerlei andere signalen. Hij geeft ook aan dat andere signalen veel belangrijker zijn dan PageRank.

Op zoek naar vervangende metrics

Het verdwijnen van PageRank als openbare metric zorgde voor het ontstaan van een nieuwe markt: veel partijen hebben nou eenmaal een behoefte aan een kwantitatieve waarde die je kunt meten, volgen en op kunt sturen. Bedrijven willen nou graag meten en volgen en als je PageRank niet kunt volgen, dan maar iets anders. Veel SEO-tools zijn op die vraag ingesprongen en hebben geprobeerd op een vergelijkbare manier een waarde te berekenen: Domein Autoriteit van Moz, Citation Flow en Trust Flow van Majestic etc, Authority Score van SemRush.

De formule om PageRank te berekenen is openbaar, maar SEO-tools geven niet vaak hun formule prijs. Het is dus niet duidelijk in hoeverre de waardes op elkaar lijken, er is vast een correlatie: een hoge domein autoriteit kan ook duiden op een hoge PageRank maar zeker weten doen we het niet omdat we niet alle formules kennen. Daarnaast gaat PageRank om individuele pagina’s en is dat dus iets anders dan de waarde van het hele domein!

Google hanteert geen domeinwaardes

John Mueller heeft aangegeven dat Google niet op domein niveau (website niveau dus) een score heeft of links telt, Google werkt alleen met scores op pagina niveau. Kijken naar een domein waarde kan dus erg onzinnig zin. Daarnaast is PageRank maar één element van de vele en ook nog eens element dat veel minder belangrijk is geworden.

De domeinwaarde verklaart minder over SEO dan je denkt

De SEO-rankings komen op basis van enkele honderden factoren tot stand. Ook gebruikt Google nog kunstmatige intelligentie en machine learning bij het tot stand komen van de rankings. Het wil dus niet zeggen dat je hoger gaat ranken als jij een hogere score hebt. Het wil ook niet zeggen dat jij lager rankt als je een lagere domeinscore hebt.

Ten eerste kijkt Google niet naar die waardes en ten tweede tellen er heel veel meer andere factoren mee die zwaarder wegen. Misschien is de andere website wel veel relevanter qua inhoud, of biedt de andere websites een betere gebruikerservaring. Je domeinwaarde is dus niet 1 op 1 een verklaring voor je SEO-prestaties en je rankings.

Waarom we dan toch metrics monitoren

Veel bedrijven streven echter toch een hogere autoriteitsscore na: ze denken dat ze hoger kunnen ranken op beconcurreerde zoektermen als hun domeinwaarde hoger is. Er is ook een behoorlijke industrie ontstaan van bedrijven die je helpen je autoriteit op te krikken. Niet alleen kleine websites en webshops zijn hiermee bezig, ook bij grote bedrijven behoort het monitoren van je autoriteitsscore tot de orde van de dag.

Persoonlijk denk ik dat dit te maken heeft met de kwantificatie van de maatschappij: ik meet dus ik ben. Managers zijn er ook dol op. De vraag is wel hoe zinvol het meten en sturen is met de kennis die we nu hebben.

Sturen op domein metrics: de omgekeerde wereld

Als we gaan sturen op het verhogen van onze domeinwaarde, dan gaan we werken aan een waarde waar Google niets mee doet en die ook de doorslag niet geeft. Het is symptoombestrijding, terwijl je wat mij betreft juist naar het grote plaatje moet kijken: je wilt relevante verwijzingen vanaf andere websites zodat Google kan zien dat jij ook echt daadwerkelijk relevant bent, een autoriteit op je vakgebied.

Zoals in een eerder blogartikel al uitgelegd: links zijn bedoeld als indicatie om te achterhalen wie de moeite waard is. als anderen naar je verwijzen dan zul je wel waardevol zijn, althans dat was ooit de filosofie van Google.

In plaats van dat we bezig zijn met de kwalitatieve kant (“ik wil dat andere websites naar mij verwijzen omdat ik relevant ben”) zijn we aan de slag gegaan met het opkrikken van het cijfer dat de domeinwaarde aan moet geven. We zijn de echte relevantie en achterliggende reden uit het oog verloren. Zo zijn er partijen die links aanbieden vanaf waardeloze websites (websites die inhoudelijk niks bijdragen aan het web) puur en alleen om je cijfers op te krikken. Lees meer over veelvoorkomende tactieken rondom linkbuiding.

Ik ken genoeg partijen die bezig zijn met het aantrekken van links vanaf andere websites in plaats van na te denken over hun echte toegevoegde waarde: wat kun je nu echt doen om je in de kijker te spelen en links te verdienen? Er zijn genoeg slimme manieren om echt goede links aan te trekken.

Wat kun je dan wel met domeinwaardes?

Het is trouwens niet zo dat ik deze waardes helemaal wil afschrijven of waardeloos vind, maar je moet ze niet gebruiken waar ze niet voor bedoeld zijn: om op te sturen. Je moet sturen op de onderliggende gedachte: kwalitatieve links, niet op het getal dat door een tool berekend is.

Ik gebruik deze metrics vaak als aanleiding om in tools nader onderzoek te doen naar de linkprofielen van een bedrijf en hun concurrent, iets wat ik sowieso graag doe en heel nuttig vind. Managers zijn dol op waardes dus op zo’n moment kun je hun aandacht krijgen door zo’n waarde te noemen. Daarna probeer ik de focus daar heel snel weer van weg te halen en het gesprek weer terug te brengen naar het doel: laten we kijken hoe onze concurrenten links verdienen en hoe wij met deze kennis dit kwartaal ook relevante links kunnen verdienen.

Waardevolle links vinden: Backlink Gap Analyse

Zoals gezegd: het gaat dus vooral om waardevolle links vinden en die ook proberen te verdienen.

Er zijn genoeg tools die je helpen om linkprofielen te vergelijken en zo waardevolle links te vinden, een van die tools is Semrush (niet gesponsord). In het onderdeel Backlink Gap kun je zien welke links je concurrent wel heeft en jij niet. Het wil nu niet zeggen dat jij ook exact deze links moet willen hebben, je moet de waardevolle eruit pikken, kijken wat de reden is van de link en vervolgens kijken hoe jij ook zo’n waardevolle link kunt verdienen.

Verdient jouw concurrent veel links met het doen van onderzoekjes en het verspreiden van de resultaten, dan moeten wij gaan kijken of wij dat ook kunnen doen. Verdient jouw concurrent veel links met het maken van handige downloadables of wiki’s dan moet je kijken wat jij kunt doen. Niet kopiëren dus maar inspireren.

Tip: bekijk ook eens hoe andere websites die niet direct jouw concurrent zijn aan een link komen. Vaak kun je ook daar genoeg inspiratie uit op doen en veel van leren. Het gaat erom te achterhalen wat de methodiek is en die vervolgens op jouw eigen website toe te passen.

Wat is een waardevolle link: EAT

Wat een waardevolle link is en van wie ik een link wil bepaal ik trouwens op basis van gezond verstand: ken ik deze partij, is deze gerenommeerd, stuurt deze partij interessant verkeer, is er een verband tussen mijn onderwerp en dat van deze website etc.

Ik probeer hierbij te kijken naar factoren die voor Google van belang zijn: Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness. Er bestaat niet zoiets als een EAT-score, het gaat dus om een kwalitatieve interpretatie. Wat mij betreft moet je kijken naar: wil ik met deze partijen geassocieerd worden? Wat zegt het over mij als zij naar mij linken?

Samenvattend

Pas dus op met het sturen op metrics zoals domeinwaarde of domeinautoriteit. Voor je het weet ben je iets aan het meten, maar ben je de achterliggende reden uit het oog verloren. Ongeacht wat je domeinwaarde is, wil je sowieso jouw linkprofiel eens vergelijken met die van je concurrenten. Je wilt van hen weten hoe zij ervoor staan, hoe zij aan hun autoriteit werken.

Als het nodig is gebruik ik de waardes om de aandacht van managers te krijgen voor off site SEO en stuur ik het gesprek daarna de kwalitatieve kant op. Een doel is dan ook niet om deze waarde te verhogen, maar om bijvoorbeeld het komende kwartaal links aan te trekken van bepaalde websites die we voor ogen hebben. Dat wordt dan het doel.

Sparren over jouw SEO-aanpak?

Wil jij eens laagdrempelig sparren met een SEO-specialist over jouw aanpak van SEO? Maak dan een afspraak met mij via de SEO-vraagbaak: SEO-advies zonder abonnement. 

Zoek direct een tijdstip in mijn agenda en laat weten wat je wil bespreken. In een videocall bespreken we jouw uitdaging of vraagstuk en kijken we meteen hoe we dit op kunnen lossen. 

SEO-vraagbaak

Lees verder

Het publiceren van content op je site en wachten tot er verkeer komt, is alsof je je content laat wegrotten… ls jij dus hele mooie blogs maakt (voor SEO bijv.) en zit te wachten op verkeer, dan kun je nog wel eens heel lang wachten.