Te gast in SEO podcast!

Te gast in SEO Podcast
Vrijdag 9 april mocht ik aanschuiven in SEO Cast, de podcast van Dennis Akkerman en Martijn Hoving. Wat een eer om als tweede spreker aan de beurt te komen!

Liever luisteren?

Vrijdag 9 april vonden de opnames plaats voor de tweede aflevering van de podcast-serie van SEOcast. Dennis Akkerman (Seeders) en Martijn Hoving (Onder) interviewen in deze podcast maandelijks een SEO-expert over hun vakgebied. Afgelopen vrijdag mocht ik als tweede gast plaatsnamen achter de microfoon om te vertellen over wat ik het allerleukste vind: SEO.

Waar hebben we het over gehad?

Tijdens de podcast hebben we het natuurlijk gehad over mijn afwijkende visie op SEO en de inktzwarte toekomst die voor ons ligt (in mijn optiek).

Horizontale SEO

Eerst maar even over die afwijkende visie: ik doe SEO al jaren heel anders dan de meeste SEO-specialisten dat doen. Ik wil niet op één staan, ik doe geen keyword onderzoek, ik hou geen rankings bij en linkbuilden doe ik maar heel weinig. Inderdaad: ik ben gek geworden. Of toch niet? Tijdens deze podcast kreeg ik uitgebreid de kans om te vertellen hoe ik dan wel met SEO bezig ben en wat mijn visie op SEO is: horizontale SEO en niet de oude traditionele verticale vorm van SEO. Dennis en Martijn hebben mijn e-book gelezen en me uitgebreid onderworpen aan een kruisverhoor!

Het einde van SEO zoals we dat altijd deden

Wat betreft die inktzwarte toekomst van SEO: er gebeurt een hoop in de SERP. SEO wordt steeds meer naar beneden gedrukt ten gunste van advertenties. Google bedenkt allemaal fancy dingen om mensen beter te bedienen zoals featured snippets, FAQ’s, carrousels en wat je allemaal nog meer ziet. Wat betekent dat voor SEO? Wat betekent dat voor je resultaten? Wat mag je nog verwachten van je inzet en welke KPI’s horen daarbij? De podcast heeft dan ook dezelfde naam gekregen van mijn e-book: Het einde van SEO zoals we dat altijd deden.

Mijn werk bij YourSurprise

Ook hebben we het gehad over mijn werk als Lead SEO bij YourSurprise. YourSurprise een van de grootste cadeau webshops in Europa, actief in 23 landen met 26 websites. Als je zo’n omvang hebt, hoe zorg je dan dat de SEO-strategie internationaal wordt uitgerold in alle landen? Het antwoord: schalen, ontzorgen, alles uit handen nemen en altijd gaan voor de MVP. En natuurlijk waren ze ook benieuwd hoe we dat dagelijks aanpakken; hoe sturen we 23 landen aan? Hoe komen we aan onze internationale collega’s en hoe is de verhouding tussen de SEO- en SEA-afdeling?

De rol van SEO in de kanalenmix

En natuurlijk hebben we het ook gehad over de kanalenmix, in mijn visie is SEO slechts één kanaal in die mix en in de customer journey en moeten we SEO niet meer gebruiken alsof het een kanaal voor de do-fase is. Sommige partijen komen hier echt nog wel mee weg (grote spelers, ik noem ze ook wel eens de SEO-elite) maar ook zij gaan op een dag merken dat de focus van Google ligt op SEA. Hoe zie ik de toekomst als je SEO niet meer inzet om hoger te ranken op top termen?

Quotes

“De nummer 1 positie in SEO is geen garantie voor succes.” “De gebruiker van Google is vaak al voldoende geholpen met de ads, waarom zou je nog naar beneden scrollen?” “Echte SEO-winst komt uit creativiteit en heel hard werken. Een tool gaat je niet aan inspiratie helpen voor nieuwe SEO-onderwerpen.” “Iedereen die een keywoord tool gebruikt, beschikt over dezelfde informatie als jij.” “Volgens de keyword planner zit er geen zoekvolume op, toch zie ik verkeer erop binnen komen.” “Ik denk niet dat linkbuilding op een listing page met wat SEO-tekst je echt gaat helpen.” “Je hoeft geen quooker te hebben, met een waterkoker kan het ook” (over technische SEO) “Ik denk dat je niet altijd maar blind op nummer één moet willen staan, maar bekijk eerst eens in de SERP waar je kansen überhaupt liggen.” “Als 66% van de zoekopdrachten niet meer tot een klik leidt, wat betekent dit voor jouw SEO-resultaten?” “De internationale uitrol van je SEO of contentstrategie is waar elke partij op vast loopt. MVP en niet te hoge eisen hebben is hét antwoord!”

Waar kan ik de podcast beluisteren?

Hieronder! Podcast

Lees verder