Tips van Maria Punch: personal branding, comments op social en spreken in het openbaar

In gesprek met Maria Punch over posten op social media, podcasten en spreken in het openbaar
Aan de slag met personal branding? Maria Punch geeft praktische tips rondom spreken in het openbaar en omgaan met vervelende reacties op social. Want als je je kop boven het maaiveld uitsteekt, kun je reacties verwachten.

Luister podcast

Bekijk video

Wie is Maria Punch?

Maria heeft een achtergrond in de radiojournalistiek en is gespecialiseerd in het coachen van sprekers. Ze heeft haar eigen bedrijf en werkt daarnaast twee dagen per week als trainer bij BNR Nieuwsradio. Daar leidt ze mensen op in spreken en presenteren. Ook is Maria verbonden aan TEDx Amsterdam Women, waar ze sprekers begeleidt en traint in het maken en brengen van hun TED talk. Ze helpt hen om hun verhaal te boetseren en fijn te slijpen. Je kunt dus wel stellen dat Maria veel ervaring heeft met het coachen en trainen van mensen die moeten spreken voor hun werk of om een missie uit te dragen.

Akkefietje op LinkedIn

Maria en ik kwamen met elkaar in contact nadat ik op LinkedIn een akkefietje had gehad met iemand. Iemand kwam nogal denigrerend uit de hoek en ging mij vertellen hoe m’n vakgebied in elkaar zat. Het ergste vond ik: wat de persoon zei, klopte feitelijk niet. Ik voelde me en plein public te kakken gezet. Iedereen kan namelijk meelezen wat er gebeurt. Ik besloot het openlijk netjes af te handelen (toch iedereen kijkt mee op LinkedIn) maar ik stuurde de persoon in kwestie een DM waarin ik vroeg waarom de persoon dacht mij een gastcollege te moeten geven over mijn eigen vakgebied. Er volgende verontschuldigen maar toch ontspoorde het gesprek toen ik aangaf de reacties te gaan verwijderen, ik werd direct beschuldigd van censuur. Uiteindelijk kostte dit voorval me zoveel energie dat ik op zoek ging naar iemand die mij kon leren hier beter mee om te gaan: hoe kon ik productiever en professioneler omgaan met vervelende reacties op LinkedIn. Via via kwam ik bij Maria terecht die een training op maat voor mij maakte. Tijdens deze training leerde ik meer over redeneren, argumenteren, mediatraining en debatteren.

Een aantal tips van Maria die me zijn bijgebleven zijn als je gaat posten op LinkedIn:

Maria is heel duidelijk: jij bent eigenaar van jouw posts op social media en jij mag dus bepalen wat je wel en niet accepteert. Reacties verwijderen is geen censuur, maar je goed recht. Maria vergelijkt het met je voortuin of achtertuin waarin ook jij bepaalt wat er gebeurt. 

Als iemand anders het gloeiend met je oneens is en anders over dingen denkt, kan die persoon dat in eigen post vertellen. 

Mansplaining en knipogen

Een van de meest vervelende dingen op LinkedIn vind ik mansplaining. Mannen die herhalen wat ik zeg om er zelf slimmer van te lijken, mannen die je woorden in de mond leggen of mannen die mij gaan uitleggen hoe mijn vakgebied in elkaar steekt. Ik zeg niet dat je niet van elkaar kunt leren maar in het geval van mansplaining is de uitleg nu niet echt van toegevoegde waarde. 

Is alles mansplaning?

Let op! Ik zeg hier mee niet dat al het commentaar van mannen mansplaining is. Ik heb een aantal mannen in mijn netwerk die ik zeer hoog inschat en zelfs om feedback vraag. Het verschil tussen dit en mansplaning zit ‘m vaak in de toon, de diepgang en inhoud van de feedback. Een man die zegt: “ik zie het anders wat zus en zo” vind ik geen mansplaining zo lang hij nieuwe informatie komt brengen. Een man die zegt: “dat zie jij verkeerd want zus en zo”, komt al meer in de buurt. Als er dan ook nog een heel boekwerk aan theoretische uitleg bij komt, dan ga je absoluut richting mansplaining: waarom vind je het nodig om die theoretische kennis te spuien? Waarom denk je dat ik die kennis niet heb?

Met Maria heb ik tijdens mijn 1op 1 training uitgebreid gesproken over mansplaining en hoe daarmee om te gaan. Het lastige is dat de man in kwestie waarschijnlijk niet eens doorheeft dat hij aan het mansplainen is, er zit ook bijna nooit kwade wil in maar toch is het vervelend omdat de man het laat voorkomen dat hij meer kennis heeft dan jij en het nodig vindt jou te vertellen wat je niet weet. Als het echt nieuwe kennis is, dan is het alleen maar tof om die te horen. Als er dan voor de hand liggende kennis komt, dan ga je de mist in en kun je al gauw spreken van mansplaining. 

Hoe ik het nu zou doen: ik bedank de man in kwestie voor de toelichting en geef aan dat ik na 14 jaar in het vak ook prima weet hoe het in elkaar steekt. De man van het gastcollege podcasten had ik eigenlijk moeten antwoorden dat hij na 50 podcasts er echt wel vanuit mag gaan dat ik weet hoe het werkt en dat ik het inhoudelijk met hem oneens ben vanwege x en y. 

Inmiddels kan ik er een stuk beter mee omgaan, ik word minder boos en probeer als een drone even erboven te hangen. Daarna formuleer ik een professioneel antwoord waarin ik m’n grenzen stel. 

De knipoog

Wat mij ook heel erg stoorde is het gebruik van de knipoog. Soms zit er bij zo’n bijdehante reactie zo’n verschrikkelijke knipoog bij, alsof de reageerder wil zeggen “Meisje toch, dat je dat niet weet”. Een lap op een rode stier. Wat mij betreft zijn er maar 2 situaties waarin de knipoog geoorloofd is en dat is in een grapje tussen vrienden onderling en in een smsje van m’n partner. In zakelijke relaties hoort de knipoog niet thuis. Niet omdat hij seksueel zou zijn, zo vat ik hem nooit. Ik vind ‘m vooral denigrerend en respectloos naar de ontvanger en gaat er vaak vanuit dat de afzender zichzelf slimmer vindt dan de ontvanger.

Hoe ga je hiermee om? Het beste is om toch ook hier feitelijk te blijven en je grenzen aan te geven. Je mag zeggen dat je niet gediend bent van de knipoog en waarom niet. De kans is groot dat het een reactie oproept in de zin van ‘je mag ook helemaal niks meer tegenwoordig’, maar dat ga je niet tegenhouden.

Stemgebruik

Naast mansplaining, vervelende comments en knipogen hebben Maria en ik had ook gehad over presentatie en stemgebruik. Als sprekerscoach bij BNR weet Maria alles van de stem en hoe je de stem kunt inzetten als instrument. Veel mensen denken dat hun stem iets is dat ze niet kunnen veranderen: “ik kom uit een familie van snelle praters, dus dat is nou eenmaal zo”. Maria geeft aan dat je zeker wel kunt leren hoe je je stem effectiever kunt gebruiken om je punt te maken. Het gaat hierbij niet alleen om je stem, maar ook intonatie, snelheid en zelfs even stiltes laten vallen. Zo zou je kunnen trainen welke stem het beste is als je een statement wil maken of met welke stem je een grapje kunt maken. 

Hoe je je stem moet inzetten, hangt ook van je luisteraar. Als je een podcast maakt, dan luisteren mensen vaak terwijl ze ook een andere activiteit doet. Dat betekent dat je daar met je stem rekening mee moet hebben. Soms kun je beter even een versnelling terugschakelen zodat je boodschap beter overkomt. 

Spreken in het openbaar en podcasten

Natuurlijk hebben we het ook nog even gehad over spreken in het openbaar. Dat kan zowel zijn tijdens een presentatie op een event, maar ook een podcast is een performance. Voor veel mensen is het spreken in het openbaar nog wel een dingetje, het maakt hierbij niet echt uit of om het om een podcast of een event gaat. Maria traint de vrouwen van TEDx Amsterdam Women voorafgaand aan hun talk. Tijdens een training van twee maanden wordt het verhaal geboetseerd en fijn geslepen maar ook worden vocale technieken getraind. Zo zie je maar weer, ook die vrouwen zijn niet als spreker geboren, die hebben ook een training achter de rug. Ook jij kunt het dus leren als je hier beter in wil worden. 

Zelf vind ik spreken op een event echt ontzettend leuk om te doen. Het is eigenlijk een spel tussen mij en publiek: lukt het me om het publiek te boeien? Lukt het om ze te laten doen wat ik wil? Hoe kan ik luchtig een boodschap overbrengen maar toch stiekem op een paar pijnlijke knoppen drukken?

Compassie voor jezelf

Als je gaat podcasten en je neemt jezelf op dan zul je enorm met jezelf geconfronteerd worden: hoe je praat en hoe je beweegt. In het begin schrik je daarvan en denk je misschien ‘hellup’. Dat is niet raar, iedereen heeft dat. Toen ik zelf begon met mijn eerste podcast, heb ik enorm geworsteld. Hoe onthoud ik wat ik ga zeggen? Hoe zorg ik ervoor dat ik me niet verspreek? Toen ik het terugluisterde, schrok ik ook van m’n eigen stem. De grap is wel: het went. Inmiddels neem ik mezelf op en dat was weer een nieuwe leerschool: beweeg ik zo?! 

De kunst is om jezelf niet veroordelen, maar met compassie naar jezelf te kijken: oh doe ik dat zo, hoe kan dat beter. Oefening baart kunst, beloofd. Bedenk ook dat jouw voorbeelden ook ergens begonnen zijn, wat dat betreft is het net een ladder. Zij staan wat tredes hoger, maar zijn ook trede voor trede die ladder opgeklommen. Dat moet jij ook doen, die tredes zijn er niet voor niets. Niemand springt van beneden naar de bovenkant van de ladder. 

Wil jij ook leren van Maria?

Maria is jouw go to person als je meer wilt leren over communicatie, woordvoering of spreken in het openbaar. Ze is sprekerscoach bij BNR Nieuwsradio en traint de dames van TEDx Amsterdam Women. 

Maria biedt verschillende trainingen zoals Spreektraining, Mediatraining, Presentatietraining etc. Heb jij een specifieke vraag voor een training op maat, ook dan is de kans groot dat Maria je kan helpen

www.mariapunch.nl 

Lees verder