Verkopen op Marktplaats? 10 nieuwe tips

10 Tips als je gaat verkopen op Marktplaats

Ik ben de troste bezitter van een Marktplaats-account dat al zo’n 12 jaar bestaat. In die 12 jaar heb ik enorm veel dingen gekocht en verkocht zoals een vouwfiets, studieboeken, hardloophorloges, telefoons, enorm veel zebra’s van Happy Horse, lampen, een compleet servies van Blond en ga nog maar even door. Maar de afgelopen maanden heb ik toch wel de meest intense Marktplaats-periode gehad; vanwege de verhuizing ging driekwart van mijn inboedel in de verkoop. Omdat verkopen via Marktplaats niet altijd over rozen gaat, krijg je van mij vast 10 tips om beslagen ten ijs te komen….

Tip 1: denk na over een koeriersdienst

Zet iets op Marktplaats (liefst iets dat vanwege het formaat niet per post verstuurd kan worden) en je krijgt onherroepelijk de vraag of je ook ‘doet bezorgen’. Die vraag kreeg ik dus over m’n eettafel. Eh, serieus? Natuurlijk bezorg ik die eettafel wel bij je, in m’n vrije tijd heb ik namelijk toch niets te doen dus ik begin wel een koeriersdienst. Zeg maar waar het heen moet, dan kom ik eraan….*NOT*
Ga je verkopen op Marktplaats? Denk dan van te voren na of het beroep van koerier iets voor je is en of je misschien een carrièreswitch wilt maken. Besluit je het avontuur aan te gaan? Vergeet dan niet je bezorgtarief vast te stellen en te bedenken tot welke etage je wil bezorgen. Coolblue bijvoorbeeld gaat tot de vierde etage als er geen lift is.

Tip 2: onderhandel met Postnl over de prijs

Is die koeriersdienst toch niets voor jou? Maak dan goede prijsafspraken met Postnl. Dan kun je die salontafel, lamp of magnetron ook gewoon opsturen tegen een aantrekkelijk tarief. Een echte pro maakt natuurlijk ook meteen goede afspraken over het ophalen van de poststukken aan huis door Postnl. Hoef je niet zelf die tafel naar een postkantoor te brengen.

Tip 3: word productspecialist

Nadat ik de eerste geïnteresseerde in de eettafel had laten weten dat ik geen koeriersdienst had en het ook niet kon opsturen, moest ik in gesprek met de volgende potentiële koper. Of de tafel massief hout was? Of het wel duurzaam gekapt was en waar het hout vandaan kwam? En of ik nog even de maten kon opmeten, zodat ze wisten of hun stoel met armleuning eronder zou passen. Ook wilden ze graag een foto vanuit hoek 1, hoek 2 en hoek 3. Tuurlijk, allemaal geen probleem. Nee echt niet hoor, dat opmeten doe ik voor je, foto’s wil ik ook nog doen. De rest ga ik je niet vertellen want dat weet ik niet. Sorry.

Tip 4: laat je niet gek maken

Omdat de stoel niet onder de tafel bleek te passen, moest ik wéér op zoek naar een andere koper. De allerlaatste dag voordat ik de eettafel zou afvoeren naar de sloop, belde er iemand. De prijs was inmiddels verlaagd naar €25, koopje zou je zeggen. Maar blijkbaar niet voor deze meneer. Of de tafel nog wel in goede staat was en of het wel echt de moeite waard was om langs te komen. “Nou kijk, de tafel gaat weg voor €25,-  dus als je daarvoor niet de moeite wil doen om even te komen kijken, dan moet je misschien verder zoeken op Marktplaats” zei ik hem en bedankte hem voor z’n interesse. Dan liever de tafel naar de sloop dan met zulke mensen werken.

Tip 5: volg een fotocursus

Verkopen begint met goede foto’s. Die heb je niet alleen nodig voor je advertentie maar ook voor het geval dat je potentiële koper je vraagt om vanuit bepaalde hoeken met bepaald licht een foto te maken zoals mij overkwam bij de eettafel. Zorg dus voor een goede camera (liefst spiegelreflex). Weet je niet hoe je (zonder flitser) een goede foto kunt maken? Volg dan nog even een fotocursus. Een goede spiegelreflex heb je al voor een paar honderd euro via Marktplaats (geen geld), en een fotocursus vind je vast (gratis) online. Kat in het bakkie dus.

Tip 6: een duidelijke advertentie

Om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken, moet je advertentie écht goed zijn. Natuurlijk vermeld je altijd alle specificaties, eigenschappen en maten én voeg je dankzij de fotocursus ook nog eens waanzinnige productfoto’s toe. Dat scheelt je veel afzonderlijk mailen met potentiële kopers die allemaal nog dezelfde vraag hebben. Twijfel je of de advertentie wel echt goed werkt? Zet dan een A/B test op. Als je niet weet wat dat is, dan zijn er goede online marketingbureaus die daar hun hand niet voor omdraaien.
Tot slot moet je in de advertentie zelf meteen duidelijk zijn over je leveringsvoorwaarden. Als je geen koeriersdienst hebt, geen prijsafspraken met Postnl en niet kan helpen tillen in verband met rugklachten, zet dat dan meteen duidelijk erbij. Scheelt een teleurgestelde potentiële koper én onnodig gemail.

Tip 7: ga niet wachten tot je koper een keer komt

Het gaat je overkomen, een koper die pas over 3 dagen wil/kan afspreken. “Nee joh, natuurlijk is dat geen probleem, ik bewaar de [eettafel/tafelbank/camera of what-ever] wel voor je”. NEEEE!! Niet doen! Waarom niet? Omdat mensen vaak niet komen, zie tip 9.
Komt een koper pas over 3 dagen? Meteen de duimschroeven aandraaien. Kopieer en plak de volgende tekst in je mail:

Hi [naam],

Bedankt voor je mail. Als de [vul in wat je verkoopt] er [vul een dag in] nog is, dan is-ie voor jou. Maar, let op er is veel interesse dus ik verkoop ‘m aan de eerste die hier kan zijn. Er komt morgen nog iemand langs die [dat wat je verkoopt] ook wil hebben, neemt die persoon ‘m niet mee dan laat ik het je wel weten.

Groeten,

[je naam]

Succes gegarandeerd, diezelfde avond staan ze er nog. Kan het product niet direct mee omdat ze zo snel geen busje konden regelen, zoals bij mijn megagrote kledingkast? Laat ze dan een aanbetaling doen, zodat je zeker weet dat ze terugkomen.

Tip 8: bereid een zielig verhaal voor

Als je iets van waarde verkoopt, gaat het gebeuren dat iemand met een zielig verhaal komt om wat van de prijs af te praten. “M’n dochtertje van 10 heeft al haar spaargeld ingelegd en dat is net niet genoeg” (in geval van m’n Apple Watch) (Ja inderdaad, wat moet een kind van 10 met een Apple Watch?!) Maar ook veel gehoord: een krap budget, uitkering, schulden… het komt allemaal voorbij. Het overkwam me opnieuw bij de verkoop van mijn eetkamerstoelen. Vraagprijs: 6 stoelen voor €100, ik zeg “koopje”. Nadat mevrouw me werkelijk elke stukje stoel had laten opmeten, kwam ze met het verhaal dat ze de stoelen graag wilde maar wel krap bij kas zat en of ze de stoelen eventueel voor €60 mocht hebben. Kan waar zijn, maar vaak is het ook gewoon een slimme truc om alles in het leven goedkoper te krijgen. Niet reageren is helaas geen oplossing, tenzij je elke dag een mail wil krijgen waarin staat: “ik had gemaild over en had [bedrag] geboden, maar heb nog niets van je gehoord”.
Omdat ik er na al die keren wel klaar mee ben, kom ik tegenwoordig terug met een nog zieliger verhaal. Voorkom je ook meteen dat iemand na een paar dagen nog een keer mailt of het al voor zijn/haar prijs weg kan. (In ruil voor een lekker hapje of drankje denk ik met je mee over zielige verhalen)

Tip 9: wees voorbereid dat een koper niet komt

Een zekerheidje als je gaat handelen op Marktplaats; je koper komt niet opdagen. Nee, het ligt niet aan jou. Ja, je afspraak was echt duidelijk genoeg. Nee, de koper is niet verdwaald en heeft ook geen ongeluk of hartstilstand gehad. Nee, echt niet. De koper heeft gewoon sch**t aan z’n medemens. Natuurlijk baal je als je speciaal thuis was gebleven, maar je baalt nog erger als je het te verkopen product een paar dagen had bewaard voor die koper. Volg daarom dus altijd tip 7 op. Dat een koper niet komt kun je weinig aan doen, gewoon mee leren leven als je wilt blijven verkopen op Marktplaats. Boze mailtjes werken niet, dus vooral geen energie aan besteden. Nee, echt niet doen, ik spreek uit ervaring….

Tip 10: vijzel je onderhandelingskunsten op

Het moment suprême is aangebroken. De koper belt aan!  Ook al heb je al via mail of telefonisch een prijs afgesproken, veel kopers zullen toch nog een poging doen om over de prijs te praten (=minder te betalen). Wees daar op voorbereid! Mijn tactiek is om vrij snel na binnenkomst te vragen of de koper het makkelijk kon vinden en of hij misschien uit de buurt komt. Blijkt dat je koper net 40km heeft gereden? Dan kun je eenvoudig je poot stijf houden over de prijs. Zeggen dat er morgen nog iemand komt en dat je dan liever dat even afwacht werkt trouwens ook altijd….. niemand wil een koopje mislopen 🙂

Bonustip: in sommige gevallen kun je misschien liever iets gratis weggeven dan oeverloos onderhandelen met vervelende mensen die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Zo kreeg ik -via Marktplaats- een Syrische jongen van rond de 20 over de vloer die hier asiel had gekregen. Hij wilde graag mijn bank kopen. Deze jongen met een écht aangrijpend verhaal en een daadwerkelijk beperkt budget heeft geen moment onderhandeld over de prijs. Het enige wat hij vroeg is of ik een briefje kon schrijven dat hij m’n bank had gekocht en voor welke prijs, zodat hij naar de overheid kon verantwoorden hoe hij z’n budget had gebruikt. Toen bleek dat hij nog meer dingetjes nodig had voor z’n huis heb ik ‘m wat spullen meegegeven. Heel leuk om te zien dat hij er zó blij mee was. Ook m’n eettafel is uiteindelijk goed terecht gekomen. Een lieve dame die vaker mensen tegenkomt die spullen écht goed kunnen gebruiken, bood aan dat ik ‘m bij haar neer kon zetten. De tafel is inmiddels begonnen aan z’n tweede leven bij een jong meisje dat net op zichzelf is gaan wonen!

Ook verkopen op Marktplaats? Zet ‘m op! Je kunt het….

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *