Liever luisteren?
Op fora, Facebook-groepen en op Twitter stellen mensen elkaar regelmatig de vraag hoe het komt dat Google een bepaalde – voor hen belangrijke – pagina niet indexeert. Als dit het geval is dan zie je dit in Google Search Console, zie verderop in dit artikel. Op het moment dat Google je pagina niet indexeert, heeft dit grote gevolgen voor je SEO-resultaten. Waarom indexeert Google niet altijd je (nieuwe) pagina en wat kun je je daaraan doen?
Wat is het probleem precies?
Steeds vaker lijken mensen op te merken dat Google niet altijd een belangrijke pagina of een nieuwe pagina indexeert. Hieronder zie je diverse meldingen in Google Search Console waaronder ook de twee waar het om gaat: Gecrawld – momenteel niet geïndexeerd en Gevonden – momenteel niet geïndexeerd. Je hoeft niet meteen paniek te krijgen als jij ziet dat ook bij jou Google pagina’s crawlt maar niet indexeert, niet alle pagina’s zijn belangrijk. Wanneer het wel een probleem wordt is als Google productpagina’s, categoriepagina’s en blogpagina’s niet wil indexeren terwijl deze in jouw ogen wel belangrijk zijn.

Sluit je aan bij een willekeurige SEO-groep en je ziet vanzelf dit soort vragen voorbijkomen. Hieronder zie je zo’n vraag die op Twitter aan John Mueller van Google gesteld werd met het onbevredigende antwoord dat dit “nou eenmaal” kan gebeuren en dat het vaak op een groter probleem duidt.
Voor veel bedrijven is dit problematisch omdat indexeren cruciaal is om SEO-verkeer aan te trekken, zie verderop in dit artikel. Op het moment dat je regelmatig nieuwe pagina’s publiceert en Google pikt ze niet op, dan loopt al snel je SEO-strategie vast.
You can't force pages to be indexed -- it's normal that we don't index all pages on all websites. It's not an issue with "that page", it's more site-wide. Creating a good site structure and making sure the site is of the highest quality possible is essentially the direction.
— johnmu: nothing is permanent, use 302 always 💫 (@JohnMu) June 28, 2021
Wat is indexeren?
Indexeren houdt in dat Google je pagina opslaat in hun ‘bibliotheek’. Dit is een voorwaarde voor vindbaarheid: als je pagina niet geïndexeerd is, dan kan Google ‘m ook niet tonen als een gebruiker een zoekopdracht plaatst.
Of je pagina geïndexeerd is, kun je zien in Google Search Console onder Dekking –> Geldig –> Ingediend en geïndexeerd. Hier zie je de eerste 1.000 pagina’s.

Wat is crawlen?
Voordat Google je pagina kan indexeren, moet een pagina eerst gecrawld worden. Crawlen is het proces van het vinden van nieuwe of geüpdatete pagina’s. Een pagina kan gecrawld maar niet geïndexeerd zijn, in zo’n geval heeft Google je pagina gevonden maar niet opgeslagen in de index.
Search Console: gevonden, niet geïndexeerd
Een van de meldingen die je dus in Search Console kunt zien is: gevonden, niet geïndexeerd. Dit betekent dat Google je pagina gezien heeft, maar niet heeft gecrawld: bekeken. Google geeft als reden aan dat dit mogelijk een technische oorzaak heeft en dat ze later nog eens terugkomen om de pagina te crawlen.

Search Console: gecrawld, niet geïndexeerd
Een andere status die je in Search Console kan zien is gecrawld, niet geïndexeerd. Google zegt hierover dat de pagina in de toekomst mogelijk wel of niet geïndexeerd kan worden en dat je ‘m niet opnieuw hoeft aan te bieden.

Als Google jouw belangrijke URL’s wel crawlt maar niet indexeert, dan heb je mogelijk een groter, cruciaal probleem dat te maken heeft met jouw SEO-strategie.
Waarom indexeert Google mijn pagina niet?
In een thread op Reddit geeft John Mueller aan dat het nu eenmaal niet mogelijk is om het hele web te crawlen en te indexeren aangezien het web feitelijk oneindig groot is.
Crawlers (software waarmee je website bezocht wordt) moeten dus aannames doen welke pagina het waard is om gecrawled en geïndexeerd te worden.

Het antwoord van John Mueller geeft al een flinke indicatie van het achterliggende probleem: als je pagina niet door Google geïndexeerd wordt dan moet je eens kritisch kijken naar je eigen site en alle afzonderlijke pagina’s: voegt jouw website waarde toe?
Let op! Ik heb het inmiddels niet meer over pagina’s, maar over je website. Als meerdere pagina’s niet meer geïndexeerd worden, zegt het volgens Mueller namelijk meer over je website in het geheel dan over die vijf pagina’s.

Kritisch kijken: kwaliteit en waarde toevoegen
Wil je serieus met SEO aan de slag, dan zul je wat mij betreft kritisch moeten zijn: het gaat erom of jouw pagina en website in het geheel, waarde toevoegt aan het web, waarschijnlijk nog meer dan de vraag of je pagina relevant is. Je pagina kan namelijk heel relevant zijn, maar als er voldoende pagina’s zijn die net zo relevant zijn, dan voeg jij waarschijnlijk weinig toe.
Wanneer voeg je waarschijnlijk geen waarde toe aan het web?
- als je een webshop hebt waar je geen relevante content op hebt gepubliceerd; je verkoopt enkel producten en dat is het
- als je doet wat alle andere webshops ook doen (qua producten, content, blogs etc)
- als je dezelfde content maakt als alle andere websites/webshops
- als je hetzelfde vertelt als alle andere websites/webshops
- als mensen jouw merk of bedrijfsnaam niet kennen
Voorbeeld: Appeltaart recept 1.390.001?
Hieronder zie je een voorbeeld waaruit blijkt dat er meer dan 1,39 miljoen recepten zijn waarin uitgelegd wordt hoe je een appeltaart bakt. Als jij morgen op jouw website recept 1.390.001 publiceert, dan zou je jezelf moeten afvragen of dat nog de moeite van het indexeren waard is. Bedenk je dat crawlen en indexeren niet gratis is maar Google gewoon energie en opslag kost. Het is daarom niet meer dan logisch als Google steeds strenger wordt wat wel en niet meer geïndexeerd wordt.
Zeg nou zelf: wat moet de mensheid met bijna 1,4 miljoen recepten voor appeltaart?

Je voegt wel waarde toe als…
Het zou dus niet raar zijn als Google zegt: ik indexeer geen nieuwe recepten voor appeltaart meer tenzij er iets voorbij komt dat echt de moeite waard is.
Stel nu dat jij de volgende opkomende topkok bent met een eigen TV-programma. Op het moment dat jij Appeltaart-recept 1.390.001 publiceert, is het logisch dat Google jouw recept wél indexeert. Waarom dan wel? Mensen hebben mogelijk jouw recept op TV gezien en zullen wellicht naar jouw recept op zoek gaan. Daarnaast kan het zijn dat mensen via-via gehoord hebben dat jouw recept echt het allerlekkerst is. En soms omdat het nou eenmaal het recept van die ene bekende topkok van TV is. Zo moet ik bekennen dat als ik een Indiaase curry wil maken, ik ook eerst even in Google zoek of er toevallig een recept is van een bekende kok compleet met foto’s en video’s.
Helemaal interessant wordt het als je niet alleen “gewone” appeltaart maakt als TV-kok, maar je eigen unieke twist eraan weet te geven, dan staan alle seinen voor indexatie op groen.
Hoe je dus wel geïndexeerd wordt: onderscheiden en opvallen
Op het moment dat jij niet op de een of andere manier iets extra’s doet, dan kan dit iets waar je in de toekomst echt een uitdaging aan kunt hebben. Als jij gewoon een webshop hebt zoals alle andere webshops daarbuiten, zul je iets moeten doen om je te onderscheiden. Wie een webshop wil bouwen en er weinig moeite in wil stoppen om een goede site te maken, kan beter terugvallen op SEA dan op SEO. De tijd dat SEO zo werkte dat je een belangrijke zoekterm kon vinden in keyword tools, er content over kon maken en verwachten dat je er SEO-verkeer mee aan zou trekken is echt voorbij.
Je moet dus jezelf dus in de kijker spelen en onderscheiden. Dit moet vervolgens terugkomen in je content. In dit blogartikel leg ik uit hoe je op nummer 1 kunt komen in Google en hoe ik dit voor mezelf ook aan het doen ben.
Awesomeness.
— johnmu: nothing is permanent, use 302 always 💫 (@JohnMu) November 8, 2021
Lots of awesomeness.
All kinds of awesomeness.
And add more awesomeness.
Is unieke content de oplossing?
Naast jezelf kunnen onderscheiden van alle websites die min of meer dezelfde thema’s en topics behandelen, zou je ook kunnen kijken naar het maken van unieke content. Toch is dat in dit verhaal lastig en mogelijk niet de oplossing.
Je kunt besluiten om een zeer uniek recept voor een appeltaart online te publiceren, maar de vraag is of het enkele feit dat het een uniek recept is voldoende is. Je bent immers nog steeds recept 1.390.001 en dan moet Google maar net doorhebben dat jouw recept afwijkt van alle andere recepten op het internet. Daarbij: als Google jou niet als autoriteit ziet, dan heb je ook niet het voordeel van de twijfel dat je unieke recept de moeite waard is.
Een andere optie is om niet een recept voor appeltaart te maken maar een appeltaart met noten en pruimen. Dat is al meer uniek en buiten het appeltaartenthema. Of dat voldoende is, zal moeten blijken uit de praktijk.
Tot slot zou je kunnen kiezen om geen recept voor appeltaart te maken, maar diverse appeltaartrecepten te vergelijken, calorieën te vergelijken en ingrediënten op een rijtje te zetten en te kijken welk ingrediënt het lekkerst is (bijvoorbeeld welke soort appel het lekkerst is). Met zulke content zou je eventueel wel voldoende onderscheidend kunnen zijn en via die pagina alsnog jouw producten onder de aandacht brengen.
Wat dit betekent voor jouw SEO-strategie
Stop allereerst met hetzelfde doen als iedereen: dezelfde keywords najagen door het maken van dezelfde content.
Wil je ervan verzekerd zijn dat elke nieuwe pagina wel geïndexeerd wordt, dan moet je wat mij betreft eerst nadenken wat jouw bestaansrecht is, in hoeverre je onderscheidend bent van alle andere spelers en daarna hoe je dat online gaat uitdragen.
Natuurlijk moeten SEO-elementen zoals title tags, meta descriptions, headings etc. op orde zijn, maar met zoveel concurrentie ga je daar echt de oorlog niet meer mee winnen. Wie wil winnen in Google moet de moeite van het indexeren en vermelden waard zijn en dat moet voor Google blijken uit allerlei omgevingssignalen. De toekomstige winnaars in SEO moeten dus vooral hiermee bezig zijn.
Leer meer in deze praktische SEO-training
Wil jij meer leren over SEO, de kansen die er wel en niet zijn en het maken van steengoede content voor je gebruiker?
Speciaal voor jou heb ik een online training ontwikkeld bestaande uit 5 modules. Je krijgt ongeveer 8 uur aan videomateriaal, een digitaal lesboek en werkboek.
Doe je in een gezamenlijke ronde mee? Dan krijg je toegang tot 5 livesessies waarbij we vooruit kijken, terugblikken en jij vragen kan stellen!