SERP: Search Engine Result Page
Als je aan de slag gaat met SEO, hoor je (hopelijk) al vrij snel het woord SERP. SERP staat voor Search Engine Result Page; de zoekresultatenpagina. Aangezien de meeste mensen Google gebruiken, zal ik in dit artikel meer vertellen over de (on)mogelijkheden die de SERP van Google biedt.
Elke zoekopdracht een andere SERP
Het is goed om te weten dat elke zoekopdracht een andere SERP heeft. Afhankelijk van wat je zoekt krijg je advertenties te zien in de vorm van tekst ads of Google Shopping. Daaronder zie je vaak de organische resultaten die binnen het vakgebied SEO vallen: afbeeldingen, Google My Business resultaten met een kaart en de gewone SEO-resultaten. In sommige gevallen zie je nog een boekingsmodule (betaald) zoals bij vluchten of hotels. Als zoekopdrachten wat specifieker worden zie je vaak minder of geen ads meer en is er meer ruimte voor SEO.
Hieronder zie je verschillende SERP’s. De eerste is een screenshot van een transactionele zoekterm (nike air max dames roze). Uit deze zoekterm blijkt dat ik op zoek ben naar roze Nike Air Max en dus toont Google mij in de zoekresultaten een flink aantal Shopping advertenties, afbeeldingen en daaronder wat SEO-resultaten. Je zit op dit screenshot iets meer dan je normaal ziet, ik heb wat uitgezoomd zodat je het eerste SEO-resultaat kon zien:
Op de zoekterm ‘wat te doen op Curacao’ zie je dat Google een hele ander SERP voor me samenstelt. Bovenaan zie je wat advertenties, dat zijn er nu heel weinig maar in normale tijden zou je waarschijnlijk 4 advertenties zien. Daaronder zie je een SEO-resultaat en daaronder een aantal afbeeldingen van highlights. Als je daar op klikt, stuurt Google je door naar een andere pagina met allerlei tips over Curacao.
Tot slot een SERP van een informatieve zoekterm. Ik heb hier de zoekvraag ingevoerd: ‘wat is een SERP’. Je ziet bovenaan een featured snippet waarbij Google wat informatie toont van een website. Daaronder zie je enkel SEO-resultaten van websites die je het antwoord geven.
De SERP op een mobiel
Op een mobiel ziet de SERP er (nu nog) vaak hetzelfde uit, zie hieronder. Ook hier zie je eerst flink wat advertenties, daarna verschijnt een kaart en daaronder staat het eerste SEO-resultaat.
Je moet zo’n 4-6x scrollen op een mobiel voordat je het eerste SEO-resultaat kunt zien.
Verschillende soorten snippets
Je hebt al verschillende soorten resultaten gezien. Hieronder zie je nog een aantal verschillende resultaten die je in de SERP kunt zien. Google test vaak met nieuwe functionaliteiten of verwijdert oude features. De resultaten die je hieronder ziet, zijn dan ook de soorten snippets die Google momenteel laat zien. Het kan zijn dat als je later zelf op zoek gaat, je niet alle snippets meer kan vinden.
Als eerste zie je een veelvoorkomende snippet: een gewoon SEO-resultaat. Omdat het hier om een product gaat, zie je naast prijs en beoordeling ook nog een voorraad-status. Als je ook dit soort resultaten wilt hebben bij jouw website, dan is het nodig om structured data te implementeren. Je geeft dan aan dat er een product op een pagina staat, wat de prijs is, wat de status van de voorraad is en hoe het product beoordeeld wordt. Voor dit laatste is het wel nodig dat je product reviews hebt. Een dergelijk resultaat kan ervoor zorgen dat je meer opvalt dan je concurrenten en dat mensen liever op jouw resultaat klikken.
Let op! De sterren krijg je op dit moment enkel en alleen als je product beoordelingen hebt. Sinds een aantal maanden toont Google geen sterren meer bij een bedrijfsbeoordeling.
Het volgende resultaat is een kaart van Google Maps met lokale resultaten. Mijn zoekopdracht was ‘schoenenwinkel’. Google weet waar ik me bevind en dus toont Google mij relevante lokale resultaten van schoenenwinkels. Als je hier tussen wilt staan, is het noodzakelijk dat je een Google My Business profiel aanmaakt en je vestiging(en) invoert.
Het volgende resultaat zie je vaak rechts in Google, dit is een bedrijfsresultaat. Ook voor dit resultaat heb je een Google My Business account nodig. Hier kun je informatie invoeren over je vestiging zoals openingstijden, adres, telefoonnummer en foto’s. Mensen kunnen beoordelingen achterlaten of je informatie bewerken.
Verwar dit resultaat hierboven niet met het volgende resultaat hieronder. Dit is namelijk een Knowledge Graph waarbij Google informatie van diverse bronnen combineert. Als bedrijf heb je maar weinig invloed op dit resultaat. Vaak komt de informatie van Wikipedia. Staat hier verouderde informatie in, dan is het lastig om dit te laten updaten. Je kunt zelf niet iets doen om dit resultaat te bemachtigen. Google bepaalt of je het krijgt en wat er allemaal komt te staan.
Hieronder zie je een snippet met daarin een FAQ. Je kunt op de vragen klikken en krijgt dan meteen het antwoord, ideaal voor de gebruiker van Google zelf. Mogelijk is het minder ideaal voor jou. Dit heeft ermee te maken dat mensen in sommige gevallen al een antwoord vinden en dus niet meer hoeven door te klikken. Het voordeel is weer dat je jouw concurrent een beetje naar beneden drukt. Wil je dit resultaten bemachtigen, dan is dat momenteel nog vrij eenvoudig. Implementeert structured data en geef aan wat een antwoord en wat een vraag is. Op dit moment is het nog zo dat Google vaak binnen 24 uur dit resultaat oppakt. Dit kan echter zomaar veranderen: als “iedereen” dit doet, kun je wachten op het moment dat Google hier weer mee stopt.
Tot slot zie je hieronder een boekingsmodule van Google Flights. Binnen de zoekmachine kun je diverse opties selecteren, de boeking maak je uiteindelijk op de site van de airline zelf. Een dergelijk resultaat zie je vaak ook als je zoekt naar hotels.
De SERP als startpunt voor je SEO-strategie
Veel mensen doen eerst een zoekwoordenonderzoek als ze aan de slag willen met SEO en gaan daarna druk aan de slag om te zorgen dat hun website getoond wordt op belangrijke zoekopdrachten. Ik denk dat dit niet de juiste manier is. Sowieso vind ik een zoekwoordenonderzoek vaak behoorlijk zonde van je tijd, maar als je niet kijkt hoe de SERP eruit ziet, heb je kans dat je SEO-inspanningen op niets uitlopen. Veel mensen (bijna iedereen) wil namelijk op één staan op een belangrijk keyword. Enorm logisch, maar zo goed als onmogelijk. Als je eens zelf een zoekopdracht doet op het keyword waar je graag op één wilt staan, kun je eens zien hoe de SERP eruit ziet. Als je hier te maken hebt met flink veel advertenties, Google Shopping, afbeeldingen, lokale resultaten én sterke partijen op de hoge SEO-posities kun je al bedenken dat je plannen waarschijnlijk onuitvoerbaar zijn. Daar komt nog eens bij dat de zoekresultatenpagina constant aan verandering onderhevig is; wat vandaag een gunstige SERP is, hoeft dat morgen niet meer te zijn.
Bepaal aan de hand van de SERP wat een haalbare SEO-strategie is
Wat mij betreft bepaalt de SERP welke SEO-strategie voor jou interessant is. Ben jij een grote speler in de markt, dan kun je rustig focussen op beconcurreerde SERP’s. Ben jij geen topspeler in de markt en wil je toch meer uit SEO halen, dan zul je iets anders moeten doen dan de rest. Ik begin dan ook altijd met het bekijken van de SERPs op bepaalde type zoekopdrachten. De SERP op transactionele zoekopdrachten is vaak overvol en zal daarmee enorm veel inspanningen vragen. Er zijn echter ook voldoende zoekopdrachten met een veel rustigere SERP. Hierop zie je maar één of twee advertenties en daaronder direct de organische resultaten. Wat mij betreft zijn dit de meest interessante zoektermen binnen SEO, misschien wel juist omdat dit vlak zo vaak vergeten wordt.
Wil jij dus meer uit Google en SEO halen, ga dan eerst een kijken welke zoekopdrachten een aantrekkelijke SERP hebben. Ga vervolgens aan de slag om op die zoekopdrachten goed vindbaar te worden. Dat levert vaak sneller meer resultaten op dan mikken op beconcurreerde keywords.
Wil jij meer uit SEO halen? Met deze praktische handleiding SEO voor beginners kun jij direct aan de slag!