Liever luisteren?
Let op! Het artikel is recent nog bijgewerkt en bevat daarmee wat informatie die niet in de podcast te horen is.
Datum publicatie: 5 december 2022 – Datum update: 18 juli 2023
Wat is E-E-A-T?
E-A-T was de term die Google vanaf 2016 tot eind 2022 gebruikte in de Page Quality Evaluators Guidelines om aan te geven dat het bij pagina kwaliteit kijkt naar Expertise, Autoriteit en Betrouwbaarheid (Trustworthiness).
In december 2022 heeft Google E-A-T omgedoopt tot E-E-A-T. De tweede E staat voor Experience: blijkt uit de content dat de auteur ervaring uit eerste hand heeft. E-E-A-T gaat in grote mate om paginakwaliteit en is dan ook onderdeel van de Search Quality Raters Guidelines.
Waar gaat het om bij E-E-A-T?
Bij E-E-A-T gaat het grof gezegd om twee zaken: de kwaliteit van je content en je online reputatie.
Wat betreft kwaliteit van je content heeft Google 5 niveaus om kwaliteit te beoordelen: hoogste kwaliteit, hoge kwaliteit, medium kwaliteit, lage kwaliteit en laagste kwaliteit. Wat die begrippen inhouden en hoe Google kijkt naar inhoud van je pagina om de kwaliteit te beoordelen, leg ik uit in het artikel Paginakwaliteit en Quality Raters Guidelines uitgelegd.
Verderop in dit artikel vind je praktische tips om rekening mee te houden op het gebied van zowel kwaliteit als reputatie. Want reputatie is een enorm belangrijk onderdeel.
Waarom is E-E-A-T belangrijk?
E-E-A-T is denk ik een van de belangrijkste factoren binnen SEO en wordt steeds belangrijker. Wat mij betreft zal de combinatie van helpful content en de mate van E-E-A-T gaan bepalen hoe groot jouw kansen zijn om in de toekomst goed zichtbaar te worden in SEO.

Waarom? Omdat er nou eenmaal veel te veel spelers zijn die content maken in de hoop een graantje van het SEO-verkeer mee te kunnen pikken. Op het moment dat iedereen mee wil spelen om de knikkers, gaat het niveau omhoog. Dat zie je ook in SEO. Daar komt nog eens bij dat SEO nog steeds een vakgebied is waarin enorm veel gemanipuleerd wordt in de hoop hoger te ranken. Dat leidt ertoe dat Google ook kritischer moet zijn: verdient deze partij het wel om hoog te ranken of niet?
In sommige branches zal de invloed van E-E-A-T groter zijn dan in andere branches. Als jij in een niche zit waarin Google weinig alternatieven heeft, dan is er grote kans dat je met goede content die aansluit bij de zoekopdracht goed kunt ranken. Als jij echter in een drukke markt zit, dan zal E-E-A-T steeds belangrijker zijn. Als je dan ook nog in impactvolle markten bevindt (e-commerce, gezondheidszorg, financiën) dan is het een cruciaal onderdeel.
Voor welke zoekopdrachten kijkt Google naar E-E-A-T?
Oorspronkelijk had E-A-T echt betrekking op zoekopdrachten binnen “YMYL”: Your Money, Your Life. Dit zijn zoekopdrachten die bij uitstek betrekking hadden op gezondheid en financiën, maar wie de Page Quality Evaluators Guidelines erop nasloeg, zag dat het ook betrekking had op bijvoorbeeld e-commerce gerelateerde zoekopdrachten.
Vlak voordat Google van E-A-T ging naar E-E-A-T gaven ze aan dat E-A-T betrekking heeft op elke zoekopdracht die wordt uitgevoerd. Het is daarmee dus eigenlijk een fundamenteel onderdeel van hoe ze naar kwaliteit en SEO kijken.

E-E-A-T: de toekomst van SEO?
E-E-A-T is niet zomaar een klein onderdeel binnen SEO. De VP of Google Search zegt dat E-E-A-T een cruciaal onderdeel is van de metrics waar Google naar kijkt.
"E-A-T is a core part of our metrics, to ensure the content that people consume is not going to be harmful and it is going to be useful to the user"
Hyung-Jin Kim, the VP of Google Search
Dat E-E-A-T zo belangrijk is, is niet verbazingwekkend. In het artikel ‘Hoe doe ik mijn eigen SEO‘ gaf ik al aan dat je wat mij betreft moet doen alsof E-E-A-T ook voor jou geldt, op die manier zou je het juiste doen. Dit was voordat Google aangaf dat E-E-A-T voor elke zoekopdracht geldt.
SEO= Helpful content + E-E-A-T
E-E-A-T raakt de kern van wat Google wil met de zoekmachine: kwalitatieve resultaten laten zien van betrouwbare spelers. Google dacht ooit dat links (verwijzingen) een teken van kwaliteit en betrouwbaarheid waren maar kwam bedrogen uit.
Met E-E-A-T kijkt Google opnieuw naar deze criteria maar op een andere manier: het lijkt haast alsof Google een alternatief aan het ontwikkelen is voor links: je online reputatie. Hebben andere websites het over jou? Hebben andere experts het over jou? Gaat het online over jou als of het over een een specifiek onderwerp gaat? Zo maar wat kwalitatieve factoren waar Google belang aan hecht.
Het andere onderdeel van E-E-A-T gaat over de kwaliteit van je content. Is je content compleet? Is er voldoende tijd en aandacht aan besteed? Is het regelmatig geüpdatet? Wie is de auteur? Je ziet dus de focus verschuiven keywords naar kwaliteit en van links naar reputatie/betrouwbaarheid.
Ik ben er zelf van overtuigd dat de geheime formule van SEO is: SEO = Helpful Content + E-E-A-T. Hierboven zag je deze formule al Niet langer gaat SEO om keywords en kleine optimalisaties. Dat gaat allemaal pas meespelen als je fundament van helpful content en E-E-A-T staat.
Wat je moet weten over E-E-A-T
Verderop ga ik in op praktische tips over E-E-A-T. Wat je wel van te voren moet weten is het volgende:
- E-E-A-T geldt voor elke zoekopdracht en niet meer alleen voor zoekopdrachten binnen “YMYL”
- Er is geen score om je E-E-A-T te bepalen: het is een kwalitatieve metric. Je kunt dus niet je E-E-A-T verhogen, je kunt wel dingen doen die bijdragen aan je E-E-A-T
- Wie de guidelines bekijkt zal merken dat reputatie enorm subjectief en vaag is. Google komt niet verder dan: heeft deze site een goede reputatie. Natuurlijk geven ze voorbeelden hoe reputatie opgebouwd moet zijn, maar er is geen vaste formule of berekening. Je moet dus zelf bedenken wat wel en niet bijdraagt aan het verbeteren van je reputatie.
- De A van autoriteit staat los van domein Autoriteit, Google bedoelt er iets anders mee. Domein Autoriteit is een door de markt bedacht cijfer op basis van linkwaarde.
Wil je (bijna) alles weten over E-E-A-T lees dan het blogartikel Page Quality en E-A-T uitgelegd. Je kunt natuurlijk ook de guidelines zelf lezen…
Wie zijn E-E-A-T's?
Het is natuurlijk niet zo dat je ergens kunt checken of iemand een E-E-A-T is of niet, maar als ik je de volgende voorbeelden geef, dan snap je het misschien wat beter.
Gordon Ramsay, Siergo Herman, Herman den Blijker, Miljuschka Witzenhauzen zijn waarschijnlijk allemaal E-E-A’s op het gebied van koken en eten. Olcay Gulsen zou wel eens een E-E-A-T kunnen zijn op het gebied van fashion en mode, net als Nikkie Plessen. En grote kans dat Eveline Stallaart en Goedele Liekens E-E-A-T’s zijn op het gebied van seksualiteit.
Ik snap dat dit allemaal grote namen zijn en je nu misschien denkt: maar ik kom niet op TV dus ik kan geen E-E-A-T worden. Dat ben ik niet met je eens. Je hoeft geen BN’er te zijn om een E-E-A-T te zijn. Elk vakgebied heeft een aantal E-E-A-T’s en jij kunt expertise claimen binnen jouw vakgebied. Hoe doe je dat?
Hoe word je een E-E-A-T?
Het belangrijkste is dat je online een bepaald spoor hebt opgebouwd, een soort staat van dienst waaruit Google kan opmaken dat jij een expert bent binnen jouw thema. Wat je zou kunnen doen is bijvoorbeeld publiceren op websites van vakmagazines. Je kunt een artikel schrijven met iemand die online ook al bekend staat als autoriteit. Zo zou je kunnen zeggen dat Chantal Schinkels een autoriteit is op het gebied van e-commerce en misleiding. Op het moment dat je met haar een samenwerking aangaat, dan is er grote kans dat dit een belangrijk signaal is naar Google. Immers: autoriteiten werken alleen met andere autoriteiten.
Je kunt ook een podcast-serie maken (zoals ik doe) en een boek schrijven (zoals ik ook gedaan heb). Dit kan een katalysator zijn om een E-E-A-T te worden. Mensen gaan mogelijk praten over je podcast of boek. Zo kan het zijn dat je wordt opgenomen in lijstjes met tips, dat iemand een review over je schrijft of er een artikel aanwijdt.
Eigenlijk maakt het dus niet uit wat je precies doet, als je maar zorgt dat jij op de bühne springt met een goed verhaal waarin mensen geïnteresseerd zijn. Dit is vaak het eerste begin.
12 praktische tips op het gebied van E-E-A-T
Naast het opbouwen van een expert-status en reputatie, zijn er nog wat dingen die je ook kunt doen om aan Google aan te geven dat je een betrouwbare speler bent. Hieronder vind je 11 tips die je op weg helpen.
Deze tips kun je in grote mate terugvinden in de Page Quality Guidelines. Dit boekwerk van Google telt maar liefst 167 pagina’s. Ik heb ze voor je uitgeplozen en een aantal praktische tips op een rijtje gezet. Daarbij geef ik per tip aan of dit onderdeel cruciaal is of vooral een hygiënefactor.
Tip 1: diepgang van de content
Bijdrage aan E-E-A-T: cruciaal
Google vindt een aantal dingen erg belangrijk als het gaat om de content op de pagina:
- Voldoet de tekst aan minimaal een van de volgende 4 criteria: er is tijd aan besteed, moeite in gestopt, er is sprake van expertise of er is een duidelijk talent/vaardigheid. Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat er een derde E ontbreekt in E-E-A-T, namelijk de E van Effort.
- Is de content feitelijk juist?
- Sluit de content aan bij de geldende consensus van experts?
- Is de content voldoende inhoudelijk?
- Is de content origineel en voegt het waarde toe t.o.v. de beschikbare content op het web?
Tip 2: werk met experts
Bijdrage aan E-E-A-T: cruciaal
Heel belangrijk binnen E-E-A-T: de content moet gemaakt zijn door mensen met een bepaalde autoriteit en expertise die ook nog eens ervaring uit eerste hand hebben.
Heel concreet betekent het dat medische informatie door medische professionals moet zijn geschreven die daadwerkelijk met het onderwerp te maken hebben in het dagelijkse leven. Financiële informatie moet door een financieel adviseur gemaakt zijn met veel kennis en ervaring. Het is daarbij belangrijk dat Google van de auteurs kan weten dat het experts zijn. Het is dus belangrijk dat ze online ook op andere platformen hebben geschreven en op een of andere manier bekend staat als expert.
Laat je content dus niet maken door een content marketeer of copywriter die geen verstand van zaken heeft. Wat die namelijk zal gaan doen is op internet Googlen naar de informatie en die verhaspelen. Zorg dat de inhoud altijd afkomstig is van een expert. Je kunt dit slim doen door bijv. interviews af te nemen en de informatie daaruit te gebruiken.
Wat veel bedrijven ook doen is zorgen dat de content gecheckt is door een expert. Zelf vind ik dat een wat minder goede oplossing omdat de expert vaak zal zeggen: goed of niet goed. Je hebt liever dat de expert ook echt aangeeft welke onderwerpen of vragen je zou moeten behandelen in een stuk content.
Tip 3: benoem de auteur
Bijdrage aan E-E-A-T: groot
Als je dan werkt met mensen met de nodige expertise, dan is het heel belangrijk om bij elk item te vermelden wie de auteur is met een korte toelichting (biografie): hoe komt iemand aan de kennis, welke ervaring heeft iemand, welke opleiding heeft iemand etc.
Je ziet op mijn website bijvoorbeeld onder elk artikel mijn naam met een stukje over mijzelf. Zorg ervoor dat jij dit ook voor al je auteurs op orde hebt.
Wat je in de medische industrie veel ziet is de vermelding “Dit artikel is goedgekeurd door Dr. A.B. Weetheelveel”. Dit is voor Google handig want die heeft een idee van de reputatie van deze dokter, maar ook voor de consument die het artikel leest. Het nadeel heb ik hierboven benoemd: ik vind het persoonlijk beter om proactief informatie op te halen dan enkel laten checken.
Let op! Het benoemen van auteurs draagt natuurlijk alleen bij als je met auteurs gaat werken die daadwerkelijk E-E-A-T uitstralen/uitdragen. Puur en alleen de auteur vermelden terwijl die geen autoriteit is/heeft, heeft weinig zin.
Tip 4: maak auteurspagina's
Bijdrage aan E-E-A-T: groot
De korte bio onder een tekst is één, het is ook belangrijk dat elke auteur een eigen auteurspagina krijgt. Hierop kun je meer informatie kwijt over de auteur en zijn/haar achtergrond, kennis en ervaring. Zie het als een CV maar dan eentje die niet zo statisch en gedetailleerd is. Link vanuit de korte bio onder een artikel naar deze auteurspagina.
Vermeld op de auteurspagina welke andere artikelen door de auteur geschreven zijn en wat de betreffende persoon nog meer doet. Verwijs eventueel ook naar werk op andere sites of werk voor andere organisaties. Dit geeft zowel Google als de consument een goed beeld van de auteur.
Stimuleer je auteurs dus ook om op andere plekken en website te schrijven om zo een reputatie op te bouwen.
Tip 5: auteur én organisatie
Bijdrage aan E-E-A-T: groot
E-E-A-T gaat zowel om de auteur als de organisatie die de content publiceert. Een auteur die een echte expert is en publiceert op een wat onbekende site, zou die wesite daarmee een (kleine) E-E-A-T boost kunnen geven.
Andersom zie je ook dat bepaalde organisaties zóveel autoriteit hebben dat het niet vermelden van een auteur geen afbreuk doet aan hun betrouwbaarheid. Je leest hier meer over in het artikel E-E-A-T: website of auteur?
De beste combinatie is als je erin slaagt als organisatie of website een E-E-A-T te worden en werkt met auteurs/bronnen die ook een E-E-A-T zijn.
Tip 6: wat zeggen anderen online over jou?
Bijdrage aan E-E-A-T: cruciaal
Google jezelf, je auteurs en je bedrijf eens. Wie zegt er wat over jou en wat zeggen ze dan precies? Hoe zouden de menselijke beoordelaars deze reputatie beoordelen?
Wat Google zegt in de Quality Raters Guideliens:
“Use reputation research to find out what real users, as well as experts, think about a website. Look for reviews, references, recommendations by experts, news articles, and other credible information created/written by individuals about the website.”
“For example, you might find that a newspaper (with an associated website) has won journalistic awards. Prestigious awards or a history of high quality original reporting are strong evidence of positive reputation. For individual authors and content creators, biographical information articles can be a good source of reputation.”
Geen online reputatie?
Als je ziet dat maar weinig websites iets over jou zeggen, is het wat mij betreft tijd om een actieplan op te stellen: hoe ga je mensen bereiken en met welke boodschap? Hoe ga je zorgen dat ze jou als expert gaan zien? Hoe ga je zorgen dat je ze een reden geeft om over je te praten? Dit is trouwens veel groter dan SEO, het gaat richting organische marketing waarbij je meerdere kanalen inzetten om je expertise op te bouwen.
Het doel is namelijk om een goede reputatie op te bouwen. Dit kan door artikelen te schrijven, een podcast te maken, ergens te spreken, een boek te schrijven etc. Zoals al eerder gezegd in dit artikel: je moet zichtbaar zijn op jouw onderwerp.
Tip 7: andere E-E-A-T's over jou laten praten
Bijdrage aan E-E-A-T: groot
Tip 7 ligt heel dicht tegen tip 6 maar ik wil ‘m toch apart benoemen, juist omdat het zo belangrijk is. De makkelijkste manier voor Google om te bepalen dat iemand een E-E-A-T is, is door te kijken of andere E-E-A-T’s “engaged” zijn met jou. Autoriteiten werken namelijk altijd met andere autoriteiten.
Als jij dus weet wie in jouw markt de E-E-A-T’s zijn, dan is jouw volgende doel om met hen in contact te komen. Dat is niet eenvoudig: autoriteiten hebben niet voor alles tijd en aandacht, je zult met het iets indrukwekkends moeten komen. Wat dit is, is iets waarbij ik je goed zou kunnen helpen. Ben je eenmaal met ze in contact, dan is het interessant om te kijken hoe je samen iets kunt doen, opzetten of ontwikkelen.
Tip 8: content up to date houden
Bijdrage aan E-E-A-T: groot
Google vindt het enorm belangrijk dat de content up to date is en regelmatig bijgehouden wordt.
Ga dus regelmatig door je content heen en kijk wat een opfrisbeurt nodig heeft. Je hoeft niet per se erbij te vermelden dat de content geüpdatet is maar toch zou ik het je wel aanraden. Vermeld dus naast een publicatiedatum ook een “modified” datum, ik doe dat ook zoals je bovenaan dit artikel kunt zien.
Let op! Houd Google niet voor de gek. Pas niet de datum aan als je niks hebt geüpdatet, ze zijn niet gek.
Tip 9: zorg voor ondersteunende content
Bijdrage aan E-E-A-T: redelijk
Zorg ervoor dat je voldoende ondersteunende content hebt per pagina. Google benoemt ook dit daadwerkelijk met naam en toenaam in de de Quality Raters Guidelines. Je kunt hierbij denken aan zaken zoals reviews, verwijzingen naar andere interessante content items etc.
Zorg er ook voor dat dingen goed werken: in de guidelines spoort Google de menselijke beoordelaars bijvoorbeeld om te testen of het winkelmandje het doet! Doet dat het niet, dan is dat geen goed signaal.
Tip 10: zorg voor goede titels
Bijdrage aan E-E-A-T: redelijk
Google vindt goede titels voor je content en webpagina’s vindt Google heel belangrijk. Waar je aan kunt denken is:
- zijn ze helder en concreet?
- zijn ze voldoende beschrijvend?
- weet iemand waar het over gaat op basis van de titel?
- zijn ze niet misleidend?
- zijn het geen vragen die niet te beantwoorden zijn (“Bestaat God?”).
Tip 11: 'over ons', 'contact' en 'klantenservice'
Bijdrage aan E-E-A-T: hygiënefactor
Het klinkt misschien wat basaal maar Google benoemt expliciet het belang van pagina’s zoals ‘over ons’, ‘contact’ en ‘klantenservice’.
Zorg dus dat je dit soort pagina’s hebt met voldoende informatie daarop. Het gaat om je contactgegevens, wie je bent, wat je doet etc. Google geeft trouwens expliciet aan dat lokale gewoontes en gebruiken mogen beïnvloeden wat je op zulke pagina’s ziet staan.
“The types and amount of contact information needed depend on the type of website. Contact information and customer service information are extremely important for websites that handle money, such as stores, banks, credit card companies, etc. Users need a way to ask questions or get help when a problem occurs.”
“For shopping websites, we’ll ask you to do some special checks. Look for contact information including the store’s policies on payment, exchanges, and returns. Sometimes this information is listed under customer service.”
Tot slot meldt Google dat sommige websites goede redenen hebben om hun identiteit geheim te houden of niet alles te vermelden. Zo hoeft er op een persoonlijk blog natuurlijk geen telefoonnummer of adres te staan.
Tip 12: vergelijk jezelf met de voorbeelden van Google
Laatste tip en deze komt niet uit de guidelines maar gaat er wel over.
Wat je eigenlijk eens zou moeten doen is je eigen site een naast de voorbeelden leggen die Google in de Quality Raters Guidelines geeft. Met name de aanwijzingen van Google rondom High Quality en Medium Quality zijn interessant. Wat maakt een site hoge kwaliteit en wat zorgt voor gemiddelde kwaliteit. En kijk dat eens naar je eigen site: wat zou je met die kennis van je eigen site kunnen zeggen?
Leer meer in deze praktische SEO-training
Wil jij meer leren over SEO, E-E-A-T, de kansen die er wel en niet zijn en het maken van steengoede content voor je gebruiker?
Speciaal voor jou heb ik een online training ontwikkeld bestaande uit 5 modules. Je krijgt ongeveer 8 uur aan videomateriaal, een digitaal lesboek en werkboek.
Na het volgen van deze training weet ik één ding zeker meer: je stopt met het maken van content van SEO en begint met het maken van content die het goed kan gaan doen in SEO!