Regelmatig krijg ik de vraag welk CMS je het beste kunt gebruiken om goed vindbaar te worden in Google en of waar je op moet letten bij de keuze van een CMS. Omdat hier veel misverstanden over zijn, zet ik in dit artikel de meest gestelde vragen op een rij mét antwoord.
Kan ik met het ene CMS wel ranken in Google en met het andere niet?
Nee, het maakt bijna niet uit met welk CMS je werkt. Je vindbaarheid in Google hangt vaker af van je eigen inspanningen en hoe je website “eruit ziet” dan het CMS waar je mee werkt. Vergelijk het CMS met een auto: het maakt ook niet uit met welke auto je boodschappen doet. Met “eruit zien” heb ik het trouwens niet over kleuren of vormgeving. Voor vindbaarheid in Google is tekstuele content enorm belangrijk. Waar je op gevonden wilt worden, moet je over schrijven. Dat staat als een paal boven water. Het is dus belangrijker dat je in jouw CMS pagina’s kunt maken en content kunt toevoegen. Zelf pagina’s kunnen toevoegen aan je site is een van de belangrijkste dingen die jouw CMS moet kunnen.
Mijn CMS is zoekmachinevriendelijk, maar toch rank ik slecht in Google?
Dat kan wel kloppen, dat een CMS zoekmachinevriendelijk is wil niet zeggen dat je het automatisch goed doet in Google. Vergelijk het weer met die auto: dat je in een snelle Ferrari rijdt, wil niet zeggen dat je een goede chauffeur bent. CMS-en noemen zichzelf zoekmachinevriendelijk als ze mooie URL’s kunnen maken bijvoorbeeld: chantalsmink.nl/dit-is-een-zoekmachinevriendelijke-url. Vaak betekent zoekmachienvriendelijk ook dat je title tags en meta descriptions kunt toevoegen aan je pagina’s of je kopteksten een heading kan geven (h1, h2 of h3). Het is daarna aan jou om er zelf wat moois van te maken.
Hoe word ik dan wel goed zichtbaar met mijn website?
Zoals gezegd is het allereerst criterium dat je schrijft over de onderwerpen waar je graag op gevonden wilt worden. Je moet hier hele goede pagina’s voor maken die inhoudelijk voldoende diepgang hebben voor de bezoeker van je site. Een simpele pagina met wat gewone tekst, komt al snel niet meer door de relevantie-test van Google. Google wil namelijk bij elke zoekopdracht de meest relevante pagina tonen aan zijn of haar gebruiker. Als je goede tekst hebt, moet je de tekst hier en daar nog wat tweaken: optimaliseren voor zoekmachines. Dit is echter maar een klein deel van het werk. Een pagina die inhoudelijk slecht is, kun je tweaken tot je een ons weegt, maar dat gaat je helaas niet helpen. Als je goede content hebt, is er nog genoeg ander werkt te doen. Wil je zelf aan de slag met het verbeteren van je vindbaarheid in Google, dan helpt deze e-handleiding je verder.
Welk CMS zou jij aanraden?
Er zijn verschillende CMS’en die vaak gebruikt worden zoals Joomla, Wix, WordPress of Drupal. Grote webshops draaien nog wel eens op Magento. Ik ben zelf helemaal fan van WordPress. Het is gebruiksvriendelijk, gratis en er zelf ontzettend veel plugins die extra functionaliteiten bieden. Zo heeft bijna iedereen wel de SEO-plugin van Yoast waarmee je title tags, meta descriptions en nog veel meer kunt toevoegen aan je website.
Naast plugins, werkt WordPress met thema’s. Een thema bepaalt hoe je website eruit ziet. Zelf werk ik met het thema Flatsome. Dat koop je eenmalig voor een paar tientjes en daarna kun je mooie pagina’s maken en samenstellen. Werk jij niet met WordPress, geen nood. Andere CMS-en kunnen ook prima werken. Het is wel goed om te bekijken wat je CMS minimaal moet kunnen, zie de volgende vraag.
Wat moet een CMS minimaal kunnen om goed vindbaar te zijn?
In een goed CMS heb je voldoende vrijheid om zelf aan de slag te gaan met content en multimedia. Ook zorgt ervoor dat een aantal basisdingen die nodig zijn voor SEO goed werken. Hieronder een complete checklist met wat een goed CMS zou moeten kunnen:
- Nieuwe contentpagina’s aanmaken
- Zoekmachinevriendelijke URL’s maken, zie mijn URL’s bijvoorbeeld hierboven: /dit-is-een-zoekmachinevriendelijke-url)
- Geen hoofdletters in de URL of accentekens, maar deze vervangen voor “schone” letters
- Je kunt de URL handmatig overschrijven
- Je kunt per pagina een title tag en meta description invoeren, het tonen van het aantal karakters is een pré
- Een structuur aanbrengen in je site (dit blogartikel hangt in de structuur onder /kleine-ondernemers/)
- Naast tekstuele content kun je afbeeldingen of video’s toevoegen
- Aan afbeeldingen kun je een alt-tekst meegeven
- Video’s kun je embedden vanuit YouTube of Vimeo
- Je kunt headings (h1, h2, h3) aan je (tussen)koppen meegeven
- De output van je CMS is het liefste in HTML zodat Google het goed kan begrijpen
- Vermijd dat stukken content of applicaties in JavaScript worden gebouwd of schakel een SEO-specialist in. Google kan niet altijd even goed omgaan met JavaScript, ook al zeggen ze van wel.
- Je kunt interne links maken van de ene pagina naar de andere pagina, bijvoorbeeld in je tekst
- Je kunt zelf je menu indelen en bepalen welke pagina’s je in het menu zet en hoe je die noemt
- Je kunt naast een hoofdmenu ook een topmenu maken
- Je kunt een footer toevoegen aan je site met wat belangrijke links (contact, betalingen, faq etc)
- Je kunt een XML-sitemap maken en zelf selecteren welke URL’s daar wel of niet in staan (schakel eventueel de hulp van een SEO-expert in om je hierbij te helpen)
- Je kunt een robots.txt aanmaken en beheren (vraag een SEO-expert om je hierbij te helpen)
- Een canonical tag kunnen toevoegen aan je CMS (geavanceerde functie)
Met welke programma’s van Google moet een CMS samenwerken?
Het is belangrijk dat je het CMS kunt koppelen aan Google Search Console en Google Analytics, je webbouwer kan je hierbij helpen. Bouw je jouw site zelf, download dan een goede plugin waarmee je dit kunt. Google Search Console geeft je enorm veel informatie over hoe je website gevonden wordt in Google, hoe vaak je getoond wordt en hoe vaak er wordt doorgeklikt. Ook als er iets met je site aan de hand is krijg je daarvan een melding in Google Search Console.