Liever luisteren?
Zero Search Volume Keywords: wat is het?
Je zou denken dat je in keyword tools alles vindt waar mensen naar zoeken in Google. Toch is niets minder waar. In een eerder artikel schreef ik al over de beperkingen van keyword tools en dat je dieper moet graven als je interessante zoektermen wil vinden die passen bij jouw potentiële/ideale/beoogde klant.
Als je dit gaat doen heb je kans dat je zoekopdrachten of onderwerpen vindt waar volgens keyword tools geen zoekvolume op blijkt te zitten. Dit soort keywords noemen we ‘Zero Search Volume Keywords’. Er wordt dus wel degelijk naar gezocht, maar keyword tools geven geen data over zoekvolumes.
Bestaan ze echt? Ja zeker!
Dat Zero Search Volume Keywords echt bestaan, is nog aan te tonen ook. In onderstaande casus vertel ik hoe ik het heb aangepakt.
De cijfers: ik haalde in Search Console 1.000 keywords op voor een specifieke pagina. Google geeft er helaas niet meer dan 1.000 terug per pagina, maar ga er maar vanuit dat er stiekem nog veel meer termen zijn. Helaas krijg je die niet boven water, de limiet ligt bij 1.000
Die 1.000 zoektermen heb ik geupload naar de Google Keyword Planner om zoekvolumes te achterhalen. Van 227 kreeg ik geen informatie. Dat wil zeggen dat Google niet zegt ‘0’ maar gewoon geen data geeft. Het kan zijn dat het om synoniemen of misspellingen gaat of Google wil er geen informatie over geven (het is adult gerelateerd, het is ongepast, het is een taboe etc.).
Ik kreeg dus 773 termen terug waarvan er op 86 echt geen zoekvolume zit volgens de Google Keyword Planner: deze 86 termen hadden het volume ‘0’.
Als je echter gaat kijken hoevaak de pagina volgens Search Console is weergegeven op die termen dan kwam ik aan 140.000 impressies per jaar. Dat terwijl er volgens de Keyword Planner geen zoekvolume op zit!
Het bewijs: er bestaat zoiets als Zero Search Volume Keywords.

Wordt jouw site gevonden op Zero Search Volume Keywords?
Wil jij weten of jouw pagina’s vertoond worden op zoekopdrachten zonder zoekvolume, ga dan eens op onderzoek uit in Google Search Console.
- ga naar prestaties – zoekresultaten
- selecteer een periode van 1 jaar
- klik bovenaan de tabel op pagina’s en open er eens een
- klik bovenaan de tabel op zoekopdrachten
- exporteer de lijst eens naar CSV
- ga naar je keyword tool en upload je lijst met zoektermen
- vraag de data op in je keyword tool en exporteer de informatie
- zoek met verticaal zoeken op wat het zoekvolume is uit de tool bij elk keyword
- bij keywords zonder zoekvolume, kijk dan eens hoeveel impressies er zijn geweest.
- de keywords die wel in je export uit Search Console staan, maar geen zoekvolume hebben volgens de keyword tools zijn zero search volume keywords
Zijn Zero Search Volume Keywords interessant?
Als je het gaat doorrekenen per keyword per maand, kom je op hele kleine volumes uit. Maar toch zit er meer in dan je wellicht denkt.
Stel dat je CTR gemiddeld 5% is, dus in 5% van de gevallen klikt je bezoeker door naar jouw website. Het gemiddelde conversieratio is 2,5% en de gemiddelde orderwaarde is € 25,-. En wees je ervan bewust dat het niet op 1 pagina speelt, maar op veel meer. Laten we zeggen dat je 20 belangrijke pagina’s hebt in jouw website. Je komt dan op een extra omzet per jaar van € 90.000,- Das niet te weinig toch?
Op deze berekening kun je een paar dingen opmerken:
- de gemiddelde CTR van deze termen ligt wellicht hoger omdat het een specifieke zoekintentie is
- het conversieratio ligt daardoor waarschijnlijk ook hoger
- het gaat om de schaal: voor 1 pagina/ onderwerp is het niet interessant (1 = geen)
Het gaat dus om de schaal waarop je content gaat maken voor Zero Search Volume Keywords!
Wat zegt Google hier zelf over?
In dit artikel op Searchengineland kun je meer lezen over wat Google zelf zegt over Zero Search Volume Keywords. In dit geval is het Google’er Lizzy, zij zegt:

Het gaat er dus om dat je bedenkt hoe mensen je pagina kunnen vinden en met die zoektermen aan de slag gaat!
Hoe vind je Zero Search Volume Keywords die voor jou interessant zijn?
Je vindt deze termen alleen als je je verdiept in je klant, als je helder hebt wat je klant wil weten, wat de problemen van je klant zijn en waar ze naar op zoek zijn. Er is dus geen short cut naar deze informatie, om content te maken die gaat ranken op Zero Search Volume Keywords zul je gewoon echt aan de slag moeten!
Wil jij meer weten over hoe je relevante content maakt?
In mijn boek ‘Handboek SEO & Contentstrategie‘ ga ik uitgebreid in op alle ontwikkelingen in Google en wat dit betekent voor de manier waarop we SEO doen. Het is hoogtijd om je niet langer te focussen op keywords en content voor SEO. Je zult nu de omslag moeten maken naar content voor je gebruiker.
Kijk dus verder dan alle trucjes en short cuts die je kent en ga jezelf onderscheiden ten opzichte van de rest.
Wil je weten hoe je dit moet aanpakken? Bestel dan nu het Handboek SEO & Contentstrategie om je op weg te helpen.
Het boek wordt getipt door SEO Benelux als must-read.
