Als grote speler de strijd aan met nog grotere spelers?

Casus

De Hypotheekshop - finance

Vraag: meer succes met SEO

Begin 2022 stelde De Hypotheekshop mij de vraag welke kansen er nog waren op het gebied van SEO. De franchiseketen wilde graag meer bezoek maar ook meer conversies, ongetwijfeld de meest voorkomende vraag op het gebied van SEO. 

Gezien de concurrentiegevoeligheid in deze markt kan ik geen geheimen prijsgeven, maar wel wat tips van de sluier oplichten!

Situatie markt:

De markt waarin De Hypotheekshop zich bevindt wordt gekenmerkt door enkele grote spelers. Aan de ene kant vind je grootbanken zoals ABN AMRO, ING of Rabobank. Daarnaast is er de specialistische concurrent De Hypotheker. 

Naast deze grote spelers zijn er een groot aantal kleinere financieel adviseurs (ZZP, MKB) die vaak lokaal of regionaal actief zijn.

Kansen:

De concurrentie is behoorlijk intens: de strijd gaat logischerwijs om topposities op belangrijke short tail zoekopdrachten: [annuitaire hypotheek], [lineaire hypotheek] of [aflossingsvrije hypotheek].

 

Toch zijn er nog genoeg andere kansen in de markt. 

Kenmerken:

Bijzonder aan deze casus is dat De Hypotheekshop zelf ook een grote speler is. Dat maakt dat ik gekozen heb voor een andere aanpak dan gebruikelijk. Meestal help ik kleinere partijen (de underdog) te zoeken naar eigen kansen en mogelijkheden. 

De positie, grootte en autoriteit van de speler bepaalt namelijk welk spel je in SEO kunt gaan spelen. 

Samengevat:

Kenmerken van de markt:

  1. de concurrentie is intens;
  2. De Hypotheekshop is in staat het spel op toptermen mee te spelen; 
  3. naast de gebruikelijke short tail termen zijn er nog veel meer kansen, je moet ze alleen zien.

Resultaten: de effectiefste SEO-strategie

Begin 2023 doet online marketingbureau Aspen Digital voor Adformatie.nl onderzoek naar winnaars en verliezers in SEO binnen diverse markten. Een van de markten is de finance sector. 

Aspen Digital concludeert dat de SEO-strategie van De Hypotheekshop de meest effectieve SEO-strategie is. Daarnaast ziet Aspen Digital in diverse tools dat De Hypotheekshop erin geslaagd is maar liefst 400% te groeien qua nummer 1-posities. 

Bron: https://www.adformatie.nl/data-insights/de-grootste-winnaars-en-verliezers-organic

Openbare bronnen

Wie in de openbare tool Semrush (betaalde toegang) de resultaten van De Hypotheekshop opvraagt, ziet de volgende grafiek:

Hypotheekshop grafiek Semrush
Bron: Semrush

De 5 ingrediënten voor succes:

Leer meer in deze praktische SEO-training

Wil jij meer leren over SEO, de kansen die er wel en niet zijn en het maken van steengoede content voor je gebruiker? 

Speciaal voor jou heb ik een online training ontwikkeld bestaande uit 5 modules. Je krijgt ongeveer 8 uur aan videomateriaal, een digitaal lesboek en werkboek. 

Doe je in een gezamenlijke ronde mee? Dan krijg je toegang tot 5 livesessies waarbij we vooruit kijken, terugblikken en jij vragen kan stellen!