SEO-podcasts

In deze speciale editie van mijn podcast kun je het audiobestand horen van een blog dat ik schreef voor Marketingfacts: CMO, we móeten het even over SEO hebben.

Naar aanleiding van een vraag op Linkedin kreeg ik reacties waar ik toch wel van schrok. Het is de hoogste tijd om even aandacht te vragen van de CMO voor SEO. Niet om te vertellen hoe het moet (dat kun je al overal op het internet lezen) wel om te vertellen wat er voor nodig is en waarom dat ook op het bordje van het C-level ligt.

SEO staat nooit stil, ook dit jaar gebeurde er weer een hoop: meerdere updates van het Product Reviews Algoritme, een Helpful Content Update, een Link Spam Update, Search on 2022 waar Google grote wijzigingen aan de SERP aankondigde, EAT dat werd EEAT en nog heel veel meer. 

In deze podcast praat ik je in 37 minuten helemaal bij en bespreek ik ook wat deze veranderingen betekenen voor de manier waarop jij SEO nu aanpakt want je zult je strategie maar ook je tactische invulling toch echt aan moeten gaan passen. De lat van Google komt namelijk echt hoger te liggen en als je ook nog mee wilt profiteren van Shop the Look en de verschuiving van listers naar producten (de organische variant van Google shopping) zul je wat andere werkzaamheden op je to do lijst moeten gaan zetten!

Oh oh oh wat is er veel gezegd en geschreven over ChatGPT. Toch wil ik het nóg een keer heel kort met je over ChatGPT hebben. 

Hoe meer ik erover las, hoe vaker ik zag dat door AI gegenereerde content te herkennen is door AI. Ik was benieuwd en ging op onderzoek uit. Ik vond een tool en testte het zelf…. 

In 5 minuten praat ik je bij wat de tool mij wist te vertellen…

Zul je net zien: heb je allemaal mooie content gemaakt over E-A-T, zet Google gewoon van de ene op de andere dag een letter ervoor. E-A-T is sinds 15 december E-E-A-T.

Benieuwd waar deze tweede E voor staat, wat er stiekem nog meer veranderd is in de guidelines en wat dit allemaal betekent voor jouw content de praktische tips die ik eerder deelde? Ik praat je in nog geen 10 minuten bij!

Over ChatGPT is al veel gezegd en geschreven. Toch vind ik het nodig om je in 17 minuten wat invalshoeken te geven. Binnen enkele dagen is Google afgeschreven en het vak van copywriter dood verklaard. Toch denk ik dat dit te voorbarig is. Ja, ChatGPT kan dingen die je versteld doen staan maar het zal op korte termijn niet gauw Google kunnen vervangen…(hooguit aanvullen). Wil je weten waarom? Ik vertel het je in deze podcast.

Liever lezen? Nee, ChatGPT gaat niet morgen Google vervangen

Al eerder maakte ik een podcast waarin ik uitlegde wat E-A-T is en welke niveaus van kwaliteit Google kent.
Omdat E-A-T echt heel belangrijk is, wijd ik er nóg een podcast aan. Google zegt namelijk: E-A-T geldt voor elke zoekopdracht en dus niet langer alleen voor Your Money Your Life zoekopdrachten.

In deze podcast bespreek ik kort wat E-A-T ook alweer is en geef ik je een aantal praktische tips om aan je E-A-T te werken.

Liever lezen? Wat jij moet weten over E-A-T

In deze podcast ga ik in op dingen die je in SEO-tools vindt. We gaan het hebben over het belang van groene vinkjes, wat je moet met toxic links en hoe belangrijk je domein autoriteit eigenlijk nog is.

Er zijn een aantal handige SEO-tools zoals SEMrush, Ahrefs, Searchmetrics en Majestic. Veel mensen die beter vindbaar willen worden in Google gebruiken zo’n tools om hun prestaties te verbeteren. De ene tool is net wat mooier, duurder of goedkoper dan de andere maar in grote lijnen kunnen ze eigenlijk allemaal min of meer hetzelfde.

    Naast deze specifieke SEO/marketingtools heb je ook nog tools als Yoast of Rankmath om de informatie op je website mee te beheren.

    Hoewel tools heel handig kunnen zijn, is het wel goed om je bewust te zijn van hoe je ze wilt/gaat/moet gebruiken.

    Liever lezen? Over groene vinkjes, toxic link, autoriteitsscores en meer

    Misschien heb je er wel eens over gehoord: Zero Search Volume Keywords, het zijn keywords waar geen zoekvolume op zit.

    Bestaat dat? Ja zeker! Er zijn enorm veel zoekopdrachten die je niet in keyword tools terugvindt of waarvan keyword tools zeggen dat er geen zoekvolume op zit.

    In deze podcast lever ik het bewijs dat ze wel degelijk bestaan en reken ik voor of het interessant is om je er op te focussen.

    Liever lezen? Zero Search Volume Keywords: bestaan ze echt?

    Het vinden van de juiste zoektermen is cruciaal voor een goede SEO-strategie. De meeste mensen die met SEO bezig zijn gebruiken hiervoor keyword tools. Helaas kleven daar, zoals in een eerdere podcast besproken, flink wat nadelen en beperkingen aan.

    Hoe vind je dan wel gouden zoekopdrachten die passen bij je gebruiker en doorgaans ook nog eens minder beconcurreerd zijn (uitzonderingen daargelaten).

    Liever lezen? Zo vind je gouden zoektermen voor SEO

    Tijdens het search on event eind september kondigde Google veel nieuwe snufjes aan. De meest interessant zijn de nieuwe features die in de SERP getoond zullen worden. Deze hebben namelijk direct impact op jouw SEO-strategie en gaan je mogelijk verkeer en omzet kosten.

    In deze podcast bespreek ik een aantal van de belangrijkste ontwikkelingen en leg ik uit wat dit voor je betekent. Ook ga ik in op de vraag waarom Google dit allemaal doet, wat zijn ze toch in vredesnaam aan het doen en waarom?

    Liever lezen? Search on 2022: de SERP op z’n kop

    Je hoort er steeds meer mensen over: content laten schrijven door AI tools. Er komen steeds meer tools die tekstuele content voor jou kunnen maken, ook in het Nederlands. Is het slim om deze schrijftools in te schakelen? Wat kun je van zo’n tool verwachten en waar schiet zo’n tool echt te kort (want dat doen ze!). En wat vindt Google eigenlijk van content geschreven door AI?

    In deze aflevering doe ik verslag van mijn ervaring met copy tools, leg ik uit wat AI tools goed kunnen en minder goed (en waarom ze dat goed of minder goed kunnen) en geef ik antwoord op de vraag of je ze wel of niet moet gebruiken.

    Liever lezen? Content geschreven door AI: goed idee of niet?

    Google zegt het zelf: Search runs on hundreds of algorithms and machine learning models. Elk algoritme en model heeft een specifieke rol in het tot standkomen van goede resultaten.

    Welke algoritmes zijn er? Wat doen die? En wat betekent dat voor ons? Uit alle informatie kan ik in grote mate 4 manieren onderscheiden waarop Google AI en ML gebruikt.

    En misschien nog wel het belangrijkste? Wat zijn de gevolgen van AI en ML op de manier hoe we SEO doen? Zijn de bekende elementen nog wel ranking factors als de algoritmes zelf mogen leren hoe ze de zoekresultaten kunnen verbeteren?

    Liever lezen? De rol van AI & ML in SEO

    “Jij bent in staat om SEO-proof teksten te maken”, je ziet het maar al te vaak staat in vacatures. Maar het kan ook zijn dat je opdrachtgever vraagt of een tekst wel SEO-proof is. Maar wat is dat dan? En wanneer is een tekst SEO-proof? En is dat voldoende om mee te doen in SEO?

    In deze podcast ga ik uitgebreid in op het containerbegrip ‘SEO-proof’ en leg ik uit wanneer ik denk dat een tekst SEO-proof is, welk criterium wat mij betreft het aller-allerbelangrijkst is en wat er nog meer bij komt kijken want helaas pindakaas: SEO-proof is echt niet voldoende om de oorlog mee te winnen.

    Liever lezen? Wanneer is content SEO-proof?

    Natuurlijk gaan we volgend jaar weer 10, 20 of 30% groeien in SEO qua verkeer en omzet. Uhm, nou… niet te snel. Er zijn een aantal ontwikkelingen die nog wel eens roet in het eten kunnen gooien. Zo is Google vooral bezig met het houden van de gebruiker in plaats van het doorsturen naar andere sites. 

    In deze podcast praat ik je bij over deze ontwikkelingen en leg ik uit wat dit betekent voor jouw SEO-doelen. 

    Liever lezen: Hoeveel % ga jij groeien met SEO?

    EAT is een belangrijk fenomeen, het helpt Google om te bepalen welke partij betrouwbaar is, een autoriteit is op een vakgebied en wie zichzelf met recht dé expert mag noemen. Maar hoe werkt EAT precies? En wat heeft het te maken met de Quality Raters Guidelines? En wat staat daar eigenlijk in?

    In deze podcast praat ik de SEO-specialist bij die meer hierover wil weten. 

    Liever lezen? Google EAT & Quality Guidelines uitgelegd. 

    Volg een willekeurige SEO-groep op Facebook, Twitter of waar dan ook en je ziet vanzelf de vraag: waarom indexeert Google mijn pagina niet? Belangrijk detail: in deze gevallen gaat het niet om een technisch foutje maar om een bewuste keuze van Google. Hoe zit dat? En hoe kun jij voorkomen dat jou hetzelfde overkomt?  Waarschijnlijk maak ook jij je namelijk schuldig aan de oorzaak. 

    Liever lezen: Waarom indexeert Google mijn pagina niet?

    Linkbuilding is een hot topic binnen SEO. Toch denk ik dat het maandelijks zoeken naar links, links kopen en links ruilen niet de beste methode is als je duurzaam succes wilt opbouwen. Samen met SEO-collega Floris van Vreedendaal dook ik in de wereld van linkbuilding. 

    Wil jij het echt duurzaam aanpakken? Dan vertel ik je in deze podcast hoe je aan de meest waardevolle links komt. 

    Liever lezen: Vergeet linkbuilding, zó kom jij aan waardevolle links.

    Wie met SEO aan de slag gaat en online onderzoek doet, stuit al snel op veel bedrijven waar je “de hele SEO” aan kunt uitbesteden. Vooral op het gebied van contentcreatie en linkbuilding zie je veel van deze bedrijven.

    Maar kún je SEO eigenlijk wel uitbesteden en kun je daarmee goede resultaten behalen? Op die vraag geef ik antwoord in deze podcast.

    Liever lezen? SEO uitbesteden of zelf doen?

    In deze podcast ga ik het weer hebben over een nieuwe website, maar dit keer gaat het over SEO-valkuilen. Want waar moet je aan denken bij de bouw van een nieuwe site? Is het voldoende als jouw website SEO-vriendelijk is? Heb je een SEO-specialist nodig of is dat weg gegooid geld?

    In 15 minuten praat ik je bij over een aantal valkuilen die je SEO kunnen maken of breken.

    Liever lezen? SEO en een nieuwe website

    Het lijkt zo’n klein detail: productvarianten. Hoe ga je om met producten die verschillende maten, kleuren of andere eigenschappen hebben? Als je hier bij de bouw al niet goed over nadenkt, heb je kans dat je shop alleen producten heeft en geen unieke product-URL’s per variant. En dat kan zonde zijn, want een unieke URL per productvariant kán een slimme keuze zijn.

    In deze podcast geef ik je 5 criteria om je te helpen te kiezen: ga je voor 1 product waarbij alle varianten een selectie/filter zijn of is het misschien toch handiger om per product de varianten een unieke, indexeerbare URL mee te geven?

    Liever lezen? SEO voor webshops: producten en varianten

    In deze podcast ga ik in op de specifieke aanpak van SEO als het gaat om recruitment en vacatures. Vooral bij bedrijven waar recruitment niet hun hoofdtaak is (zoals wel het geval is bij uitzendorganisaties)zie je dat er geleund wordt op individuele vacatures die vaak ook nog eens op een subdomein staan.

    De vacaturemarkt is echter een flink beconcurreerde markt met grote spelers zoals Indeed, Glassdoor, Nationale Vacaturebank en natuurlijk de uitzendorganisaties. Welke opties heb je als voor je eigen bedrijf personeel zoekt?

    In deze podcast geef ik je in 15 minuten 6 nuttige tips om je op weg te helpen. 

    Liever lezen? SEO voor recruitment & vacatures

    Veel mensen zijn benieuwd hoe ik mijn eigen SEO aanpak. Hoe ga ik om met keywords, topics, m’n site en linkbuilding? Spoiler: ik doe nu bijna niks aan directe SEO-activiteiten. Deels omdat SEO nu geen belangrijk kanaal voor mijn business is, maar dat is niet de enige reden.

    Wel ben ik druk bezig met allemaal andere dingen die op enig moment heel belangrijk zullen gaan zijn voor mijn prestaties in SEO. In deze podcast vertel ik je wat ik allemaal wel doe en met welke reden. Hopelijk kan ik je nog wat inspireren!

    Liever lezen? Hoe ik mijn eigen SEO doe

    Wat is het verschil tussen SEO voor B2B en B2C-spelers? Doorgaans gaat B2B om diensten, een lange besluitvorming, een grote groep mensen (de DMU), hoge aankoopbedragen en vaak een eenmalige aankoop. Bij B2C gaat het vaak om producten, lage prijzen en de aankoopfrequentie. Maar is deze kennis voldoende om de juiste SEO-strategie op te baseren of is het handiger om een ander onderscheid te maken en op basis daarvan een SEO-strategie op te stellen?

    In deze podcast stel ik 4 alternatieve groepen op basis van bedrijf, soort product/dienst en markt.

    Dé vraag die iedereen bezig houdt: hoe kom ik op 1 in Google. In deze podcast geef ik je 3 concrete tips om de rankings in Google te bestormen. Volg ze alledrie op en je staat gegarandeerd…. nee sorry, dit is onzin natuurlijk.

    Op 1 komen in Google doe je niet zomaar. In 90% van de markten en gevallen denk ik zelfs dat het je nooit gaat lukken om op 1 te komen als je niet al jaren bezig bent, een grote speler bent of en een diepe portemonnee hebt.

    Maar goed er zijn ook nog markten waar het -denk ik- nog wel kan. Wil jij weten hoe ik denk dat de weg naar de top in Google eruit ziet? In deze podcast geef ik in 25 minuten mijn kijk op de zaak. Stroop je mouwen maar vast op!

    Liever lezen? Hoe kom ik op 1 in Google?

    Een angst die veel mensen hebben met betrekking tot SEO en content is dat blogs en categoriepagina’s elkaar kannibaliseren. Als je geen goed plan hebt, is dit inderdaad een reëel gevaar. Het gevolg is dat Google de “verkeerde” pagina laat zien op een zoekterm.
    Dit probleem is op een hele simpele manier te voorkomen. In deze podcast vertel ik je wat deze simpele manier is en geef ik een voorbeeld hoe je dit in de praktijk kunt toepassen.

    Liever lezen? Duplicate content tussen blog en categoriepagina voorkomen

    Een van de meest gestelde vragen tijdens SEO & contenttrainingen is: maak 1 lange blog of meerdere kleine blogartikelen? Het antwoord is: it depends (sorry, cliché). In deze podcast leg ik uit waar het van af hangt en geef ik je de allerbelangrijkste tip om zelf in het vervolg (simpel) deze vraag te kunnen beantwoorden voor elk onderwerp dat je kiest.

    Liever lezen? Een lange blog of meerdere kleine?

    Google is druk bezig met de ontwikkeling van AI, niet alleen in het algoritme maar ook om zelf content te maken. Google MUM werd vorig jaar aangekondigd door Google, hierbij gaven ze aan dat ze met MUM in staat zijn om content in 75 talen te verwerken en te produceren. – haal even adem – Produceren! Dat betekent dat niet langer andere websites je concurrent zijn, maar dat Google je concurrent wordt. In deze podcast ga ik dieper in op MUM en maak ik een sprongetje naar de Mensen vragen ook, want het lijkt er verdacht veel op dat we daar een beetje kunnen zien hoe goed Google er al in is.

    Liever lezen? Alles over Google MUM en Mensen vragen ook

    Niet alleen vind ik dat je vaker in de voorkant van Google moet kijken, zo eens per maand zou je eens moeten rondneuzen in de voorkant van Google USA. Alles wat in Nederland wordt uitgerold, wordt eerst getest in de VS. Nieuwe modules? Eerst live in de VS. Door te kijken wat er daar gebeurt, kun je jezelf een beeld vormen van wat je kunt verwachten op een later moment in Nederland.

    Komt alles uit de VS naar Nederland? Vast niet, er zullen dingen bij zijn die wellicht in onze markt niet werken. Komt het morgen naar hier? Vast ook niet. Maar het geeft wel een heel duidelijk beeld van wat er gebeurt.

    In deze podcast bekijk ik op de zoektermen white wine, mascara, running gear women, girls dresses en gift for mother hoe de SERP er in Amerika bij staat. 

    Liever lezen? SEO & Google USA

    Hallelujah! Een nieuwe website die ons gaat verlossen van al onze problemen. 

    Dat is wat bedrijven denken als er akkoord is voor de bouw van een nieuwe site. Bij mij gaan alle alarmbellen al af: het project is ingewikkeld, complex en een recipe voor disaster. Hoe groter de verwachtingen, hoe perfecter de website moet en hoe complexer het project wordt. In deze podcast bespreek ik deze en 9 andere valkuilen die je kunt tegenkomen als je een nieuwe site gaat bouwen.

    Ooit hadden we bloggers, nu hebben we vloggers. Ze zitten op social media en maken vaak fantastische content. Denk aan coaches en therapeuten. Hun hele hebben en houwen staat op social media en op hun website, nou ja daar staat weinig. Eeuwig zonde want er kleven flink wat nadelen aan social media. En een website compenseert al die nadelen. Daarom een pleidooi om meer liefde te hebben voor je website en tips hoe je jouw social media en website op elkaar laat aansluiten.

    Liever lezen? Social media en je website: zo versterken ze elkaar!

    In de vorige podcast aflevering heb ik verteld over een andere manier om je contentstrategie voor SEO op te stellen: namelijk op basis van persona’s. Ook het in kaart brengen van de klantreis kan je helpen aan nieuwe inspiratie en input. Mits je het pragmatisch aanpakt want je kunt het jezelf ook heel ingewikkeld maken. In deze aflevering leg ik je uit hoe je dit aanpakt en hoe je het moet afrekenen.

    Lees het blogartikel 3 alternatieven manieren om je contentstrategie op te stellen

    Bijna iedereen stelt een SEO-strategie op naar aanleiding van keyword onderzoek. Wie mij kent, weet dat ik daar niet heel erg van hou. Iedereen gebruikt namelijk dezelfde tools, vindt dezelfde keywords en bedenkt dezelfde contentstrategie. Op die manier wordt het erg lastig je te onderscheiden van je concurrenten. Daarbij zul je onherroepelijk gaan mikken op keywords, terwijl er zoveel meer potentie in Google zit. In deze aflevering ga ik in op een van de manieren om andere onderwerpen te bedenken: content op basis van persona’s.

    Lees het blogartikel 3 alternatieven manieren om je contentstrategie op te stellen

    In deze aflevering praat ik je in 37 minuten bij over alle belangrijke ontwikkelingen binnen SEO & Google en hoe dat jouw kansen voor het komende jaar beinvloedt. Zo bespreek ik in deze podcast onder meer:

    •  Waarom heb je mogelijk steeds minder SEO-verkeer terwijl posities stijgen of gelijk blijven?
    • Hoe kun je de impact van SEO blijven meten juist als het verdwijnen van cookies straks de attributie (zo goed als) onmogelijk maakt?
    • Welke KPI’s moet je serieus gaan overwegen om het succes van SEO af te meten?
    • Hoe wij Google steeds slimmer maken met ons klikgedrag in de Mensen vragen ook en welke invloed dat mogelijk heeft op de soorten SEO-resultaten die je ziet
    • Welke SERP-features heeft Google nog meer aangekondigd?
    • Waarom biedt informatieve content wat mij betreft dé kans voor 2022?

    Als rankings niet hét meetinstrument om je SEO-prestaties te meten zoals ik in aflevering 8 zeg, hoe kun je dan wél in kaart brengen hoe SEO presteert en wat SEO bijdraagt? Want er gebeurt een hoop in de SERP en dat invloed heeft op je resultaten. Zo kan het zijn dat je SEO-verkeer groeit, maar dat de omzet minder hard mee groeit of dat een blog wel verkeer trekt maar geen conversies oplevert. Hoe zit dat? En wat zijn wat mij betreft de kpi’s om de échte waarde van SEO in kaart te brengen? In deze 10e en laatste podcast voor de zomerstop ga ik hier dieper op in!

    Liever lezen? KPI’s van de toekomst om succes SEO te meten

    In deze negende podcast gaat het over de vraag of je als bedrijf überhaupt iets met SEO moet. Het valt me namelijk op dat veel mensen SEO als een doel zien en niet als een middel: SEO bestaat en dus moeten we allemaal op nummer één ranken in Google en daar doen we alles voor. Toch denk ik dat we eerst even stil moeten staan bij waarom we iets met SEO willen, wat dat dan is, of dat gaat werken en of ranken überhaupt mogelijk is. Want dat SEO bestaat, wil niet zeggen dat je er iets mee kan, moet en wil.

    Liever lezen? Nee, je móet niets met SEO

    In aflevering 7 heb ik je een aantal tips gegeven om je te helpen goede content te maken. Ik heb daarbij gezegd dat je er waarschijnlijk enorm mee kunt scoren in SEO, maar niet qua rankings. Ik kan me voorstellen dat die uitspraak wat vragen oproept, daarom ga ik in deze podcast uitgebreid praten over rankings. Want wat mij betreft is deze manier van het meten van SEO-prestaties redelijk achterhaald. Hoge posities zijn wat mij betreft geen garantie voor groei in SEO.

    Liever lezen? Waarom ik geen rankings monitor

    Wat is goede content en hoe maak je dat? Veel mensen in de SEO-industrie vinden dat content begint met keyword onderzoek. Veel mensen starten dan ook hiermee, maar inmiddels weet je dat ik daar geen fan van ben. Maar als keywords niet je uitgangspunt zijn, hoe maak je dan goede content? Wat is goede content eigenlijk? Waar plaats je het en hoe pak je dit proces aan?

    Liever lezen? Het geheim van goede content

    Als je mijn blogs of podcasts een beetje gevolgd hebt, dan weet je dat ik groot fan ben van horizontale SEO. Deze term heb ik zelf bedacht om aan te geven dat het niet gaat om zo hoog mogelijk ranken, maar zo breed mogelijk zichtbaar zijn in Google. Want doordat iedereen bezig is met keywords en rankings ligt er een groot deel van de markt zo goed als open. In deze podcast vertel ik waar ik denk dat de kansen nog wél liggen.

    Liever lezen? 10 vragen over horizontale SEO

    Veel mensen denken dat als ze keyword onderzoek doen, content schrijven en links regelen ze vanzelf hoger gaan ranken. Wat mij betreft is dit zwaar achterhaald. Het werkt in sommige markten vast nog (even) maar dit is niet meer de toekomst. Artificial Intelligence en Machine Learning vormen een groot deel van het algoritme. En daarbij verdient Google het geld met ads. Een hele sombere podcast over de toekomst van SEO.

    Naast dat het niet eenvoudig is om hoger te ranken in Google, is de nummer 1 positie in mijn belevening ook echt niet zalig makend. Je staat in veel gevallen nog steeds ver buiten beeld en de meeste ‘keywords’ zeggen nog weinig over wat iemand zoekt. Daarnaast: ik zie steeds meer dat het aantal kliks terugloopt op nummer 1 posities terwijl de vertoningen groeien of gelijk blijven. Iemand steelt dus mijn kliks. In deze tweede podcast vertel ik je hier meer over.

    Liever lezen? Ontwikkelingen in de SERP