SEO-podcasts
In deze podcast vertel ik hetzelfde als wat ik op 8 juni 2023 heb verteld op Emerce Digital Marketing Live in Amsterdam.
Op dit moment hebben we in SEO te maken met 4 problemen die behoorlijk veel impact hebben. Deze 4 problemen dwingen iedereen eigenlijk al tot het omarmen van een nieuwe aanpak van SEO (SEO nieuwe stijl) waarbij niet keywords het uitgangspunt zijn maar de QPAFFCGMIM’s van je klant (wattes?!)
Maar zelfs dan moeten we eerlijk zijn en onder ogen zien dat we nog een grote uitdaging hebben: blijft SEO als kanaal waardevol om de investeringen te kunnen verantwoorden? Vraagt de tijd waarin we leven niet om een andere aanpak, een waarbij we transformeren van SEO naar Organische Marketing waarbij SEO een logisch gevolg is.
In deze podcast praat ik over twee klant cases waarbij we hebben besloten het anders aan te pakken en hoe dat toch tot succes in SEO heeft geleid.
Music: Snapp Happy – Silvermansound.com
English recording of what I talked about at Emerce Digital Marketing Live 2023 at Amsterdam NL.
I talk about the 4 problems we currently face in SEO and why we should have another approach to SEO. But there is one major issue: is SEO still a channel that brings us what we are looking for? I am very much afraid we cannot justify the investments anymore when we are doing things for SEO. So this is why I think we should transform from SEO to Organic Marketing. In this apprach succes in SEO is a logical outcome.
I talk about two client cases in which I have taken this other approach and what it brought to us in SEO.
Music: Snapp Happy – Silvermansound.com
Welcome to my very first podcast in English. In this podcast I would like to start a discussion whether or not content should still be produced by the SEO department. In case you are wondering: in my opinion creating great content and building E-E-A-T takes more than the SEO department can provide. The SEO department adopted the creation of content when nobody saw the opportunities. But living in 2023 we should see that content is a hygiene factor for marketing and building up authority. Especially in times where everyone can create content, you need the best content to build up authority and cut through the noise.
In this podcast I share my light on this subject in 14 minutes.
Music: Snapp Happy – Silvermansound. com
Ja, je leest het goed. Ik denk dat het creëren van content niet langer een verantwoordelijkheid moet zijn van de SEO-afdeling. Ik snap dat je nu denkt: WTF zegt zij nou? Hoe kun je dat zeggen? SEO is content en content is SEO.
In deze podcast leg ik je uit waarom ik denk dat het tijd is om de creatie van content over te dragen aan een aparte afdeling die content creëert voor alle kanalen. En vergis je niet: natuurlijk heb ik een hart voor SEO. Juist daarom denk ik dat we dit onderwerp moeten bespreken. Wie in de toekomst het beste uit SEO wil halen, kan niet meer uit met het maken van content voor enkel SEO.
Deze podcast hoort bij het artikel ‘Content hoort niet meer bij de SEO-afdeling te liggen’ dat op vrijdag 26 mei gepubliceerd is op Marketingfacts.nl
Music: Snapp Happy – Silvermansound.com
Chantal Smink vraagt zich in deze podcast af waarom SEO’s nog steeds title tags en meta descriptions maken. Ze merkt op dat Google sinds 2014 al afwijkt van de ingevulde meta descriptions en dat ze ook met de titels hebben geëxperimenteerd. Ze vraagt zich af waarom Google nog steeds vraagt om title tags en meta descriptions in te vullen. Is het omdat ze er zelf niet goed in zijn om de essentie uit een tekst te halen?
Chantal wijst erop dat Google recentelijk Generative AI heeft aangekondigd waarmee ze antwoorden kunnen genereren op basis van gestelde vragen. Als Google dit kan, zouden ze ook de essentie uit een tekst moeten kunnen halen. Ze vermoedt dat SEO’s graag controle willen hebben over de title tags en meta descriptions en dat ze het zelf willen kunnen bepalen. Chantal geeft voorbeelden waarin Google al begrijpt waar een tekst over gaat, zelfs zonder dat het specifieke keyword in de title tag of meta description voorkomt.
Ze vraagt zich dus af waarom we nog steeds extra informatie moeten toevoegen om Google duidelijk te maken waar de tekst over gaat. Ze suggereert dat het tijd is voor Google om te zeggen dat title tags en meta descriptions niet meer nodig zijn, zodat SEO’s hun tijd kunnen besteden aan het maken van waardevolle content.
Chantal erkent dat SEO’s misschien willen dat ze zelf de controle houden, maar vraagt zich af of het eerlijk is om dat van Google te vragen, aangezien Google vooral bezig is met zijn eigen belangen. Chantal nodigt de luisteraar uit om na te denken over waarom we nog steeds title tags en meta descriptions maken en of het niet prettiger zou zijn als Google dit werk van ons overneemt met behulp van AI-tools.
Ook doet ze indirect een oproep aan Google om te overwegen om dit te veranderen en ons de mogelijkheid te geven om onze tijd nuttiger te besteden. Deze beschrijving is gemaakt door ChatGPT op basis van het transcript van deze podcast.
Music: Snapp Happy – Silvermansound.com
Het is tijd om het ook eens te hebben over de waarde van branded verkeer. Dit wordt namelijk flink onderschat en wordt ook nog wel eens op neergekeken. Ik sprak nog nooit een bedrijf dat aandacht had voor het aandeel branded verkeer, sterker: het aandeel moest altijd kleiner ten gunste van non-branded verkeer. In deze podcast bespreek ik waarom ik dat eigenlijk raar vind en denk dat we niet afhankelijk moeten zijn van non-branded verkeer uit SEO.
Music: Snapp Happy – Silvermansound.com
Afgelopen week voerde Google een aantal wijzigingen door op het gebied van Page Experience. Zo is Page Experience (beter bekend van het onderdeel Core Web Vitals) niet langer een ranking factor. Waarom doet Google doet en wat betekent dit voor jouw to do lijst als je met de CWV’s aan de slag wil?
De andere belangrijke update is een wijziging in de richtlijnen van de Helpful Content Update. Zo voegde Google E-E-A-T toe maar bovenal zegt Google dat jij jezelf drie belangrijke vragen moet stellen als het aankomt op jouw content. Welke vragen dit zijn hoor je in deze aflevering.
Music: Snapp Happy – Silvermansound.com
Binnen SEO kennen we 4 pijlers: techniek, sitestructuur, content en links. Hoe belangrijk is elk onderdeel? Is techniek echt zoveel tijd en geld waard? Kun je met alleen content en wat links al goed ranken?
In deze podcast geef ik antwoord op deze vragen, leg ik uit waar het allemaal van afhangt en geef ik aan welke pijler wat mij betreft de allerbelangrijkste is en nee dat is niet content of links of techniek.
Music: Snapp Happy – Silvermansound.com
In een tijd waarin je moet strijden om de aandacht van je potentiële doelgroep is het maken van sterkte titels en het bepalen van de juiste invalshoek cruciaal voor je succes
In deze podcast leg ik je uit hoe je titels maakt waar mensen wél op klikken zowel op LinkedIn als in SEO en op je website.
Music: Snapp Happy – Silvermansound.com
Je kijkt naar de resultaten van jouw mooie content en vraagt je af: waarom doen bepaalde blogs of artikelen het zo slecht? Waarom klikt niemand door naar mijn content? Wat doe ik verkeerd? Vrij simpel: je maakt ergens één simpele maar cruciale fout. In deze podcast leg ik je uit wat deze fout is en hoe je die in het vervolg kunt voorkomen.
Music: Snapp Happy – Silvermansound.com
In de podcast over ROI en SEO gaf ik aan dat we dingen eigenlijk niet meer voor SEO moeten doen. Ik heb daar nog heel veel over te delen met je dus daarom een vervolg op die podcast: waarom we dingen niet meer voor SEO moeten doen.
In deze podcast vertel ik hoe SEO ging toen ik in 2010 begon en wat ik toen zelf deed voor SEO en hoe ik erbij gekomen dingen om een andere reden te doen.
Wie alle ontwikkelingen van een afstandje bekijkt, kan niet anders dan concluderen: SEO verandert. We krijgen in verhouding minder klikken dan vroeger. Google lanceert meer features dan vroeger en met Google Bard is het helemaal de vraag wat de gevolgen zijn. SEO is echt niet morgen weg en verdwijnt nooit helemaal, maar als je het allemaal ziet gebeuren: moeten we dingen dan nog voor SEO doen of kunnen we beter een ander motief kiezen waarbij het resultaat (zichtbaarheid in SEO) ook behaald kan worden.
Music: Snapp Happy – Silvermansound
Om akkoord te krijgen voor investeringen is het vaak nodig een business case te maken waaruit blijkt wat de ROI is. Voor investeringen in SEO is dat vaak niet anders. Als bedrijven moeten kiezen waar het geld aan uitgegeven wordt, zullen ze de investering kiezen die ze het meest zal opleveren.
In deze podcast leg ik je uit hoe je de ROI van SEO zou kunnen berekenen, maar bespreek ik ook waarom dit bijna hetzelfde is als vragen naar de ROI van 2 ons groente en 2 stuks fruit.
Music: Silverman Sound – Snapp Happy
Wie dagelijks bezig is met SEO voor zijn/haar webshop is waarschijnlijk bezig met het maken van content om te publiceren op productoverzichtspagina’s. Voor nu hartstikke goed, maar wie in de VS kijkt, ziet een aantal belangrijke ontwikkelingen die we mogelijk ook in Nederland gaan zien.
Gooi niet meteen je hele SEO-strategie om, maar zorg wel dat je weet wat er gebeurt zodat je je hiervoor klaar kunt gaat maken. Het zijn geen dingen die je namelijk snel even doet op het moment dat we hier dezelfde soort zoekresultaten gaan zien.
In deze podcast vertel ik je in 11 minuten wat de meest belangrijke ontwikkelingen zijn. Wie meer wil weten kan de print screens en toelichting lezen op mijn blog.
Wil je nog meer lezen? Pre-order dan nu het SEO e-magazine voor webshops. Dit online magazine verschijnt half april en staat bordevol informatie die voor webshops van belang is!
Er komt een nieuwe update naar Nederland namelijk de product reviews update van Google. Deze update was al langere tijd uitgerold voor Engelstalige zoekopdrachten, maar vanaf 21 februari wordt de update ook uitgerold naar het Nederlands. Heb jij een webshop of ben jij een affiliate en vergelijk jij producten om content te maken zoals ‘wat is de beste x’, dan moet je even alert zijn op deze update.
In deze podcast leg ik je hier alles over uit. Op mijn website vind je trouwens een voorbeeld van een review die ik zelf ooit maakte en tijdenlang stijf op 1 stond in Google.
Music: Snapp Happy – Silvermansound.com
Aanstaande woensdag gaat Google hoogstwaarschijnlijk hun eigen chatbot aankondigen, de tegenhanger van ChatGPT die door Bing is/wordt ingelijfd.
Wat gaat het betekenen voor SEO en jouw non-branded verkeer als Google met een chatbot komt? Blijft SEO wel een relevant kanaal?
Ik ben behoorlijk pessimistisch over de gevolgen voor de bedrijven die de afgelopen jaren afhankelijk waren van non-branded verkeer uit SEO. De omzet zal zeker overeind blijven, maar qua verkeer kan het niet anders dan dat je gaat inleveren.
In deze podcast ga ik het hebben over het zoekgedrag van de consument, de rol van branded verkeer, een hersenkraker die je toch echt moet gaan oplossen en hoe je in een veranderende wereld duurzaam bestaansrecht kunt opbouwen.
Music: Snapp Happy – Silvermansound.com
Een keyword kan meerdere intenties hebben, waar of niet waar?
“Doe keyword onderzoek en breng de intentie in kaart, ga vervolgens content maken die bij de intentie past”. Deze tip lees ik op veel plekken op het wereldwijde web.
De tip gaat ervanuit dat een SERP een duidelijke intentie heeft. In Nederland is dat nog in grote mate het geval, maar wie in de VS kijkt ziet dat de zoekresultaten van één keyword enorm veel verschillende intenties bevat.
Hoe zit dat en wat zegt Google hier zelf over?
Music: Snapp Happy – Silvermansound.com