SEO-podcasts

Wie aan de slag gaat met organic marketing in de B2B, kan niet om LinkedIn heen. Toch zie ik veel bedrijven worstelen hiermee. In een serie van 4 afleveringen over posten op LinkedIn vertel ik je al mijn geheimen en wat je wel en niet moet doen.

In deze eerste aflevering ga ik het hebben over zaken die je niet moet doen en leg ik ook uit waarom niet. De grap is: de een na de ander zie ik deze fouten maakt, waarschijnlijk maak jij ze ook.

In de overige afleveringen ga ik in op het kiezen van de juiste insteek, zero-click content en ghosts en natuurlijk het opbouwen van een ijzersterke LinkedIn-post.

Music: Snapp Happy – Silvermansound.com

Bijna iedereen maakt content met AI tools, maar doen dat in mijn ogen verkeerd: ze vragen AI om vanaf scratch een artikel te schrijven over het een of ander. Dat kan nooit goed gaan en het voldoet ook niet aan wat Google van je wil.
Kun je dan geen content maken met AI? Absoluut wel. Ik doe het zelf ook. De basis is cruciaal: hele goede input.

In deze podcast vertel ik je mijn geheim om aan goede input te komen en vertel ik je hoe ik tools als Whisper, Claude en Descript daarbij gebruik. Na het luisteren van deze podcast heb jij geen argument meer om geen content te maken.

Het nadeel: zelfs hoge kwaliteit content wordt niet altijd meer geïndexeerd door Google. Het is dus een hygienefactor maar er is meer voor nodig. Laten we nu beginnen bij deze eerste stap: hoe maak jij in een handomdraai waanzinnig goede content voor alle kanalen waaronder je website?

Music: Snapp Happy – Silvermansound.com

Is het je al op gevallen? Mijn podcast heette altijd SEO Podcast by Chantalsmink.nl en nu heet-ie opeens SEO & Organic Marketing by Chantal Smink.

Ik heb dat niet gedaan voor mezelf maar omdat het vakgebied SEO zo veranderd is dat we met dingen doen voor SEO niet meer het gewenste resultaat in SEO kunnen bereiken. In deze podcast vertel ik welke dingen we niet meer voor SEO kunnen doen wel, waarom het niet meer voldoende is om resultaat in SEO te bereiken en wat er wel voor nodig is. Ik leg uit wat organische marketing is en hoe je dat aanpakt.

Deze podcast wil jij niet missen. Ik ga namelijk uitgebreid in op ontwikkelingen in online marketing, SEO en de relatie tussen je site en social kanalen. En ik geef je alvast een tipje van de sluier hoe je daar zo slim mogelijk content voor kan maken.

Music: Snapp Happy – Silvermansound.com

In deze podcast kun je alweer een interview beluisteren. Dit keer met niemand minder dan Danielle Navas-Brandt. Zij vertaalde het boek They Ask, You Answer van Marcus Sheridan uit het Engels naar het Nederlands en mocht daar haar eigen content aan toevoegen.

Met Danielle ging ik in gesprek over de TAYA-methode (is het nu eigenlijk gewoon een SEO-methode?), bespraken we wat cruciaal is binnen bedrijven om TAYA van de grond te krijgen, wie deze cruciale rol moet vervullen en hebben we het over obstakels binnen- en angsten van bedrijven om volledig transparant te zijn.

Music: Snapp Happy – Silvermansound.com

Een andere podcast dan je van mij gewend bent, in deze aflevering ga ik namelijk in gesprek met niemand minder dan Don Vermeer, de ex-SEO van Omoda. In deze afleveringen hebben we het over hoe hij SEO aanpakte, waar hij resultaten mee boekte, welke kansen hij ziet voor kleine- en middenspelers en hoe de toekomst van SEO eruit ziet voor webshops en e-commerce.

Music: Snapp Happy – Silvermansound.com

Bijna iedereen neemt keywords als uitgangspunt voor een SEO-strategie: kijk waar mensen naar zoeken en maak daar content over.

Het probleem: we gebruiken allemaal dezelfde tools, vinden dezelfde keywords en maken min of meer dezelfde middelmatige content. Niet niets staan SEO-teksten altijd onderaan de pagina.
Het resultaat: de index van Google puilt uit. Vind je het gek dat je je niet kunt onderscheiden?

Maar er is nog een probleem: een keyword zegt heel weinig over wat je klant nou écht zoekt. Keywords werkten ooit fantastisch maar het is gewoon te druk in Google. Het is dus tijd voor de volgende stap: je klant als basis van jouw contentstrategie. Het mooie: in de VS zie je Google duidelijk bewegen van keywords af naar concrete onderwerpen. Het keywords is niet meer dan een thema geworden, zo lijkt het.

Hoe ga jij dan meer uit SEO halen? Hoe voorkom je dat je suffe SEO-teksten gaat maken? Hoe ga jij je onderscheiden van je concurrent? Het antwoord is: QPAFFCGMIM.

Wie de QPAFFCGMIM’s van zijn of haar klant weet, weet precies welke content je nodig hebt en wat je daarin moet bespreken/behandelen.

Het voordeel: de content is veel breder inzetbaar dan enkel SEO, het is namelijk voor alle kanalen mega relevante content. Waarom? Omdat het over je klant gaat! Het is wat mij betreft dé sleutel naar een onderscheidende contentstrategie.

Music: Snapp Happy – Silvermansound.com

Wie is niet actief op social? Instagram, TikTok, Facebook, Twitter… het zijn ideale kanalen om bereik op te bouwen. In no time maak je een account aan content zou je in een handomdraai kunnen creëren (als de huisstijlpolitie mee werkt natuurlijk….)

Aan de ene kant zie ik influencers die zich volledig focussen op social media en hun website verwaarlozen. Aan de andere kant staan bedrijven die hun website volproppen met content voor SEO maar op social media echt steken laten vallen…

Hoe kun je deze twee kanalen toch verenigen? Welke rol heeft je website in je online strategie en welke rol neemt je social media in? En welke doelen horen daarbij? Wist je dat je met één contentstrategie het beste uit beide platformen kan halen? Eigenlijk vullen de platformen elkaar namelijk naadloos aan…

In deze podcast bespreek ik de voor-en nadelen van de kanalen en leg ik uit hoe je met 1 contentstrategie het beste uit beide kanalen kunt halen. Met praktische voorbeelden voor zowel in de B2B als B2C.

Music: Snapp Happy – Silvermansound.com

Google heeft het over people first SEO en people first content. Maar wat is dat nou concreet? En hoe maak je het?

In deze podcast geef ik meer input wat people first content nu precies is. Ik probeer het concreter te maken dan de input die Google geeft in de Helpful Content Update Guidelines, want dat blijft toch wat vaag.

Ook vertel ik je hoe je het maakt, wat je ervoor nodig hebt en waarom het zo ontzettend lastig is om het te maken. Oh ja! Je krijgt ook antwoord op de vraag of (people-first) content alleen voldoende is om succes in SEO te boeken…

Music: Snapp Happy – Silvermansound.com

In bijna elke online marketing strategie staat de website centraal: hoe halen we meer uit de verschillende kanalen en krijgen we meer bezoekers naar onze site? Maar gaat ons streven van zoveel mogelijk (gratis) verkeer nog wel hand in hand met de ontwikkelingen in online? Hoe realistisch is het nog om te blijven streven naar jaarlijks meer gratis verkeer naar je site?

De grote platformen hebben hele andere belangen dan maar gratis verkeer naar jouw site blijven sturen. Is het tijd om dit onder ogen te zien? En wat ga je eraan doen? Is het verhaal: wie verkeer wil, moet het maar kopen? En waarom is ook dat niet zonder gevaar?

Een podcast waarin ik mijn overdenkingen met je deel en je uitdaag om te gaan kijken hoe de verhouding tussen bereik en verkeer bij jou eigenlijk is.

Music: Snapp Happy – Silvermansound.com

In deze podcast vertel ik hetzelfde als wat ik op 8 juni 2023 heb verteld op Emerce Digital Marketing Live in Amsterdam.

Op dit moment hebben we in SEO te maken met 4 problemen die behoorlijk veel impact hebben. Deze 4 problemen dwingen iedereen eigenlijk al tot het omarmen van een nieuwe aanpak van SEO (SEO nieuwe stijl) waarbij niet keywords het uitgangspunt zijn maar de QPAFFCGMIM’s van je klant (wattes?!)

Maar zelfs dan moeten we eerlijk zijn en onder ogen zien dat we nog een grote uitdaging hebben: blijft SEO als kanaal waardevol om de investeringen te kunnen verantwoorden? Vraagt de tijd waarin we leven niet om een andere aanpak, een waarbij we transformeren van SEO naar Organische Marketing waarbij SEO een logisch gevolg is.

In deze podcast praat ik over twee klant cases waarbij we hebben besloten het anders aan te pakken en hoe dat toch tot succes in SEO heeft geleid.

Music: Snapp Happy – Silvermansound.com

English recording of what I talked about at Emerce Digital Marketing Live 2023 at Amsterdam NL.

I talk about the 4 problems we currently face in SEO and why we should have another approach to SEO. But there is one major issue: is SEO still a channel that brings us what we are looking for? I am very much afraid we cannot justify the investments anymore when we are doing things for SEO. So this is why I think we should transform from SEO to Organic Marketing. In this apprach succes in SEO is a logical outcome.

I talk about two client cases in which I have taken this other approach and what it brought to us in SEO.

Music: Snapp Happy – Silvermansound.com

Welcome to my very first podcast in English. In this podcast I would like to start a discussion whether or not content should still be produced by the SEO department. In case you are wondering: in my opinion creating great content and building E-E-A-T takes more than the SEO department can provide. The SEO department adopted the creation of content when nobody saw the opportunities. But living in 2023 we should see that content is a hygiene factor for marketing and building up authority. Especially in times where everyone can create content, you need the best content to build up authority and cut through the noise.

In this podcast I share my light on this subject in 14 minutes.

Music: Snapp Happy – Silvermansound. com

Ja, je leest het goed. Ik denk dat het creëren van content niet langer een verantwoordelijkheid moet zijn van de SEO-afdeling. Ik snap dat je nu denkt: WTF zegt zij nou? Hoe kun je dat zeggen? SEO is content en content is SEO.

In deze podcast leg ik je uit waarom ik denk dat het tijd is om de creatie van content over te dragen aan een aparte afdeling die content creëert voor alle kanalen. En vergis je niet: natuurlijk heb ik een hart voor SEO. Juist daarom denk ik dat we dit onderwerp moeten bespreken. Wie in de toekomst het beste uit SEO wil halen, kan niet meer uit met het maken van content voor enkel SEO.

Deze podcast hoort bij het artikel ‘Content hoort niet meer bij de SEO-afdeling te liggen’ dat op vrijdag 26 mei gepubliceerd is op Marketingfacts.nl

Music: Snapp Happy – Silvermansound.com

Chantal Smink vraagt zich in deze podcast af waarom SEO’s nog steeds title tags en meta descriptions maken. Ze merkt op dat Google sinds 2014 al afwijkt van de ingevulde meta descriptions en dat ze ook met de titels hebben geëxperimenteerd. Ze vraagt zich af waarom Google nog steeds vraagt om title tags en meta descriptions in te vullen. Is het omdat ze er zelf niet goed in zijn om de essentie uit een tekst te halen?

Chantal wijst erop dat Google recentelijk Generative AI heeft aangekondigd waarmee ze antwoorden kunnen genereren op basis van gestelde vragen. Als Google dit kan, zouden ze ook de essentie uit een tekst moeten kunnen halen. Ze vermoedt dat SEO’s graag controle willen hebben over de title tags en meta descriptions en dat ze het zelf willen kunnen bepalen. Chantal geeft voorbeelden waarin Google al begrijpt waar een tekst over gaat, zelfs zonder dat het specifieke keyword in de title tag of meta description voorkomt.

Ze vraagt zich dus af waarom we nog steeds extra informatie moeten toevoegen om Google duidelijk te maken waar de tekst over gaat. Ze suggereert dat het tijd is voor Google om te zeggen dat title tags en meta descriptions niet meer nodig zijn, zodat SEO’s hun tijd kunnen besteden aan het maken van waardevolle content.

Chantal erkent dat SEO’s misschien willen dat ze zelf de controle houden, maar vraagt zich af of het eerlijk is om dat van Google te vragen, aangezien Google vooral bezig is met zijn eigen belangen. Chantal nodigt de luisteraar uit om na te denken over waarom we nog steeds title tags en meta descriptions maken en of het niet prettiger zou zijn als Google dit werk van ons overneemt met behulp van AI-tools.

Ook doet ze indirect een oproep aan Google om te overwegen om dit te veranderen en ons de mogelijkheid te geven om onze tijd nuttiger te besteden. Deze beschrijving is gemaakt door ChatGPT op basis van het transcript van deze podcast.

Music: Snapp Happy – Silvermansound.com

Het is tijd om het ook eens te hebben over de waarde van branded verkeer. Dit wordt namelijk flink onderschat en wordt ook nog wel eens op neergekeken. Ik sprak nog nooit een bedrijf dat aandacht had voor het aandeel branded verkeer, sterker: het aandeel moest altijd kleiner ten gunste van non-branded verkeer. In deze podcast bespreek ik waarom ik dat eigenlijk raar vind en denk dat we niet afhankelijk moeten zijn van non-branded verkeer uit SEO.

Music: Snapp Happy – Silvermansound.com

Afgelopen week voerde Google een aantal wijzigingen door op het gebied van Page Experience. Zo is Page Experience (beter bekend van het onderdeel Core Web Vitals) niet langer een ranking factor. Waarom doet Google doet en wat betekent dit voor jouw to do lijst als je met de CWV’s aan de slag wil?

De andere belangrijke update is een wijziging in de richtlijnen van de Helpful Content Update. Zo voegde Google E-E-A-T toe maar bovenal zegt Google dat jij jezelf drie belangrijke vragen moet stellen als het aankomt op jouw content. Welke vragen dit zijn hoor je in deze aflevering.

Music: Snapp Happy – Silvermansound.com