Content bepaalt je vindbaarheid in zoekmachines
Content is van de belangrijkste elementen binnen SEO. Ik zal niet zeggen dat het de belangrijkste pijler is, maar content is na techniek wel de basis. Als je techniek niet op orde is, dan heb je kans dat Google je pagina’s niet kan bekijken en indexeren, maar áls dat op orde is dan is content wat mij betreft het volgende waar je mee aan de slag moet.
Ik zeg altijd: waar je op gevonden wilt worden, dáár moet je over schrijven en waar je over schrijft dáár kun je op gevonden worden. Wat mij betreft geeft deze uitspraak eigenlijk de kern van SEO weer: geen content over een onderwerp = geen vindbaarheid op dat onderwerp.
Als je jezelf dus afvraagt hoe het kan dat Google je niet toont, is dat een van de eerste dingen die je zou moeten checken. Als je content hebt, zul je daarna naar andere oorzaken van je onvindbaarheid moeten kijken. Het is van belang om hierbij kritisch te zijn. Ik sprak ooit een loopbaancoach die gevonden wilde worden op de zoekterm ‘hoe kies ik de juiste baan’, terwijl er geen pagina was die hierover ging. Er was content over een beroepskeuze test, maar nergens ging het over dit onderwerp. Dan laat het zich gauw raden waarom er geen vindbaarheid kan zijn op deze zoekterm.
Keywords zijn niet de basis van je SEO-strategie
Veel mensen die met SEO aan de slag gaan, starten met keyword onderzoek. De keywords die ze vinden vormen het uitgangspunt van de strategie. Ik heb zelf enorme moeite met deze aanpak. Er is niks mis met het checken van zoekvolumes, maar in mijn optiek is het niet juist om je contentstrategie te laten bepalen door keywords. In het blogartikel ‘Zoekwoordenonderzoek overschat: 7 problemen met keyword onderzoek’ ga ik hier uitgebreid op in.
Wat mij betreft is de informatiebehoefte van je potentiële klant een betere basis. Op het moment dat je een persona hebt opgesteld of een klantreis in kaart hebt gebracht, weet je waar iemand naar op zoek is. Een goede website heeft over al deze onderwerpen content, ongeacht wat keyword tools zeggen. Bedenk dat keyword tools voornamelijk keywords uitspugen en je maar weinig vertellen over de echte zoekvraag van je bezoeker.
Een contentstrategie die gebaseerd is op je potentiële klant, kun je daarna optimaliseren op basis van keyword informatie. Je gaat de content dan optimaliseren voor zoekmachines. Dat is iets anders dan content schrijven over een zoekwoord omdat er zoekvolume op zit.
Een goede contentstrategie
Wat mij betreft is een contentstrategie dus gebaseerd op je persona’s en hun klantreis. Een ander goed uitgangspunt is je assortiment. Wie anders naar z’n assortiment leert kijken, kan ontzettend veel onderwerpen bedenken die mogelijk relevant kunnen zijn voor de gebruiker.
Optimaliseren voor SEO
Er zijn verschillende SEO-elementen om een pagina te optimaliseren, zoals de title tag en de headings. Maar ook een goede meta description is nodig wil je het signaal afgeven naar Google dat je de kwaliteit van je website belangrijk vind. Maar daar houdt het niet bij op. In een goede contentstrategie is er ook ruimte voor andere vormen van content zoals afbeeldingen, video’s en podcasts. Omdat zoekmachines hier wat meer moeite mee hebben, is het wel goed om transcripten uit te werken en afbeeldingen te optimaliseren. Met structured data kun je zoekmachines vervolgens nog verder helpen om de content beter te begrijpen.